Του Στρατή Γόμου
Το θέμα της μετανάστευσης απασχολεί έντονα την Ευρώπη, τη χώρα μας και ειδικότερα τα νησιά του Αιγαίου από την Άνοιξη του ‘15, κι από τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ήταν, τότε, που σύσσωμο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προσκαλούσε μέσω των «ανοιχτών συνόρων» πρόσφυγες – μετανάστες στην Ελλάδα, με τη συνέχεια γνωστή.
Τα «ανοιχτά σύνορα» και η «φιλανθρωπία» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέρρευσαν σύντομα, προκαλώντας δύο ανθρώπινα δράματα. Τόσο οι γηγενείς κάτοικοι, οι ακρίτες μας κλήθηκαν να βιώσουν και να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, ένα πραγματικό καθημερινό δράμα, όσο κι οι πρόσφυγες – μετανάστες εγκλωβίστηκαν και παγιδεύτηκαν σε Δομές – κολαστήρια τύπου Μόριας, χωρίς καμία προστασία και μέριμνα.
Η Νέα Δημοκρατία, με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιούλιο του ‘19, παραλαμβάνοντας ένα «απέραντο ναρκοπέδιο». «Ναρκοπέδιο» αποτελεί και το μεταναστευτικό ζήτημα, λόγω των χειρισμών του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων».
Ο Πρωθυπουργός της χώρας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με το ζήτημα, από την αρχή της ανάληψης της ηγεσίας του Κόμματος, τοποθέτησε το μεταναστευτικό υψηλά στην πολιτική ατζέντα. Στα πλαίσια του παραπάνω, ο πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποιούσε επισκέψεις στα νησιά του Αιγαίου που επωμίζονταν τις ροές, αντικρίζοντας κατάματα την κατάσταση, συνομιλούσε με τους πολίτες και πρότεινε λύσεις. Λύσεις, όπως είναι τα ελεγχόμενα κέντρα, κάτι που είχε αναφέρει ευρισκόμενος στο χωριό της Μόριας, τον Φεβρουάριο του ‘17, κάτι που ανέφερε και ήταν βασική πρόταση του Κόμματος στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Σήμερα, δύο χρόνια περίπου μετά από την ισχυρή εντολή του εκλογικού σώματος, η Κυβέρνηση έχει δείξει αποφασισμένη να ανατρέψει την κατάσταση, να θέσει τις βάσεις που θα θωρακίζουν τα θαλάσσια σύνορά μας, και θα μεριμνά για τους αιτούντες άσυλο, εξασφαλίζοντάς τους ομαλές συνθήκες διαβίωσης σε ελεγχόμενα κέντρα.
Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν οι ακραίοι εκ δεξιών και εξ’ αριστερών, οι οποίοι έχουν ενωθεί και επιθυμούν τη συνέχιση του προβλήματος, για τους δικούς τους μικροπολιτικούς σκοπούς, πιθανόν για την κοινωνικοπολιτική τους ύπαρξη. Δυστυχώς, εργαλειοποιούν ένα τόσο εθνικά επικίνδυνο και ανθρώπινο ζήτημα για ψηφοθηρικούς λόγους.
Στους παραπάνω, ανήκει μερίδα των πάλαι ποτέ Δημοτικών Συμβούλων του τέως Δημάρχου Λέσβου, κ. Γαληνού, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους φορούσαν το προσωπείο του “ανθρωπιστή”, του “δικαιωματιστή”, διεκδικώντας νόμπελ και ένα φωτογραφικό αποτύπωμα με διασημότητες που επισκέπτονταν το νησί της Λέσβου. Τώρα, οι ίδιοι πρωτοστατούν σε πορείες που έχουν ως βασικό σύνθημα “Καμία Δομή στα νησιά μας, άμεσο κλείσιμο των ΚΥΤ”, και μιλάνε για απελάσεις. Πού είναι ο “ανθρωπισμός” τους; Ποιες είναι οι εισηγήσεις τους; Πού ήταν και τι έκαναν στην αρχή της κρίσης; Πότε έπρατταν σωστά και πότε λάθος;
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου. Ο κ. Μουτζούρης παρότι πολύπειρος και ακαδημαϊκός, δεν δείχνει το ίδιο κι ως πολιτικός, ως Περιφερειάρχης του πολύπαθου Β. Αιγαίου. Αντ’ αυτού, εμμένει στα “ΟΧΙ” χωρίς να προτείνει ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις.
Δεν μπορεί κάποια/ος, από τη στιγμή που ηγείται μιας Αρχής να μην δηλώνει παρών και να μην είναι αξιόλογος συνομιλητής! Οι ηγέτες οφείλουν και πρέπει να είναι παρόντες σε κρίσιμες συναντήσεις, όπως ήταν αυτή με την Ευρωπαία Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, κα. Ίλβα Γιόχανσον. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαξιώνει θεσμούς και να αρνείται τον διάλογο! Διάλογο με πρόσωπα που καθορίζουν – εν πολλοίς – το ρου της ιστορίας.
Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης πρέπει να αλλάξει! Αυτό είναι ευρέως αποδεκτό από όλους, κάτι που έχει εκφραστεί και από τους πέντε Πρωθυπουργούς του Νότου, κάτι που εκφράστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνάντησή του με την Ευρωπαία Επίτροπο στην Αθήνα. Μόνο, έτσι, με τις απαιτούμενες αλλαγές θα προχωρήσει και θα δώσει ουσιαστικές, δίκαιες, ισότιμες λύσεις σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ύπαρξη ενός άρτιου και δίκαιου Συμφώνου είναι μονόδρομος που θωρακίζει, εξασφαλίζει τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα από τον απρόβλεπτο και πολεμοχαρή Ερντογάν.
Η ύπαρξη των ελεγχόμενων κέντρων είναι κάτι που έχει αποδεχθεί ο Λεσβιακός και εν γένει νησιωτικός λαός, και σ’ αυτό βοήθησε το κλείσιμο της Μόριας και η λειτουργία του Καρά-Τεπέ, που είναι δύο Δομές εντελώς διαφορετικές.
Το ελεγχόμενο κέντρο δίνει πίσω το χαμένο αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών – κάτι που το έχουν αντιληφθεί τον τελευταίο μισό χρόνο και με την λειτουργία του προσωρινού καταυλισμού του Καρά-Τεπέ – προσφέρει βιώσιμη παραμονή για όσο χρειαστεί στους αιτούντες άσυλο, “βάζει σε σκέψεις” τον υποψήφιο μετανάστη να περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αποτρέπει δηλαδή τυχόν νέα κύματα μεταναστευτικών ροών, και ανακτά τη χαμένη της αίγλη η χώρα στον Δυτικό κόσμο. Οι ηγέτες κ. Περιφερειάρχη δεν λύνουν τα προβλήματα του τόπου τους με την απόλυτη άρνηση σε όλα, επεμβαίνουν, και προτείνουν λύσεις για το πρόβλημα, ούτε χρησιμοποιούν τα γιουρούσια για να ηρωοποιηθούν από λίγους που για κάποιους λόγους και συμφέροντα θέλουν να διατηρηθεί το πρόβλημα, συμμετέχουν στο διάλογο, τιμούν τους θεσμούς και δεν οδηγούν σε αδιέξοδο τις όποιες λύσεις προτείνονται, συζητούν, προτείνουν και υπερασπίζονται την άποψή τους στο επίσημο τραπέζι του κάθε διαλόγου και της κάθε διαπραγμάτευσης. «Με τα γιουρούσια» και την άρνηση για την άρνηση, δουλειά και αποτέλεσμα δεν υπάρχει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ:
Πολύπειρος στην πολιτική και στα θέματα του μεταναστευτικού ο Στρατής Γόμος, οφείλουμε όμως να σταθούμε και να κάνουμε μια επισήμανση στα όσα υποστηρίζει αν και δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε την αρθρογραφία. Είναι άλλο κ. Γόμο ένα κλειστό ελεγχόμενο κέντρο και άλλο μια πόλη – γιατί αυτό πάνε να δημιουργήσουν – η οποία θα καθιερώσει για πάντα τη Λέσβο ως Πύλη Εισόδου για τους εξ Ανατολών πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλοδαποί οι οποίοι στο μέλλον αναμένονται να είναι… πολλοί και λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Πέραν του ότι το Σύμφωνο Μετανάστευσης έτσι όπως προωθείται από… μια Ευρώπη που έχει τα εργοστάσιά της στην Τουρκία, έρχεται να γκριζάρει το Βόρειο Αιγαίο και αυτό στρώνει το χαλί όχι σήμερα, αλλά για τις μελλοντικές επιδιώξεις του κάθε Ερντογάν που θα βρίσκεται στο τιμόνι της γείτονος χώρας.
Και κάτι τελευταίο: Ήδη τα ΚΥΤ πριν στη Μόρια και τώρα στον Καρά-Τεπέ έχουν φέρει στη Λέσβο εκτός από πρόσφυγες και μετανάστες εξ Ανατολών και αλλοδαπούς που φτάνουν από τον Έβρο και την Ηπειρωτική Ελλάδα κι επιβιβάζονται στα αεροπλάνα της γραμμής με πλαστά χαρτιά, ώστε ακόμα και σε εποχή Covid 19 να έρθουν και να καταγραφούν στη Λέσβο. Ένα απίστευτο σκάνδαλο που έχουμε αποκαλύψει από τα “Νέα της Λέσβου” για το οποίο κανείς δεν μιλά.
Κάπως έτσι διαγράφονται στον ορίζοντα ποια είναι τα σχέδια για τούτον εδώ τον τόπο και πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό πρόβλημα! Σ’ αυτό λοιπόν το κρισιμότατο σταυροδρόμι της ιστορίας για τον τόπο μας ζητούνται πολιτικοί άνδρες, άνδρες που δεν θα δουν μόνο το τώρα, αλλά το μέλλον. Και όπως είχε πει ο Αλκαίος στην αρχαιότητα «οι άνδρες ήταν τα τείχη της πόλης». Το ερώτημα είναι αν στις μέρες μας συνεχίζουν να είναι.
ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΑΜΙΩΤΗΣ