«Άρωμα Λέσβου» στο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ο Παναγιώτης Χριστόφας με τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση για το το Ταμείο Ανάκαμψης
Spread the love


Αρκετά ήταν τα στελέχη της Λέσβου, που συμμετείχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών, η υποψήφια Βουλευτής του κόμματος και ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος, Βάσω Χοχλάκα, το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Γιώργος Πετρέλης, και ο Αντιπεριφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» Παναγιώτης Χριστόφας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν κατά τις διαδικασίες του συνεδρίου. Μάλιστα, ο κ. Πετρέλλης επανεκλέχθηκε στην ΚΠΕ, της οποίας μέλος θα είναι πλέον και η κ. Χοχλάκα, αυξάνοντας έτσι τους εκπροσώπους της Λέσβου στο εν λόγω όργανο του κόμματος.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Χριστόφας δεν έκανε κάποια ομιλία στο κεντρικό βήμα του συνεδρίου, συμμετείχε όμως στην πρώτη πολιτική θεματική συζήτηση με θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης με ομιλητές τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, τον ομότιμο Καθηγητή Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής ΕΜΠ  Γιάννη Καλογήρου και συντονίστρια την Αναπληρώτρια Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Αναστασία Σιμητροπούλου, παρουσία του Προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη. Στην τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε το αίτημα των σοσιαλδημοκρατών το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελέσει μόνιμο μηχανισμό και επιπλέον, να υπάρχει σε αυτό μια προσέγγιση αντίστοιχη με εκείνη του ΕΣΠΑ, δηλαδή τη δυνατότητα δαπανών για διάστημα μετά το πέρας της προγραμματικής περιόδου («ν+2» ή «ν+3»), για να μην υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων και να αυξηθούν τα περιθώρια απορρόφησης.

Επιπλέον, ο κ. Χριστόφας πρότεινε να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα μέρος του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, το οποίο λόγω της τμηματικής υλοποίησης του συνολικού έργου με δεδομένες τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω των μνημονίων, είχε έναν ορίζοντα έναρξης το 2024 και ολοκλήρωσης κοντά στο 2030. Οπότε, η αξιοποίηση επιπλέον πόρων ενδεχομένως να έκανε δυνατή την άμεση έναρξη υλοποίησης και αντίστοιχα την επίσπευση της ολοκλήρωσής του. 

Η Βάσω Χοχλάκα στο βήμα του συνεδρίου

«Απομονωμένα τα νησιά»

Την απομόνωση, η οποία ήρθε ως συνέπεια των πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία σκιαγραφείται μεταξύ άλλων από το υψηλό κόστος ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, την ακρίβεια, το πλήγμα του τουρισμού και την υποστελέχωση των υπηρεσιών επεσήμανε στην ομιλία της στο συνέδριο η κ. Χοχλάκα. 

«Όλα αυτά ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας και της ανεπάρκειας των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Απεναντίας το ΠΑΣΟΚ κατά την διακυβέρνησή του ενίσχυσε την Περιφέρεια. Στήριξε ουσιαστικά τη νησιωτικότητα χαράσσοντας αναπτυξιακές και όχι επιδοματικές πολιτικές που κυριολεκτικά άλλαξαν την προοπτική των νησιών μας. Που έδωσαν κίνητρα στους ακρίτες να παραμείνουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει το κίνημα που μπορεί να εκφράσει όλους τους Έλληνες. Που δεν διαχωρίζει τους πολίτες σε δύο ταχυτήτων» ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη δείχνουν ότι η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει. Γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ μεγαλώνει η ανάγκη πολιτικής έκφρασης απέναντι στο αποτυχημένο νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο, έχει όραμα και μπορεί να το πετύχει»

Ο Γιώργος Πετρέλης στην ομιλία του στο συνέδριο

«Ο ήλιος θα ανατείλει»

Αναφορά σε όλα όσα ορίζουν την έννοια της «προόδου» έκανε στην ομιλία του ο κ. Πετρέλης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη χρήση της τεχνολογίας, την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, την περιφρούρηση των δημοκρατικών κατακτήσεων και την πάταξη της γραφειοκρατίας. «Η πρόσφατη πανδημία ανέδειξε ότι η σοσιαλδημοκρατία ως πολιτική άποψη και ο φορέας της στη χώρα μας που είναι το ΠΑΣΟΚ έχουν πλέον καθοριστικό ρόλο στην σημασία του κοινωνικού Κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που εμείς θεμελιώσαμε και συγχρόνως πόσο κομβική ήταν η διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της ευημερίας», ανέφερε.

Στόχος του κόμματος, σύμφωνα με τον κ. Πετρέλη, πρέπει να είναι μεταξύ άλλων η επαναφορά των νέων επιστημόνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, η συνέχιση της σημαντικής παρέμβασης του κόμματος ώστε η ΕΕ να αποτελεί μία κυψέλη όχι μόνο νέων ιδεών αλλά κυρίως αποφασιστικών και γρήγορων αποφάσεων στήριξης της οικονομίας μας, η λήψη μέτρων εξισορρόπησης του  χάσματος της ακρίβειας σ’ όλους τους πολίτες που υποφέρουν από αυτήν. «Όσο για μας από την ακριτική και πολύπαθη Λέσβο είμαστε έτοιμοι να βροντοφωνάξουμε και πάλι ότι απ’ την Μυτιλήνη ο ήλιος θα ανατείλει!», δήλωσε στο κλείσιμο της ομιλίας του.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση