- Ενδιαφέρον από γιατρούς του νοσοκομείου να λειτουργούν απόγευμα τα ιατρεία επ’ αμοιβή κατά τις ημέρες που δεν θα έχουν εφημερίες
- Τι προβλέπεται για το νοσοκομείο, τους γιατρούς και τους ασθενείς με το νέο σύστημα, που είναι πρωτόγνωρο για τα τοπικά δεδομένα του ΕΣΥ
Ο κύβος ερρίφθη και για το νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς από τον επόμενο μήνα θα παρέχεται η δυνατότητα στους ασθενείς να επιλέγουν συγκεκριμένους γιατρούς που θα εξετάζουν με ραντεβού στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα από τα λεγόμενα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία. Το νέο σύστημα των εξετάσεων επ’ αμοιβή θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο Βοστάνειο από την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου και έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την εφαρμογή του. Το μόνο που μένει είναι οι επίσημες ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας αναλυτικά για το πώς θα κλείνουν τα ραντεβού, ενδεχομένως και το εύρος των αμοιβών των γιατρών, κάτι που αναμένεται να γίνει από τη διοίκηση του Ιδρύματος στα τέλη του μηνός που διανύουμε.
Αν και τα απογευματινά ιατρεία για πρώτη φορά ακούστηκαν στη χώρα μας στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, επί της ουσίας η εφαρμογή τους στην Ελλάδα ξεκίνησε από τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Ωστόσο με τις τροποποιήσεις που έγιναν στη νομοθεσία το 2010 και το 2020 έχει ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή τους σε όλα τα νοσοκομεία και όχι μόνο στα κεντρικά, αλλά και τα επαρχιακά νοσοκομεία, όπως είναι το Βοστάνειο. Ήδη από το προηγούμενο διάστημα το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το νέο σύστημα και αυτό πλέον αναμένεται τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου να ισχύσει και στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.
Ποιες ειδικότητες
Το σύστημα είναι εθελοντικό, δηλαδή δεν υποχρεώνει τους γιατρούς να εργαστούν απογευματινές ώρες, αλλά όσοι επιθυμούν να εργαστούν σε ημέρες που δεν έχουν εφημερία και να εισπράξουν πρόσθετες αμοιβές δηλώνουν τη συμμετοχή τους και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το νοσοκομείο. Με αυτόν τον τρόπο θα παρέχεται η δυνατότητα και διενέργειας εξετάσεων που τώρα δεν μπορούν να κάνουν εξωτερικοί ασθενείς, όπως είναι η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, που θα μπορεί πλέον να γίνεται στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.
Ταυτόχρονα θα λειτουργούν ιατρεία με διάφορες ειδικότητες, όπως νευρολόγος, νευροχειρουργός, αιματολόγος, γαστρεντερολόγος, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος κ.ά.. Το σύστημα είναι ανοιχτό και οποιοσδήποτε μπορεί να μπαίνει ή να βγαίνει αν το επιθυμεί, καθώς για παράδειγμα είχαν δηλώσει συμμετοχή το προηγούμενο διάστημα γιατροί στα απογευματινά ιατρεία, στη συνέχεια όμως βλέποντας τις καθαρές αμοιβές υπαναχώρησαν. Ουσιαστικά οι αμοιβές των γιατρών θα διαμορφώνονται ανάλογα με το βαθμό που έχει ο καθένας και θα κλιμακώνονται κατά πληροφορίες από τα 30 – 40 ευρώ και πάνω και ανάλογα με την εξέταση. Από αυτό όμως ο γιατρός θα εισπράττει ένα μικρό μέρος, καθώς θα εισπράττει και το νοσοκομείο για να βελτιώνει την κατάσταση των εσόδων του, ενώ τα έσοδα του γιατρού από τα απογευματινά ιατρεία είναι φορολογητέα.
Αν ένας ασθενής θέλει να εξεταστεί από συγκεκριμένο γιατρό του νοσοκομείου, ο οποίος θα είναι ενταγμένος στα απογευματινά ιατρεία θα μπορεί να τον επιλέγει κλείνοντας ραντεβού επί πληρωμή μαζί του για να εξεταστεί απογευματινές ώρες, σε ένα ήσυχο περιβάλλον, που καμία σχέση δεν έχει με την πρωινή κατάσταση συνωστισμού έξω από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
Ένας ασθενής, για παράδειγμα, που δεν βρίσκει ραντεβού για να εξεταστεί από έναν οφθαλμίατρο του νοσοκομείου που τον παρακολουθεί (και εδώ αναφέρουμε και έναν τομέα που έχει αναμονή 2-3 μηνών για να βρει κανείς διαθέσιμο οφθαλμίατρο), θα μπορεί να παρακάμπτει τη λίστα και να εξετάζεται άμεσα από τον γιατρό του νοσοκομείου που επιθυμεί στα απογευματινά ιατρεία, πληρώνοντας στο γκισέ του νοσοκομείου την προβλεπόμενη αμοιβή.
Γιατί στο νοσοκομείο και όχι στους ιδιώτες;
Στο ερώτημα γιατί ένας ασθενής αφού θα πληρώνει, που θα πληρώνει, να απευθύνεται στο νοσοκομείο και όχι στους ιδιώτες γιατρούς, η απάντηση θα δοθεί από την προσέλευση που θα καταγραφεί από την 1η Νοεμβρίου στα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Πάντως κύκλοι του Βοστάνειου σημειώνουν ότι το νοσοκομείο θα είναι ανταγωνιστικό μπροστά στον ιδιωτικό τομέα διαθέτοντας περισσότερα διαγνωστικά μέσα και χαμηλότερες αμοιβές.
Το κυριότερο, δε, πλεονέκτημα που προβάλλουν οι παράγοντες του νοσοκομείου είναι ότι βρίσκονται τα διαγνωστικά μέσα στον ίδιο χώρο, δηλαδή αν ένας ασθενής χρειάζεται ακτινογραφία θα μπορεί να την κάνει στα ακτινολογικά εργαστήρια, ομοίως και για τις αιματολογικές εξετάσεις και οτιδήποτε άλλο.
Σημειώστε ότι αναλόγως του ενδιαφέροντος θα γίνονται και ενδοσκοπικές εξετάσεις στο νοσοκομείο και γενικότερα ο στόχος είναι να μπορέσουν να ενταχθούν στο απογευματινό πρόγραμμα, αν είναι δυνατόν, οι περισσότερες ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται και το πρωί, ώστε όσοι ασθενείς θέλουν να έχουν την επιλογή να εξετάζονται απογευματινές ώρες πληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο.
Το ερώτημα ωστόσο που μένει αναπάντητο είναι αν η λειτουργία απογευματινών εξωτερικών ιατρείων στο νοσοκομείο αποβεί σε βάρος της πρωινής λειτουργίας, αν δηλαδή θα υποβαθμιστεί κατά κάποιο τρόπο το πρωινό πρόγραμμα, ώστε να πέφτει το βάρος στο απογευματινό – πληρωτό. Ως προς αυτό το σκέλος παράγοντες του Βοστάνειου δήλωναν στα Νέα της Λέσβου ότι ο Διοικητής, Γιώργος Καμπούρης, έχει ξεκαθαρίσει στους πάντες ότι θα βρίσκεται πανταχού παρών ώστε να μην υπάρχει καμία διαφορά στις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται το πρωί δωρεάν με αυτές που θα παρέχονται επ’ αμοιβή το απόγευμα.
Τα ιατρεία θα ξεκινούν αναλόγως την ειδικότητα από τις 4 – 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ αναλυτικά το σύνολο των ιατρικών ειδικοτήτων και το πρόγραμμα λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων αναμένεται να επισημοποιηθεί με δελτίο τύπου από το νοσοκομείο μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα για την έναρξη λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων, που θα αποτελέσουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση για τα δεδομένα της Λέσβου. Αν και σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ, έχουν έρθει τα πάνω-κάτω ειδικά με το τελευταίο νομοσχέδιο για την υγεία, που δίνει τη δυνατότητα και τους ιδιώτες γιατρούς να κάνουν ιατρεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία!