Αντιμέτωπη με τα δύσκολα η κτηνοτροφία

Spread the love


Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το ρεπορτάζ μας στο φύλλο της Πέμπτης για τις ελλιπείς συνθήκες απολύμανσης των παπουτσιών των Τούρκων τουριστών αλλά και την ανύπαρκτη σχεδόν απολύμανση των τροχών καθώς δεν λειτουργεί τάφρος, και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλη – έχοντας εν τω μεταξύ την Πέμπτη το βράδυ προβεί και σε επίσημη ανακοίνωση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – ενημερώνει για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, που επιβεβαιώθηκε σε εκτροφή αιγοπροβάτων της Καλαμπάκας και αποτελεί υψηλής μεταδοτικότητας ιογενές νόσημα των μικρών μηρυκαστικών (κατοικίδιων και άγριων). Πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί την λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων. Τονίζεται, δε, ότι είναι η πρώτη φορά που η νόσος εμφανίζεται στη χώρα μας, ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο, ο οποίος ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΣΕΙ. 

Τα συμπτώματα στα ευαίσθητα ζώα (αιγοπρόβατα) είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, από το στόμα αναδύεται δυσάρεστη οσμή, έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται: Με την στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, της στρωμνής, των μηχανημάτων και των μέσων μεταφοράς των ζώων.

Κατά συνέπεια, και με δεδομένο το γεγονός ότι ο ιός δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα έξω από τον ξενιστή του (μέχρι 72 ώρες), η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν και η χρήση κοινών βοσκοτόπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού, αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του νοσήματος. Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση πραγματοποιείται με τη διακίνηση, νόμιμη ή παράνομη, των ζώων, τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης, είτε νοσούν. Ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω των προϊόντων ζωικής προέλευσης που μεταφέρονται με τους τουρίστες και τους επισκέπτες είναι υπαρκτός και συχνά υποτιμάται.

Στα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης αναφέρονται από την Αντιπεριφερειάρχη τα όσα ήδη γνωστά εφαρμόζονται και για τα άλλα νοσήματα με ψεκασμούς για τα έντομα, τάφρους απολύμανσης στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ για τους κατοίκους της Λέσβου που επισκέπτονται την Τουρκία συνίσταται να μην πλησιάζουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροτικές περιοχές. Ωστόσο καθώς αυτή την περίοδο επισκέπτονται και χιλιάδες Τούρκοι τη Λέσβο, είναι επιβεβλημένο αυτό που έγραψαν και στο φύλλο της Πέμπτης τα Νέα της Λέσβου, να λειτουργήσει άμεσα στο Τελωνείο τάφρος απολύμανσης για τους τροχούς των αυτοκινήτων.

Αναλυτικότερα για τα μέτρα θα αναφερθούμε στο αυριανό μας φύλλο.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση