- Πιστοποιημένοι μηχανικοί του ΤΕΕ διεξάγουν τους ελέγχους στα σχολεία και εκτιμάται ότι αρχές του 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες ο προσεισμικός έλεγχος που θα συμπεριλάβει όλα τα σχολεία της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπως προβλέπεται για όλη την Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί και στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και τα άλλα νοσοκομεία των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καθώς και στα κτίρια που στεγάζουν αστυνομικές υπηρεσίες και την Πυροσβεστική.
Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα, έστω και μακροσκοπικού ελέγχου (με το μάτι) στα σχολεία του τόπου μας, αν και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου (στο βόρειο τμήμα) είχαν ελεγχθεί τα σχολεία τον Ιανουάριο του 2023 από κλιμάκια μηχανικών λόγω των σεισμικών δονήσεων που είχαν τότε αναστατώσει την περιοχή, φτάνοντας στα 4,9 Ρίχτερ και προκαλώντας ζημιές. Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι οι έλεγχοι που έγιναν τότε στο Δήμο Δυτικής Λέσβου είχαν εντοπίσει προβλήματα και σε σχολεία, τα οποία αποδόθηκαν στο σεισμό.
Για πρώτη φορά
Ωστόσο τώρα για πρώτη φορά τα σχολικά συγκροτήματα θα ελεγχθούν ένα προς ένα σε τέτοιο εύρος ώστε να διαπιστωθεί η κατάστασή τους ανεξάρτητα από τη σεισμική δραστηριότητα, ώστε να εντοπιστούν τα κτίρια που παρουσιάζουν δομικές βλάβες, φθορές λόγω ελλιπούς συντήρησης και κακοτεχνίες, να καταγραφούν και να βαθμοδομηθούν. Ο τελευταίος έλεγχος των σχολείων είχε γίνει μετά από τον μεγάλο σεισμό στην Αθήνα το 1999 και αφορούσε 9.000 από τα 18.000 περίπου σχολεία της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι τα μισά περίπου σχολεία της Ελλάδας – τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν κτιστεί μεταξύ 1965 και 1980 – δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ!
Το Τεχνικό Επιμελητήριο εκτιμά για τη Λέσβο ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το σημαντικότερο μέρος των ελέγχων στα σχολεία, ώστε αρχές του 2025 να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος ώστε οι δυο Δήμοι να ενημερωθούν από τον τεχνικό φορέα για τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει ενδεχομένως να ακολουθήσουν.
Τα πρόγραμμα των προσεισμικών ελέγχων έχει ανακοινωθεί απ’ τις αρχές του 2023 και το Μάρτιο του ίδιου έτους ψηφίστηκε η διάταξη, ωστόσο χρειάστηκε να περάσει 1,5 έτος για να ξεκινήσουν, καθώς έπρεπε να προηγηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες, δεδομένου ότι άνοιξε το μητρώο για τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρουν οι πολιτικοί μηχανικοί, οι οποίοι θα κάνουν τους ελέγχους.
Τι θα δώσει ο έλεγχος
Ο προσεισμικός έλεγχος χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί και στα υπόλοιπα δημόσια κτίρια, ενώ θα ακολουθήσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος όπου χρειάζεται, δηλαδή όπου διαπιστωθεί ότι πρέπει να γίνει πιο εξειδικευμένος έλεγχος στα κτίρια που θα διαπιστωθούν προβλήματα. Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος δεν θα λέει αν ένα κτίριο είναι κατάλληλο ή ακατάλληλο, αλλά θα οδηγεί στη διαπίστωση μιας στάθμης κινδύνων. Τα κτίρια θα έχουν έναν χαρακτηρισμό ως προς την στάθμη της αντισεισμικότητας. Αυτή η διαδικασία του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου ελέγχου είναι μία διαδικασία για να διαπιστώσει το Κράτος την κατάσταση των κτιρίων.
Ο προσεισμικός έλεγχος ουσιαστικά θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια της πολιτείας ως προς τις προτεραιότητες που θα πρέπει να δώσει για παρεμβάσεις. Μακρινός στόχος είναι και η επέκταση των ελέγχων και στα ιδιωτικά κτίρια, ωστόσο αυτό το σχέδιο φαίνεται αρκετά δύσκολο καθώς θα πρέπει να βρεθεί το πλαίσιο χρηματοδότησης, αν δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο αμοιβών από τους ιδιοκτήτες, καθώς ακούγεται παράδοξο να χρηματοδοτηθεί από το κράτος και από ποια κονδύλια! Οι έλεγχοι που διενεργούνται από το ΤΕΕ είναι υπό την εποπτεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που στοχεύει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στον ελληνικό χώρο.
Ο Στρατής Μανωλακέλλης
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Στρατής Μανωλακέλλης, σημείωσε ότι «ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος δημόσιων κτιρίων χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και είναι παροχή, τόσο για την Πολιτεία και την ανθεκτικότητα των κατασκευών στη χώρα, όσο και για τον μηχανικό, καθώς πρόκειται για έργο με επιστημονικό περιεχόμενο, αλλά και σημαντική κοινωνική προσφορά. Μετά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, θα ακολουθήσει, όπου απαιτείται και δευτεροβάθμιος έλεγχος, αναλόγως των αποτελεσμάτων».