ΑΠΟΨΗ: Δεν είναι ΚΥΤ το πάρκο

Spread the love

Σε μια νησιωτική πρωτεύουσα, όπως η Μυτιλήνη, των 28.000 μόνιμων κατοίκων συν 20.000 μεταναστών και προσφύγων (αναφερόμαστε στην πόλη και όχι στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο), το μοναδικό πάρκο με παιδική χαρά που μπορεί να δεχθεί τους γονείς με τα παιδιά τους κατά το φετινό καλοκαίρι είναι το πάρκο Καραπαναγιώτη, στο Μακρύ Γιαλό. Η κατάσταση του πάρκου από πλευράς καθαριότητας έχει αναδειχθεί σε προηγούμενο σχόλιο από τα “Νέα της Λέσβου” και δεν χρειάζεται να επανέλθουμε. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η καθαριότητα το πρόβλημα. 

Στο πάρκο εκτός από τους ντόπιους συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός αλλοδαπών και σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν στα “Νέα της Λέσβου”, ορισμένοι από αυτούς λειτουργούν ενοχλητικά για τους άλλους πίνοντας και σπάζοντας μπουκάλια, χορεύοντας υπό την επήρεια αλκοόλ και κάποιες φορές πλησιάζουν γυναίκες μιλώντας στα αραβικά. Αυτό, όπως είναι αναμενόμενο, ενοχλεί τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας, με συνέπεια σταδιακά να απομακρύνονται από το πάρκο. 

Έχει σημασία να γράψουμε δύο γραμμές από καταγγελία που δεχτήκαμε από γονέα, υπάλληλο του ευρύτερου δημόσιου τομέα και μέχρι πρότινος στέλεχος της Αριστεράς. «Δεν είναι δυνατόν να οδηγείται ολόκληρη Μυτιλήνη μόνο στις ιδιωτικές παιδικές χαρές και οι οποίες μάλιστα αυτήν την περίοδο δεν λειτουργούν ουσιαστικά, και να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τα παιδιά μας το μοναδικό πάρκο, το οποίο έχει γίνει αφιλόξενο, έχει παραδοθεί στους αλλοδαπούς και  κατά τη γνώμη μας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται κανένας αρμόδιος», υπογράμμισε ο καταγγέλλων.

Αυτό που ζητούν οι πολίτες είναι η τήρηση κανόνων από όλους όσους χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους. Όπως κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους από την τοπική κοινωνία οι περισσότεροι, σέβονται το χώρο του πάρκου και δεν προκαλούν με τη στάση και τη συμπεριφορά τους, έτσι  θα πρέπει και οι αλλοδαποί. 

Το ίδιο άτομο προειδοποίησε ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο συγκεκριμένο πάρκο, πολύ σύντομα δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο στις παιδικές χαρές που με κόπο δημιούργησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και μάλιστα με δωρεά των Παιδικών Χωριών S.O.S. κατά ένα μέρος. Ο Δήμος Μυτιλήνης δεν έχει δυνατότητα αστυνόμευσης των πάρκων. Εδώ όμως θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Σπύρος Γαληνός, ως Δήμαρχος, είχε τοποθετήσει δυο άτομα ως φύλακες στα κεντρικά πάρκα της Μυτιλήνης (τότε είχαμε περισσότερα του ενός σε λειτουργία), εφαρμόζοντας ουσιαστικά μια δική μας πρόταση, μέσα από αυτήν εδώ τη σελίδα, για να σταματήσουν οι δολιοφθορές που γίνονταν εκείνη την περίοδο. Με αυτό τον τρόπο και δύο άνθρωποι είχαν  απασχόληση στο Δήμο αντλώντας τα προς το ζην και επίβλεψη και τάξη υπήρχε στα πάρκα. 

Τέλος, σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει και η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, η οποία οφείλει κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου να έχει πεζές περιπολίες και να περνούν οι αστυνομικοί και από τα πάρκα κάνοντας συστάσεις σε όσους πίνουν, σπάνε μπουκάλια ή παρενοχλούν. Ενδεχομένως και μόνο η παρουσία της Αστυνομίας να λειτουργήσει θετικά και να «μαζευτούν» κάποιοι. 

Πρέπει όμως κάτι να γίνει επιτέλους, καθώς με τις καταστάσεις που βιώνει ο τόπος μας από την… υπερσυσσώρευση αλλοδαπών στη Λέσβο των ΜΚΟ προκαλούνται ζητήματα σε πολλά επίπεδα.  Μπορεί στο Κέντρο Μεταναστών της Μόριας όπου οι νόμοι δεν λειτουργούν, κάποιοι από τους αλλοδαπούς να είναι μαθημένοι να κάνουν τα δικά τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα πάρκα της Μυτιλήνης είναι ΚΥΤ!

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση