- Μετά από τις γιορτές μεταφέρθηκε η εγκατάσταση της “ΙΝΤΡΑΚΑΤ” στην Αγία Παρασκευή, ενώ προχωρά η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις
Από αναβολή σε αναβολή οδηγείται η έναρξη των εργασιών για το μεγάλο έργο κατασκευής του φράγματος Τσικνιά, στην Αγία Παρασκευή, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα ξεκινήσει με το νέο χρόνο, αρχές του 2025. Αν και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας “ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΑΚΤΩΡ” που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου έχουν επισκεφθεί κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα το νησί μας, εντούτοις, δεν έχει στηθεί ακόμη το εργοτάξιο επειδή παράλληλα η εταιρεία εκτελεί αντίστοιχο έργο και σε άλλη περιοχή.
Θυμίζουμε ότι κατά την υπογραφή της σύμβασης που έγινε το περασμένο καλοκαίρι, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, παρουσία του Υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Νίκου Ταχιάου και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της κοινοπραξίας, Αλέξανδρου Εξάρχου, είχε εξαγγελθεί ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν το Σεπτέμβριο.
Η χρηματοδότηση για το φράγμα Τσικνιά, ύψους 116 εκατ. ευρώ, εξασφαλίστηκε από εθνικούς πόρους, δεδομένου ότι τέθηκε σε προτεραιότητα ως πολύτιμο για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του νησιού μας έργο, μετά από την απένταξή του από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είχε δηλώσει κ. Σταϊκούρας, προβλέπεται να παραδοθεί σε 3 χρόνια.
Σε αυτή τη φάση γίνεται η παρακατάθεση των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις στους δικαιούχους, ύψους 750.000 ευρώ, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα, έχει εκταμιευθεί το ποσό των 17 εκατ. ευρώ, ως προκαταβολή προς την “ΙΝΤΡΑΚΑΤ” για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Το εργοτάξιο θα στηθεί στην τοποθεσία “Πρυνή”, ανατολικά της Αγίας Παρασκευής, όπου θα κατασκευαστούν τα τοιχία του φράγματος και θα δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη με σκοπό την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών.
Το φράγμα Τσικνιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν εκτελεστεί ποτέ στη Λέσβο. Η ιστορία του ξεκίνησε από το 2007 όταν έγιναν οι πρώτες συζητήσεις για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης στο νησί μας. Το τελευταίο διάστημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, λόγω της ανομβρίας που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και στο νησί μας.
Ο σχεδιασμός
Σύμφωνα με τη μελέτη, όπως είχε παρουσιαστεί κατά την υπογραφή της σύμβασης, το κύριο φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με 24.000m3/ημέρα πόσιμο νερό (στο 1ο στάδιο ανάπτυξης των έργων) της πόλης της Μυτιλήνης και των οικισμών Καλλονής και Αγίας Παρασκευής, από το φράγμα. Οι μελέτες που εκπονήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια αφορούν και στα συμπληρωματικά έργα του φράγματος για την μέση ημερήσια παροχή 40.000 κυβικών μέτρων νερού.
Μόλις κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις του φράγματος θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του αγωγού μεταφοράς του νερού από τον Τσικνιά στη Μυτιλήνη, ο οποίος θα έχει μήκος 41,7 χλμ., ενώ προς την Καλλονή 3,7 χλμ. και στην Αγία Παρασκευή 8,5 χλμ.. Η μεγαλύτερη ποσότητα νερού θα μεταφέρεται με αγωγούς σύνδεσης από το φράγμα στη Μυτιλήνη, ενώ υπολογίζεται ότι θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου και η υδροδότηση της Καλλονής και της Αγίας Παρασκευής. Επίσης, σε δεύτερη φάση, έχει μελετηθεί η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών στον Πολιχνίτο και τη Γέρα.
Οι δεξαμενές
Η εργολαβία περιλαμβάνει την κατασκευή του φράγματος Τσικνιά μαζί με τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού (ΕΕΝ) του ταμιευτήρα του φράγματος Τσικνιά και τη δοκιμαστική λειτουργία, την κατασκευή του κτιρίου του κεντρικού αντλιοστασίου με τον Η/Μ εξοπλισμό άντλησης έως τις δεξαμενές Αγ. Παρασκευής (υφιστάμενη), Καλλονής (νέα) και δεξαμενή φόρτισης προς τη δεξαμενή Γυαλί (νέα), των δεξαμενών Καλλονής (500m3) και νέας δεξαμενής 3.000 m3 στη θέση Γυαλί, της δεξαμενής φόρτισης, των αγωγών υδραγωγείου, του κεντρικού αντλιοστασίου – νέας δεξαμενής Αγ. Παρασκευής, του κεντρικού αντλιοστασίου – νέας δεξαμενής Καλλονής, του κεντρικού αντλιοστασίου – νέας δεξαμενής στη θέση Γυαλί και της νέας δεξαμενής Γυαλί στην πόλη της Μυτιλήνης.
Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή του Κέντρου Παρακολούθησης και Ελέγχου της λειτουργίας της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού και τηλεχειρισμού του Η/Μ εξοπλισμού του συνόλου των έργων. Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνεται τέλος και η λειτουργία – συντήρηση του έργου για 24 μήνες μετά από την παράδοσή του.