Απροετοίμαστος ο Δήμος για το Μουσικό Σχολείο

Τα φορτηγά που υποτίθεται πως θα μετέφεραν τον εξοπλισμό του σχολείου στη νέα στέγη του
Spread the love

  • Χωρίς κάποιον υπεύθυνο από τη Δημοτική Αρχή, οι υπάλληλοι δήλωσαν αδυναμία μεταφοράς του ακριβού εξοπλισμού

Άκαρπη, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της κατά πως φαίνεται ανεπαρκούς προετοιμασίας από πλευράς του Δήμου Μυτιλήνης, ήταν η προσπάθεια να ξεκινήσει χθες η μετακόμιση του Μουσικού Σχολείου στο κτίριο του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα. Με δύο φορτηγά και… συνοδεία αστυνομίας εμφανίστηκαν νωρίς το πρωί στο σχολικό συγκρότημα της Χρυσομαλλούσας τρεις μόλις υπάλληλοι του Δήμου, οι οποίοι καλά-καλά δεν γνώριζαν τι πρόκειται να μεταφέρουν, με αποτέλεσμα λίγη ώρα μετά να αποχωρήσουν άπραγοι. Προσπάθεια, που ενδεχομένως να μην έπρεπε να γίνει καν, καθώς το προηγούμενο απόγευμα, εστάλη επιστολή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, που ίσως και να έπρεπε να παγώσει, προσωρινά έστω, τη διαδικασία μετακόμισης.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 7 το πρωί εμφανίστηκαν στο σχολείο τα μέλη του συνεργείου του Δήμου, με συνοδεία αστυνομικών που προφανώς είχαν «αποστολή» να εξασφαλίσουν πως η μετακόμιση θα γινόταν χωρίς απρόοπτα. Και αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή της παρουσίας της εκεί, στο σχολικό συγκρότημα που μέχρι σήμερα συστεγάζεται το Μουσικό Σχολείο, μετέβησαν και εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, που είχαν ως στόχο να εμποδίσουν τη μετακόμιση, με την οποία είναι αντίθετοι (αν και όπως έχει σημειωθεί και σε παλαιότερο ρεπορτάζ υπάρχει και μερίδα εκπαιδευτικών και γονέων, που συμφωνούν με αυτή). 

Ωστόσο πρακτικά δεν ήταν εκείνοι που έβαλαν φρένο στη μετακόμιση, αλλά η έλλειψη επαρκούς οργάνωσης από την πλευρά του Δήμου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι υπάλληλοι έκπληκτοι διαπίστωσαν πως θα έπρεπε να μεταφέρουν πιάνα αξίας 25.000 ευρώ το καθένα και άλλα μουσικά όργανα, κάτι για το οποίο δήλωσαν αδυναμία. Σε επικοινωνία που είχαν με τη Δημοτική Αρχή, αρχικά τους δόθηκε εντολή να… πάρουν τα υπόλοιπα, χωρίς φυσικά να διευκρινίζεται ποια ακριβώς είναι αυτά, μέχρι τελικά να αποχωρήσουν δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν υπήρχε περίπτωση να προχωρήσουν χωρίς την παρουσία κάποιου υπευθύνου. 

«Το συνεργείο ήρθε εδώ χωρίς να έχει κάποιο επίσημο έγγραφο, χωρίς να βρίσκεται εδώ κάποιος υπεύθυνος του Δήμου και ενώ τυπικά το κτίριο του ΟΑΕΔ δεν έχει παραδοθεί, θα πάνε εκεί και δεν θα υπάρχει κάποιος να τους ανοίξει», υποστήριξαν στα «ΝΕΑ της Λέσβου» μέλη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου, με κάποιους από αυτούς να επισημαίνουν πως αν όντως υπήρχε κάποιο σχετικό έγγραφο προφανώς δεν θα εμπόδιζαν τη μετακίνηση με παράτυπες ενέργειες. «Είναι δυνατό να εμφανίζεται ο οποιοσδήποτε με ένα φορτηγό και εμείς να του επιτρέπαμε να πάρει οτιδήποτε, χωρίς κανέναν έλεγχο;» τόνισαν.

 

Σοβαρές καταγγελίες

Εν τω μεταξύ, σοβαρές είναι οι καταγγελίες που κάνουν οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου, σύμφωνα με τις οποίες κατά τη χθεσινή διαδικασία, κάποιος όχι μόνο άνοιξε το γραφείο του διευθυντή του, Νίκου Ζαφειρίου, αλλά και τον υπολογιστή του, ενώ διέγραψε και το ιστορικό του. Μάλιστα ο κ. Ζαφειρίου μετέβη χθες μετά το περιστατικό στην Ασφάλεια για να υποβάλει μήνυση, ώστε να ερευνηθεί ποιος και με ποιον τρόπο απέκτησε αυτή την πρόσβαση.

