ΑΣΤΥΡΑΚΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ: «Να βρεθεί τρόπος να έρθει η φορεσιά στη Μυτιλήνη»

Η στολή του Θεόφιλου, όπως προβάλλεται για την δημοπρασία από τον οίκο «Βέργος»
Spread the love

Την παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Αστυρακάκη, προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο των Νέων της Λέσβου με τίτλο «Στο σφυρί η φορεσιά του Θεόφιλου», ζητώντας να βρεθεί τρόπος η στολή να έρθει στη Μυτιλήνη, τη γενέτειρα του λαϊκού ζωγράφου όπου έζησε, δημιούργησε κι άφησε την τελευταία του πνοή. 

Ο κ. Αστυρακάκης εάν κι ως αντιπεριφερειάρχης δεν υπηρετεί πλέον τον τομέα του πολιτισμού, είναι ένα άτομο συνδεδεμένο στενά με αυτό το χώρο και μάλιστα οι θητείες του ως αντιδήμαρχος πολιτισμού επί δημαρχίας Βουνάτσου αλλά και Γαληνού έχουν συμβάλει στο να εξελιχθούν επί τα βελτίω τα πολιτιστικά πράγματα στον τόπο μας. Χαρακτηριστικοί, άλλωστε, ήταν οι χειρισμοί του για τον εκσυγχρονισμό του Μουσείου Θεοφίλου, ώστε τα έργα του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου να διατηρούνται σε ιδανικές συνθήκες σε συνεργασία τότε με το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Ειδικότερα, αναφέρει: «Κάναμε ό,τι χρειαζόταν, όταν μάθαμε πως ο χώρος που φιλοξενεί το Μουσείο έχρηζε εργασιών, και ειδικότερα μετά από προσωπικό αγώνα κι πιέσεις, καταφέραμε μέσω του ΕΣΠΑ, να δημιουργηθεί ένα Μουσείο, σύγχρονο και με τις κατάλληλες προδιαγραφές να φιλοξενεί τα έργα του λαϊκού ζωγράφου, που αποτελούν και πολιτιστικό πλούτο του νησιού. Από την μουσικολογική μελέτη που έγινε έως και τους φωτισμούς αλλά και τα τζάμια του χώρου, όλα είναι σχεδιασμένα και τοποθετημένα έτσι ώστε να μην αλλοιωθούν τα εκθέματα. Ήταν σημαντικό για εμάς να διασωθεί το Μουσείο και να επιστρέψουν από το Υπουργείο Πολιτισμού συντηρημένα όλα τα έργα του ζωγράφου».

Εξηγώντας πως το Μουσείο αποτελεί κληρονομιά για τον τόπο και είναι σημαντικό να γίνεται συνεχής προσπάθεια προβολής αλλά και ενίσχυσης της πολιτιστικής πλευράς της Λέσβου, σημειώνει πως «θα ήταν καλό να βρεθεί  τρόπος να έρθει η στολή του Θεόφιλου στη Μυτιλήνη για να εκτίθεται κι αυτή στο Μουσείο μαζί με τα έργα του». Κι όσο για τη… γνησιότητα ή μη της στολής, ανέφερε πως «θα εμπλουτισθεί η πολιτιστική κληρονομιά με το να βλέπει ο επισκέπτης την στολή – φουστανέλα του γνωστού ζωγράφου, ακόμη και να μην είναι η γνήσια… τουλάχιστον θα βλέπει πώς ήταν».

Ένα είναι το σίγουρο, πάντως, ότι ο Θεόφιλος ανήκει στη Λέσβο, τη χαρακτηρίζει. Με τη φουστανέλα του ή μη, αποτελεί κύριο πυλώνα του πολιτισμού σήμερα, από τα έργα μέχρι και την πολυτάραχη ζωή του, κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να τραβάει την προσοχή… του καθένα. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση