Νέα δεδομένα τροφοδοτούνται από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, το οποίο την Παρασκευή το μεσημέρι ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφασή του να αθωώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου για το δεύτερο μεγάλο θαλασσοδάνειο στα μέσα της δεκαετίας του 2000, που δόθηκε σε Μυτιληνιό γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος βρέθηκε κατηγορούμενος με τη σύζυγό του και ένα στενό συνεργάτη της εταιρείας που ήταν και εγγυητής και οι τρεις για ηθική αυτουργία.
Από τους 10 κατηγορούμενους που βρίσκονται στη ζωή αθωώθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, η σύζυγος και ο συνεργάτης του δανειολήπτη, όπως και ο υπάλληλος του γραφείου διαχείρισης επιταγών του Ιδρύματος, ενώ καταδικάστηκε ο διευθυντής της επίμαχης περιόδου σε 5 χρόνια κάθειρξη και ο δανειολήπτης σε 4 χρόνια με το ελαφρυντικό της αναγνώρισης του πρότερου έντιμου βίου. Ο Εισαγγελέας είχε προτείνει 6 και 5 χρόνια αντίστοιχα στον καθένα, ενώ το δικαστήριο δέχτηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και για τους δύο καταδικασθέντες, οι οποίοι άσκησαν Έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για αναστολή στην εφαρμογή της απόφασης μέχρι την εκδίκαση στο Εφετείο.
Ουσιαστικά η απόφαση του δικαστηρίου κινήθηκε πάνω στην εισήγηση που είχε κάνει ο Εισαγγελέας σε προηγούμενη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου, ζητώντας την αθώωση των κατηγορουμένων από πλευράς διοίκησης.
Η μήνυση για την άσκηση δίωξης κατά παντός υπευθύνου έγινε από το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής 7 χρόνια μετά τη χορήγηση του δανείου, ενώ η υπόθεση άρχισε να μπαίνει σε ευθεία για να φτάσει στο ακροατήριο μέσα από την ανάκριση το 2018. Η τράπεζα είχε χορηγήσει χωρίς διασφαλίσεις το ποσό των 788.000 ευρώ στον επιχειρηματία, το μεγαλύτερο ποσό υπό μορφή δανείου και λιγότερα από 300.000 ευρώ σε κάλυψη επιταγών.
Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου στη διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας για τους αναγνώστες των Νέων της Λέσβου δεν αποτελεί έκπληξη. Κι αυτό καθώς εξαρχής τόσο πριν την έναρξη όσο και κατά τη διάρκεια του δικαστηρίου είχαμε επισημάνει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν η ίδια με τα θαλασσοδάνεια που κλόνισαν την Τράπεζα όταν δόθηκαν χωρίς διασφαλίσεις σε Λέσβιο επιχειρηματία των Αθηνών.
Στην περίπτωση του Μυτιληνιού επιχειρηματία τα δάνεια δόθηκαν χωρίς συζήτηση και απόφαση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, πράγμα που σημαίνει πως τα 788.000 ευρώ χορηγήθηκαν από ένα στενό υπηρεσιακό κύκλο και σε γνώση του προέδρου, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, αλλά χωρίς απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτό δεν αμφισβητήθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία όπου αποδείχθηκε ότι την ευθύνη για τη χορήγηση του δανείου και τους χειρισμούς είχε ο διευθυντής, ο οποίος σημειωτέον δεν παρέστη καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, όπως και χθες στην ανακοίνωση της απόφασης εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο του επικαλούμενος προβλήματα υγείας.
Οι δικηγόροι
Ο Γιάννης Πετρέλλης
Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ο δικηγόρος Γιάννης Πετρέλλης, που υπερασπίστηκε ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και τη σύζυγο του δανειολήπτη (εκπροσωπούσε και άλλα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία όμως δεν βρίσκονται πια στη ζωή) εκφράζοντας στα Νέα της Λέσβου την ικανοποίησή του, τόνισε τα ακόλουθα:
«Έκλεισε μια σελίδα της δικαστικής ταλαιπωρίας των ανθρώπων που θέλησαν να βοηθήσουν έναν αναπτυξιακό μοχλό του τόπου μας, όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου και αποδείχτηκαν οι καλόπιστες προθέσεις των αθωωθέντων που κρίθηκαν αμέτοχοι κάθε επιλήψιμης πράξεως. Η δικαστική απόφαση επισφράγισε την λαϊκή συνείδηση που διαχρονικά θεωρεί αθώους τους συμπολίτες μας που κατηγορήθηκαν. Η ικανοποίηση για την δικαίωση των κατηγορουμένων αντανακλάται και στην μνήμη αυτών που έφυγαν πρόωρα».
Ο Ταξιάρχης Κουφέλος
Από τη δική του πλευρά ο εκπρόσωπος της δικηγορικής εταιρείας Κουφέλος & Συνεργάτες, Ταξιάρχης Κουφέλος, που εκπροσωπούσε έναν εκ των κατηγορουμένων, εκφράζοντας και ο ίδιος την ικανοποίησή του για την απόφαση του δικαστηρίου, επεσήμανε ότι «η ομόφωνα αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου έρχεται να δικαιώσει όλους τους ισχυρισμούς μας, καθώς αναδείξαμε ότι τα μέλη της διοίκησης της Τράπεζας χωρίς να έχουν τραπεζικές γνώσεις μπήκαν τότε στο ξεκίνημα μπροστά βάζοντας τα ονόματά τους και τα χρήματά τους αγοράζοντας μετοχές, ώστε να στηρίξουν το θεσμό και ο καθένας κινούμενος μέσα στον κύκλο που είχε προσπαθούσε να προσελκύσει και άλλους μετόχους και πελάτες-καταθέτες για να βοηθηθεί η Τράπεζα. Κι όμως παρά τις προσπάθειές τους βρέθηκαν κατηγορούμενοι, ενώ αποδείχθηκε ποιοι είχαν την ευθύνη για τους χειρισμούς. Θεωρώ ότι η απόφαση του δικαστηρίου εκτός από τη δικαίωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αποτελεί συνάμα και κόλαφο για όλους εκείνους τους συκοφάντες και πρωτίστως τον Ιαβέρη, έναν ανώνυμο επιστολογράφο που επιχείρησε τα προηγούμενα χρόνια να δηλητηριάσει την τοπική κοινωνία και τη δικαιοσύνη χωρίς να τα καταφέρει, θέλοντας ενδεχομένως να καλύψει άλλες ευθύνες.
Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου είναι πρόκριμα για τα δικαστήρια που ακολουθούν».
Ο Βαγγέλης Ζωγράφος
Τέλος, ο δικηγόρος Βαγγέλης ζωγράφος δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ότι «μετά από μια υποδειγματική ακροαματική διαδικασία οι δυο εντολείς μου, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι. Ειδικά ως προς τους εντολείς μου, των οποίων η στάση ως προς το ζήτημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου είναι γνωστή στην κοινωνία της Λέσβου, οφείλω να αναφέρω ότι η σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου αποτελεί και μια ηθική δικαίωση».