Η αποκατάσταση του μνημείου του λουτρού της ύστερης Οθωμανικής περιόδου στην Καλλονή και η επανάχρησή του ως πολυχώρου πολιτισμού ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης του Ταξιάρχη Βέρρου και της Ελένης Στεφάνου, Προϊσταμένης της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στη συνάντηση που έγινε χθες στο Δημαρχείο, στην Καλλονή, συμμετείχε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Ζαχαρώ Ιωακείμ. Όπως αποφασίστηκε, ο Δήμος θα απευθυνθεί άμεσα σε αρχιτεκτονικό γραφείο με εξειδίκευση στην αποκατάσταση μνημείων της Οθωμανικής περιόδου, προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση για τις απαραίτητες εργασίες. Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι το σημαντικό αυτό αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημείο να αποκτήσει τη δυνατότητα φιλοξενίας πολιτιστικών δρώμενων υψηλής ποιότητας και να καταστεί πόλος έλξης και μοχλός ανάπτυξης της περιοχής.
Στην ίδια συνάντηση με θέμα τη δρομολόγηση των απαραίτητων εργασιών για την προστασία των νεότερων μνημείων του Δήμου Δυτικής Λέσβου, συζητήθηκε το θέμα του κλειστού Δημοτικού Σχολείου των Βασιλικών, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας και το οποίο χρήζει ειδικής αντιμετώπισης. Ο Δήμος θα απευθυνθεί σε ειδικό μηχανικό, ο οποίος θα ελέγξει εδαφολογικά το κτίριο προκειμένου να αποφασιστούν τυχόν επεμβάσεις σε αυτό, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Πολιτισμού, δεδομένου ότι το κτίσμα έχει χαρακτηριστεί, από το 2011, ως προστατευόμενο μνημείο με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.
Παράλληλα, από τον Δήμαρχο τέθηκε στην κ. Στεφάνου το ζήτημα της εκπόνησης από την Υπηρεσία μελέτης ανάπτυξης ενός δικτύου διαδρομών στο Σκαλοχώρι, που θα συνδέουν τα γεφύρια της περιοχής με τη Μήθυμνα, ενώ θα ελεγχθούν και οι δημόσιες κρήνες οι οποίες χρήζουν συντήρησης με σκοπό την επαναλειτουργία τους. Όπως δήλωσε η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας, το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η μελέτη αποκατάστασης της οικίας Ζόλκου στη Νάπη, προκειμένου να στεγάσει την αρχαιολογική συλλογή με τα κιονόκρανα από το ιερό της Κλοπεδής και να απελευθερωθεί το σύνολο του σχολείου της Κοινότητας ώστε να αναπτυχθεί απρόσκοπτα ο Παιδικός Σταθμός της Αγίας Παρασκευής που σήμερα φιλοξενείται εκεί.