 

Λάθος διαδικασίες;

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί επιστολή από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου, η οποία στάλθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων και στον Συνήγορο του Πολίτη, ενώ κοινοποιήθηκε και στην Υφυπουργό Ζέτα Μακρή, τον Δήμο Μυτιλήνης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου

Στην επιστολή σημειώνεται πως η υπηρεσία είχε εγκρίνει το Κτιριολογικό Πρόγραμμα για το Μουσικό Σχολείο, το οποίο ωστόσο αφορούσε τη μετεγκατάστασή του στο Αρχοντικό Κατσάνη. Όσον αφορά το κτίριο του ΟΑΕΔ, στην επιστολή αναφέρεται πως «θα έπρεπε να προηγηθεί σχετικό αίτημα προς την υπηρεσία μας, συνοδευόμενο από τις κατόψεις του προς χρήση κτιρίου και σχετικό φάκελο λοιπών στοιχείων», ενώ η υπηρεσία σημειώνει πως δεν έχει ενημερωθεί για την επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου, όπως και για εναλλακτικές προτάσεις. 

 

Οι εναλλακτικές

Σύμφωνα με μέλη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου, αν κάτι τους καταλογίζεται από τον Δήμο Μυτιλήνης, είναι πως παρά τις αντιδράσεις τους δεν έχουν προχωρήσει σε εναλλακτικές προτάσεις. Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» η Πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρούσα Τσαχάκη, από την πλευρά τους έχουν υπάρξει τεκμηριωμένες προτάσεις εναλλακτικών λύσεων, οι οποίες όχι μόνο είναι τυπικά εφικτές και άμεσα υλοποιήσιμες, αλλά έχουν μηδαμινό ή ελάχιστο κόστος για τους δημότες. 

Η πρώτη, χωρίς κόστος, πρόταση έχει να κάνει με την ανακατανομή των αιθουσών του κτιρίου, στο οποίο συστεγάζεται τώρα το Μουσικό Σχολείο μαζί με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, όπου αυτή τη στιγμή το Μουσικό καταλαμβάνει (σύμφωνα με την κ. Τσαχάκη) μόλις το 15% των χώρων. Αίτημα ανακατανομής αιθουσών του κτιρίου της Χρυσομαλλούσας κατέθεσαν στον Δήμο Μυτιλήνης στις 26 Ιουνίου του 2020, το οποίο όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε, αλλά δεν απαντήθηκε καν. Το επανέλαβαν στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, σημειώνοντας πως πέραν των άλλων λόγων η ανακατανομή ήταν απαραίτητη για λόγους περιορισμού διασποράς σε περίπτωση κρουσμάτων COVID-19

Μια άλλη πρόταση, η οποία έχει μικρό κόστος, αφορά είτε τη μετακίνηση του 5ου Γυμνασίου στο κτίριο της Ακαδημίας, και τη συστέγασή του με το 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, ώστε να μείνουν στη Χρυσομαλλούσα το Μουσικό Γυμνάσιο και το Μουσικό Λύκειο, είτε τη μετακίνηση των τελευταίων στην Ακαδημία, και την μετακίνηση στη Χρυσομαλλούσα του ΓΕΛ. Αυτό βέβαια, θα είχε ως προαπαιτούμενο και τη μετακίνηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκτός του σχολικού συγκροτήματος.

Τέλος, μια τρίτη λύση σύμφωνα με την κ. Τσαχάκη, εφόσον δεν υπήρξε εξέλιξη στην αγορά του οικοπέδου στη Βαρειά, που προοριζόταν για την ανέγερση νέου κτιρίου, είναι να προχωρήσει έστω η απαλλοτρίωσή του, και να υπάρξει εξέλιξη στο χρονίζον ζήτημα της στέγασης του Μουσικού Σχολείου της Μυτιλήνης.

Όλα δείχνουν πως η τρίτη λύση είναι αυτή που κάποια στιγμή θα προχωρήσει, ή κάποια αντίστοιχη ενδεχομένως και στην περιοχή του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια. Το ερώτημα είναι, ωστόσο, πότε θα γίνει αυτό και αν μέχρι τότε θα μετακινηθεί – προσωρινά ξανά – το Μουσικό Σχολείο στο κτίριο στην Παναγιούδα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση