- Δεν παραδόθηκαν όλα τα στοιχεία που ζήτησε η Εισαγγελία για την υπόθεση των LesvoShop καθώς δεν βρέθηκαν από την Περιφέρεια
- Τι προβλέπει η τροπολογία Κακλαμάνη για απαλλαγή αυτοδιοικητικών και πώς συνδέεται με την υπόθεση
Την ώρα που η υπόθεση με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της πάλαι ποτέ Αναπτυξιακής Εταιρείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου (ΑΕΝΑΛ) και των LesvoShop έχει πάρει απίστευτη τροπή (με τις απολογίες να φαίνεται πως ολοκληρώνονται με την κατάθεση πρώην Αντινομάρχη από τη Λήμνο ώστε πλέον να μπουν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την έκδοση Βουλεύματος, από το οποίο θα φανεί εάν, ποιοι και πόσοι παραπέμπονται σε δίκη με κακουργηματικές κατηγορίες από τους αυτοδιοικητικούς της επίμαχης περιόδου), η Εισαγγελία δεν έχει πάρει στα χέρια της όλα τα στοιχεία που ζήτησε από την Περιφέρεια σε σχέση με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που γίνονταν επί Νομαρχίας για την ΑΕΝΑΛ, καθώς η Περιφέρεια δεν τα βρήκε για να τα παραδώσει!
Προς αυτήν την κατεύθυνση διεξάγεται από το προηγούμενο διάστημα Προκαταρκτική Έρευνα και μάλιστα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στελέχη συναρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας επί παρούσας Περιφερειακής Αρχής και ζητούνται μάλιστα από την Εισαγγελία τα στοιχεία των στελεχών, υπαλλήλων και προϊσταμένων.
Η αναζήτηση των στοιχείων του στελεχιακού δυναμικού και των υπαλλήλων των συναρμόδιων υπηρεσιών έγινε εγγράφως το προηγούμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση εντός του νέου έτους από την αστυνομία και συγκεκριμένα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Έρευνας που διεξάγεται με εντολή του Εισαγγελέα Μυτιλήνης. Μέχρι τώρα η Περιφέρεια έχει κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αυτές τις εξελίξεις, παρότι η υπόθεση της ΑΕΝΑΛ – LesvoShop δεν την αφορά. Η έρευνα τροφοδοτήθηκε από την μη παροχή όλων των διαθέσιμων στοιχείων και αποφάσεων βάσει των οποίων απαγγέλθηκε το κατηγορητήριο σε πρώην και νυν αυτοδιοικητικούς επί Νομαρχίας στη Λέσβο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφέρεια δεν παρέδωσε στοιχεία για το σύνολο των ποσών – αποφάσεων που έγιναν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην ΑΕΝΑΛ – LesvoShop, χορηγώντας ωστόσο τα παραστατικά για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ποσών, πλην ενός μικρού υπολοίπου της τάξης των 200.000 ευρώ περίπου και ως προς το ποσό το μεταφέρουμε με επιφύλαξη καθώς οι πληροφορίες είναι ανεπίσημες. Αν και σε κάθε περίπτωση όλες οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην ΑΕΝΑΛ έγιναν με απόφαση της πλειοψηφίας σε ανοιχτές συνεδριάσεις του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου, προκαλεί εντύπωση γιατί δεν βρέθηκαν όλα τα αναγκαία έγγραφα που απαιτούνται για να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία για το έργο της. Το έστω και μικρό κενό που υπάρχει στα στοιχεία προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η Περιφέρεια και προηγουμένως η Νομαρχία αποτελούν διοίκηση της Λέσβου, που όφειλε να έχει αρχειοθετήσει και να διατηρεί όλα αυτά τα δεδομένα, καθώς οι υποθέσεις της ΑΕΝΑΛ – LesvoShop βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα. Να χάθηκαν, άραγε, από αβλεψία και από κακή οργάνωση του μακρινού παρελθόντος ή κατά τη μετάβαση από τη Νομαρχιακή στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ή μήπως κάτι κρύβουν αυτά τα στοιχεία και κάποιο χέρι φρόντισε να τα εξαφανίσει;
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα εμπλεκόμενα στελέχη των συναρμόδιων υπηρεσιών στην παρούσα χρονική συγκυρία φέρονται να δηλώνουν ότι αυτά τα στοιχεία δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τώρα, ούτε τα προηγούμενα χρόνια σε κάποια αρχειοθέτηση. Με αυτό το δεδομένο συγκέντρωσαν και έδωσαν όσα στοιχεία βρήκαν από αυτά που τους ζητήθηκαν από τη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πλην των υπηρεσιακών στελεχών και υπαλλήλων δεν έχουν ζητηθεί καταθέσεις των πολιτικών προϊσταμένων της Περιφερειακής Αρχής, η οποία προφανώς επικαλείται ότι αυτά τα στοιχεία που παρέλαβε ήταν και αυτά που παραδόθηκαν στη δικαιοσύνη.
Το Βούλευμα
Την ίδια ώρα οι εμπλεκόμενοι αυτοδιοικητικοί στην υπόθεση της ΑΕΝΑΛ – LesvoShop, ιδιαίτερα οι ενεργοί ή όσοι σκοπεύουν να διεκδικήσουν σε επόμενες εκλογές την ψήφο της τοπικής κοινωνίας, παρακολουθούν την εξέλιξη των διαδικασιών μέχρι την έκδοση του Βουλεύματος, που εκτιμάται ότι θα έχει γίνει εντός του Μαΐου και από το οποίο θα φανεί ποιοι, πόσοι και με ποιες κατηγορίες παραπέμπονται σε δίκη. Πράγμα που θα σημάνει την αργία όσων βρίσκονται στην ενεργό δράση της αυτοδιοίκησης, καθώς όταν ταυτόχρονα με την κακουργηματική δίωξη συνυπάρχουν και περιοριστικοί όροι, τότε μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης προβλέπεται η αργία για τους αυτοδιοικητικούς που εμπλέκονται.
Η Τροπολογία Κακλαμάνη
Ως προς αυτό όμως υπάρχουν αντίθετες νομικές ερμηνείες, καθώς πρόσφατα, το 2020 με Τροπολογία (άρθρο 67 του ν. 4735/2020 Α’ 197) που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, προβλέπεται η μέχρι το 2019 απαλλαγή των αυτοδιοικητικών από τις ευθύνες όταν εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις, αρκεί φυσικά οι αποφάσεις να είναι εγκεκριμένες. Η Τροπολογία αυτή έχει προκαλέσει από την ψήφισή της και μετά ένα διάλογο καθώς οι ερμηνείες είναι διφορούμενες, σε σημείο ώστε τον Οκτώβριο του 2020 το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει ερμηνευτική διάταξη στην οποία αναφέρεται: «Η αληθής έννοια του άρθρου 67 του ν. 4735/2020 καταλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο περιπτώσεις που έχουν ελεγχθεί από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο έως τη λήξη του προληπτικού ελέγχου και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες πριν την πληρωμή τους από τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, εκτός εάν τα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ανωτέρω άρθρου προκάλεσαν δολίως τη θεώρησή τους ή εάν διαπιστωθεί έλλειμμα ύστερα από κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή των ελεγκτικών υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η Τροπολογία αυτή δεν καλύπτει τις συγκεκριμένες αποφάσεις της Νομαρχίας, ωστόσο επ’ αυτού υπάρχουν και αντίθετες νομικές ερμηνείες. Το ερώτημα ωστόσο είναι πως αν όντως καλύπτονται αυτές οι αποφάσεις από την Τροπολογία, τότε γιατί ασκήθηκαν οι διώξεις σε βάρος των αυτοδιοικητικών του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου;
Σε κάθε περίπτωση οι κατηγορούμενοι αυτοδιοικητικοί αυτό το διάστημα έχουν θέσει και αυτό το ζήτημα επί τάπητος με τους δικηγόρους τους, ενώ ετοιμάζουν τα νομικά τους όπλα εν όψει του Βουλεύματος, αλλά και σε περίπτωση που αυτό τους παραπέμπει σε δίκη.
Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της ΑΕΝΑΛ – LesvoShop και είναι αναμενόμενη σε αυτό το μέγεθος με κακουργηματικό κατηγορητήριο και η εμβέλεια, δηλαδή σε όλους τους εκλεγμένους των επίμαχων Νομαρχιακών Συμβουλίων, καθώς δεν περίμενε κανείς τουλάχιστον να μην διώκεται ολόκληρο το Νομαρχιακό Συμβούλιο της επίμαχης περιόδου για αποφάσεις, οι οποίες επικυρώθηκαν σε ανοιχτές συνεδριάσεις. Η επιβολή των περιοριστικών όρων, η οποία προβλέφθηκε λόγω του μεγάλου ύψους του ποσού των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και του κατηγορητηρίου είναι περισσότερο τυπική και λιγότερο ουσιαστική, καθώς ουδείς εκ των κατηγορουμένων είναι ύποπτος φυγής. Επί της ουσίας όμως τρομάζει τους αυτοδιοικητικούς σε κάθε βαθμό για την ψήφο και τις αποφάσεις που λαμβάνουν σε κάθε επίπεδο, καθώς πλέον φαίνεται ότι οι πολιτικές αποφάσεις δεν έχουν μόνο πολιτικό κόστος αλλά ενίοτε μπορούν να τροφοδοτήσουν μεγάλες περιπέτειες, όταν το Δημόσιο και η αυτοδιοίκηση υφίστανται οικονομική ζημιά.