Τις έντονες αντιδράσεις των φορολογουμένων κι όλων των εμπλεκομένων σ΄ αυτό, έφερε η εφαρμογή του ισχύοντος πλαισίου, που αφορά στην απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματικό το ισχύον πλαίσιο.
Ήδη, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζεται να προωθήσει μια νέα νομοθετική διάταξη με την οποία θα ρυθμίζει με σαφήνεια το πότε και το πώς θα γίνεται η «απενεργοποίηση» σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και άλλων σοβαρών φορολογικών παραβάσεων. Το νέο επικαιροποιημένο πλαίσιο αναμένεται να πάει στη Βουλή τις επόμενες μέρες και μ’ αυτό τον τρόπο το ΥΠΕΘΟ δεν θα χρειαστεί ν’ αποσύρει το μέτρο.
Αναφορικά με τ’ όλο θέμα ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης, υποστήριξε ότι «εξετάζονται τροποποιήσεις στο καθεστώς παροχής χρηματικών εγγυήσεων για την επανεργοποίηση του ΑΦΜ σε πρόσωπα που έχουν πτωχεύσει ή καταδικαστεί για σοβαρές παραβάσεις».
Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αναστολή του ΑΦΜ, ο κ. Τατάκης σημείωσε ότι «με βάση τις τελευταίες αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών η ΑΑΔΕ μπορεί να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ ή να προβαίνει σε απενεργοποίησή του, αν ο φορολογούμενος έχει πτωχεύσει, έχει περιέλθει σε κατάσταση αφερεγγυότητας, αν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία, τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει να ασκήσει οικονομική δραστηριότητα».
Ακόμη, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα, συμπλήρωσε και τους άλλους λόγους αναστολής της εφαρμογής του Α.Φ.Μ., τονίζοντας ότι σ΄ αυτούς συμπεριλαμβάνεται το γεγονός του «αν υφίστανται στοιχεία, τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος διαπράττει φοροδιαφυγή, ή λαθρεμπορία, ή νοθεία προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης. Επίσης, αν ο φορολογούμενος παραβιάζει ή παραποιεί ή επεμβαίνει κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, αν έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτηση του Α.Φ.Μ. και, τέλος, αν διαπιστωθεί πως έχει γραφτεί στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές».
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την αφαίρεση του Α.Φ.Μ. του. Όσον αφορά στις χρηματικές εγγυήσεις για την «επιστροφή» του Α.Φ.Μ., σε φορολογούμενους με την καταδίκη για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο, αυτές κυμαίνονται από 3.000 έως 1.000.000 ευρώ και η χρονική διάρκεια της εγγύησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2 ετών και μεγαλύτερη των 6 ετών.
Ο κ. Τατάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «για να υπάρξει οριστική διακοπή του Α.Φ.Μ. πρέπει η όποια απόφαση αφορά στον φορολογούμενο, να είναι τελεσίδικη».