Αποζημιώσεις για τα καμένα κτήματα

Spread the love


Η Πρόεδρος της Μόριας, Μ. Μακρή

Η αποτίμηση των ζημιών της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαψε μεγάλο μέρος του ελαιώνα της Μόριας ξεκίνησε από χθες, όταν η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο μετά από μια δύσκολη νύχτα κατά την οποία βρίσκονταν επί ποδός δεκάδες πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι και υπάλληλοι του Δήμου Μυτιλήνης και της Περιφέρειας. Οι πληγέντες που είδαν τα κτήματά τους να τυλίγονται στις φλόγες υπολογίζεται ότι είναι περίπου 30, ενώ διίστανται οι υπολογισμοί μεταξύ της Πυροσβεστικής και των αγροτών για την καμένη έκταση. Σύμφωνα με την Διοίκηση της Υπηρεσίας, υπολογίζεται ότι κάηκαν περίπου 150 στρέμματα γης, ενώ οι αγρότες – κάτοικοι της Μόριας που έχουν απευθυνθεί ήδη στον Δήμο και στην Πρόεδρο της Κοινότητας, Μαριάνθη Μακρή, μιλούν για 300 στρέμματα. 

Μετά από την αποχώρηση των πυροσβεστικών αεροπλάνων το βράδυ της Τετάρτης, όλο το βάρος για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς έπεσε στις επίγειες δυνάμεις που δεν σταμάτησαν λεπτό κατά την διάρκεια της νύχτας τις ενέργειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς μαζί με εθελοντές, κατοίκους και συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας. Όλο το βράδυ 28 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 15 άτομα σε πεζοπόρα τμήματα έκοβαν τα ελαιόδεντρα που είχαν πάρει φωτιά για να σβήσουν τις φλόγες στους κορμούς που σιγόκαιγαν επί ώρες. 

Παράλληλα έλεγχαν τους καπνούς που υπήρχαν σε διάσπαρτα σημεία, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει αναζωπύρωση λόγω του δυνατού αέρα. Χθες το πρωί η εικόνα στην περιοχή ήταν σαφώς καλύτερη, αφού δεν υπήρχε κανένα ενεργό μέτωπο και δεν χρειάστηκε η συνδρομή των εναέριων μέσων που βρίσκονταν σε επιφυλακή.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Κυπριωτέλλης, «αν και οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες, καταφέραμε να οριοθετήσουμε την πυρκαγιά, να φτιάξουμε την περίμετρο και να ελέγξουμε την κατάσταση. Κυρίως κάηκαν κτήματα με ελιές και μικρά κομμάτια δασικής έκτασης». Σε ό,τι αφορά την δυσκολία πρόσβασης στις εστίες λόγω του δύσβατου της περιοχής και τις διαμαρτυρίες κατοίκων ότι το αγροτικό οδικό δίκτυο δεν έχει συντηρηθεί, ο κ. Κυπριωτέλλης είπε ότι τα οχήματα μπόρεσαν να κινηθούν αλλά οι περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι όλου του νησιού είναι στενοί και εκεί δημιουργείται πολλές φορές πρόβλημα. 

Το μείζον ζήτημα που προκύπτει τώρα είναι οι καταστροφές στα ελαιοκτήματα και πώς αυτές θα αποζημιωθούν και μάλιστα σε μια καλή χρονιά που όλοι περίμεναν ότι η παραγωγή θα είναι μεγάλη. Περισσότεροι από 30 αγρότες – ιδιοκτήτες καμένων κτημάτων επικοινώνησαν χθες με την Πρόεδρο του χωριού για να ενημερωθούν σχετικά με τις διαδικασίες των αποζημιώσεων. Σύμφωνα με την κ. Μακρή, η αναγγελία στον ΕΛΓΑ θα γίνει μετά από το πόρισμα της Πυροσβεστικής για την καμένη έκταση. «Σίγουρα οι ζημιές είναι μεγάλες για τους αγρότες μας και θα πρέπει να αποζημιωθούν. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τον ΕΛΓΑ και θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες του σχετικά με την καταγραφή και τις αιτήσεις. Ευελπιστώ ότι θα βρούμε ανταπόκριση για να στηριχθούν οικονομικά αυτοί οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται μέσα σε λίγες ώρες», τόνισε η Πρόεδρος της Μόριας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στη Μόρια μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Στην πρώτη γραμμή του μετώπου της πυρκαγιάς βρέθηκαν μέλη των Σωματείων και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, με τον Πρόεδρο Γιάννη Ζαφειρίου, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παναγιώτης Αυγουστίδης

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση