Ανεξάρτητα ποια θα είναι η περαιτέρω έκβαση για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας και στον πλανήτη, κερδισμένος σημαντικά φαίνεται σε πολιτικό επίπεδο μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φαίνεται να παίρνει πόντους και μάλιστα όχι μόνο στο εκλογικό του ακροατήριο. Η σχεδόν άμεση λήψη των μέτρων περιορισμού με τα οποία κατάφερε σε γενικές γραμμές να βάλει στο καλούπι μία ατίθαση κοινωνία, έδειξε έναν ηγέτη που λειτούργησε με αποφασιστικότητα για να μην μας προλάβει το φαινόμενο της Ιταλίας στην Ελλάδα, κυρίως όμως να δώσει χρόνο στο ρακένδυτο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που υπό άλλες συνθήκες θα είχε καταρρεύσει!
Μάλιστα κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να σχολιάζουν τι θα γινόταν σε περίπτωση που Πρωθυπουργός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και αν «θα τολμούσε» να πάρει τα αναγκαία μέτρα περιορισμού των πολιτών ή θα επέλεγε να αφήσει ανέγγιχτες τις… «ατομικές ελευθερίες».
Να γιατί η μέχρι τώρα διαχείριση της δύσκολης κατάστασης του κορονοϊού ανεβάζει τις μετοχές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χρηματιστήριο της πολιτικής, αν και κατά τη γνώμη μας το όφελος της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο και βαθύτερο. Τι θέλουμε να πούμε; Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν τα πήγε και τόσο καλά το 2019 στην εκπλήρωση των στόχων που μας έθεταν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και αυτό αποτυπώνεται από τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους, όπου έχουμε ύφεση κατά 0,7%, ενώ για το 2020 τα μηνύματα μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού ήταν δυσοίωνα (τώρα με τον κορονοϊό πλέον αυτό είναι δεδομένο!) για το κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους ή θα κληθεί αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα!
Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τον νέο Πρωθυπουργό η κρίση του κορονοϊού έρχεται να συνταράξει τα δεδομένα και να βάλει όλα τα κράτη της Ευρώπης, αλλά και τον πλανήτη μας γενικότερα σε μια πρωτόγνωρη οικονομική δίνη. Και μέσα σε αυτήν τη δίνη – όπου κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει και ήδη πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τη Γερμανία σε επίπεδο Κοινότητας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ – όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, μικρή πια σημασία έχει αν η Ελλάδα απόκλινε από τους στόχους στην προ κορονοϊού εποχή!
Και κάπως έτσι η Ελλάδα βρέθηκε ως ισότιμο μέλος στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πρώτη φορά μετά το 2015. Με άλλα λόγια αυξάνονται τα διαθέσιμα κεφάλαια των τραπεζών προκαλώντας αύξηση των επιπέδων δανεισμού και άρα ρευστότητας! Ο συνδυασμός αυτών που αναφέρουμε με την σχεδόν ταυτόχρονη επίθεση που δέχεται η πατρίδα μας στην περιοχή του Έβρου, έρχεται να σβήσει την κακή ανάμνηση από το χτύπημα των ΜΑΤ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σφυρηλατώντας την ενότητα των Ελλήνων σε μια χώρα που βάλλεται και από τους Τούρκους και από τον κορονοϊό!
Άρα, λοιπόν, από τη μια η αποφασιστικότητα που έδειξε ο κ. Μητσοτάκης και από την άλλη η συγκυρία διαμορφώνουν ένα τοπίο θαλασσοπνιγμένων χωρών που περιμένουν βοήθεια. Όλες μαζί και όχι μια μόνη της! Γιατί, αν δεν υπήρχε κορονοϊός, το 2020 αναμενόταν μία δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας συγκέντρωνε αρκετές πιθανότητες να βρεθεί πάλι μόνη της και δακτυλοδεικτούμενη από τους άλλους. Και αυτό ίσως δικαιολογεί και τα σενάρια των τελευταίων μηνών για ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν.