ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ: «Έχουν αυξηθεί τα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή»

Από το οδοιπορικό των Νέων της Λέσβου μέσα και έξω από το εργοστάσιο του Σουρλάγκα
Spread the love
  • Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στους Υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος με ερώτησή του χθες το μεσημέρι
  • Ο κ. Παρασκευαΐδης χαρακτηρίζει αδιανόητη, ειδικά για την εποχή μας, την ύπαρξη αμίαντου σε τέτοια έκταση

Άμεσα αντανακλαστικά και μάλιστα με ταχύτητα που εντυπωσιάζει έδειξε χθες ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, μετά το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο των Νέων της Λέσβου για τις στέγες αμίαντου που καταρρέουν στο παλιό εργοστάσιο του Σουρλάγκα στο Πέραμα και την ανάγκη διαχείρισης αυτού του τοξικού υλικού για το οποίο ανησυχεί η κοινωνία του χωριού. Διαβάζοντας χθες το πρωί το δημοσίευμα ο κ. Παρασκευαΐδης επικοινώνησε άμεσα με τα Νέα της Λέσβου ζητώντας περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το ρεπορτάζ μας και μάλιστα μέχρι το μεσημέρι είχε καταθέσει ερώτηση στους Υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος, ενημερώνοντάς τους για τα όσα ανέδειξε η εφημερίδα μας και ζητώντας την παρέμβασή τους. 

Σε επικοινωνία που είχε με την εφημερίδα μας ο βουλευτής τόνισε ότι «τα Νέα της Λέσβου αναδεικνύουν τα μεγάλα ζητήματα του τόπου μας και ιδιαίτερα το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σας για το εργοστάσιο του Σουρλάγκα, εκτός από βουλευτή με βρίσκει ευαισθητοποιημένο και ως γιατρό και γι’ αυτό θα παρέμβω άμεσα».

Με την ερώτησή του με θέμα την προάσπιση της υγείας και ασφάλειας των κατοίκων του Περάματος μιλώντας για «θανατηφόρο αμίαντο» στο παλιό εργοστάσιο Σουρλάγκα, ο κ. Παρασκευαΐδης αναφέρει ότι παραμένει εδώ και 35 χρόνια εγκαταλελειμμένο το παλιό βυρσοδεψείο Σουρλάγκα που είχε μεταβιβαστεί αρχικά στις τράπεζες, και πλέον σε ιδιώτες αλλοδαπούς επενδυτές, που εκτείνεται, μαζί με τα κτίσματα, σε πολλά στρέμματα. 

«Δυστυχώς, τόσα χρόνια, η ιδιοκτησία αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί ώστε να επέλθει η ανάπτυξη στον ιερό αυτό τόπο, στον οποίο έζησε και δημιούργησε ο Νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης», υπογραμμίζει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Αντιθέτως, σήμερα, είμαστε μάρτυρες μιας κτιριακής κατάρρευσης και αποδόμησης των κτισμάτων και των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, στεγών τους, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από θανατηφόρο αμίαντο. 

Πρωτίστως, ως επιστήμων ιατρός, και εν συνεχεία ως τοπικός βουλευτής, σας μεταφέρω την αγωνία μου, μαζί με αυτή των κατοίκων του Περάματος Γέρας, για το “τι μέλλει γενέσθαι” με την απομάκρυνση των επικίνδυνων στεγών του παλαιού εργοστασίου Σουρλάγκα.

Αξίζει να σας τονίσω, πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η καθημερινή έκθεση του ανθρώπου σε αμίαντο, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας (νεοπλασίες, αναπνευστικά προβλήματα κτλ.), καθώς ο αμίαντος συνιστά σοβαρή απειλή για την υγεία.

Μάλιστα γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνος, όταν τα υλικά που τον περιέχουν, διαταράσσονται και οι ίνες απελευθερώνονται λόγω της ευθρυπτότητας του υλικού ή της χαλαρής σύνδεσης των στεγών και ακολούθως εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου».

Ο Βουλευτής τονίζει ότι ο αμίαντος έχει ταξινομηθεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο ως τοξική και επικίνδυνη ουσία λόγω των καρκινικών ιδιοτήτων του και μιλώντας σε δραματικούς τόνους επισημαίνει ότι «μπορώ, εγώ ο ίδιος, να σας διαβεβαιώσω, πως τα κρούσματα νεοπλασιών στη περιοχή, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια».

Ο ίδιος καλεί την Πολιτεία να μεριμνήσει για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία του κάθε πολίτη από την έκθεσή του στον αμίαντο, προστατεύοντας τόσο την υγεία του ανθρώπου όσο και του περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, κάτι το οποίο έχει θεσπιστεί και νομοθετικά από το 2005.

«Πώς είναι δυνατόν να βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της πράσινης μετάβασης και να υπάρχουν ακόμη κτίρια με αμίαντο;» διερωτάται ο κ. Παρασκευαΐδης και ζητά από τους  αρμόδιους Υπουργούς να ενημερωθεί για τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση