Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΑTHENA INTERNATIONAL OLIVE OIL COMPETITION: Βραβεία για τέσσερις στο διαγωνισμό

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ενώ τα στοιχεία της περσινής παραγωγής ελαιολάδου έχουν ακόμα δρόμο μπροστά για να οριστικοποιηθούν, η παραγωγή ελαιολάδου της περιόδου 2021-2022, δηλαδή της προπέρσινης σεζόν, φαίνεται να κυμαίνεται περίπου στις 8.000 τόνους λαδιού, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Αν και αυτό δεν είναι το ακριβές νούμερο καθώς δεν έχουν δώσει τα πλήρη στοιχεία των εκθλίψεων όλα τα ελαιοτριβεία της Λέσβου και αυτό είναι πρωτοφανές για τα τοπικά δεδομένα.

Εν όψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου το βάρος πέφτει στη δακοκτονία, καθώς τα περσινά λάδια σημαδεύτηκαν από προβλήματα ποιότητας, όχι μόνο λόγω του δάκου, αλλά και άλλων ασθενειών και γενικότερα της ανομβρίας, που επηρέασε σημαντικά την περσινή παραγωγή και ποσοτικά και ποιοτικά. Αυτό αποτυπώνεται και στο φετινό διαγωνισμό ελαιολάδου Αthena  International Olive Oil  Competition (ATHIOOC), καθώς ενώ η Λέσβος σε τέτοιες διοργανώσεις κατέχει τα πρωτεία και στις συμμετοχές αλλά και στα βραβεία που αποσπά, φέτος ήταν λίγες τόσο οι συμμετοχές όσο και οι βραβεύσεις.

Τα μετάλλια

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στην Καβάλα, ενώ οι απονομές έγιναν στις 10 Ιουνίου στο περιστύλιο του Ζαππείου. Ανάμεσα σε 22 χώρες του πλανήτη μας που συμμετείχαν με 525  δείγματα, εκ των οποίων τα 274 από την Ελλάδα, χρυσό μετάλλιο σε επίπεδο Νομού Λέσβου απέσπασε το ελαιόλαδο Κτήμα Όλoν από τη Λήμνο, ένα προϊόν που τα τελευταία χρόνια που τυποποιείται στο δεύτερο νησί του Νομού μας δεν περνά απαρατήρητο από τους διαγωνισμούς.

Σε επίπεδο Λέσβου, αργυρό μετάλλιο έλαβε το ελαιόλαδο Όμικρον, ενώ χάλκινο μετάλλιο απέσπασε το συνεταιριστικό ελαιόλαδο Alpha Plus του  Συνεταιρισμού Ακρασίου, που άρχισε να τυποποιείται τα τελευταία χρόνια με την επιμέλεια του προέδρου, Χρήστου Κουτλή και των στελεχών και επίσης δεν περνά απαρατήρητο από τους διαγωνισμούς.

Επίσης χάλκινο μετάλλιο στον ίδιο διαγωνισμό απέσπασε το προϊόν Five Generation. Το ίδιο ελαιόλαδο έλαβε και δεύτερο χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των μονοποικιλιακών ελαιολάδων για την ποικιλία Κολοβή

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ακρασίου Χρήστος Κουτλής

Ο Χρήστος Κουτλής

Μιλώντας για το διαγωνισμό αλλά και για την ποιότητα του ελαιολάδου της περσινής παραγωγής στη Λέσβο, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ακρασίου, Χρήστος Κουτλής, που συμμετείχε στην απονομή των μεταλλίων, που έγινε στην Αθήνα, ανέφερε στην εφημερίδα μας: «Στη  φετινή  διοργάνωση,  η  συμμετοχή δειγμάτων από τη Λέσβο ήταν μικρή, προφανώς, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας   (έβρεξε περί τα τέλη Νοεμβρίου και  με ελάχιστες βροχοπτώσεις μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου), η  οποία είχε ως αποτέλεσμα αφενός την πρώιμη ωρίμανση και πτώση των καρπών της ελιάς, και αφετέρου την ποιοτική τους υποβάθμιση, με τις ιδιαίτερα αυξημένες, σε σχέση με άλλες  ελαιοκομικές περιόδους, οξύτητες  των λαδιών».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ακρασίου, για άλλη μια χρονιά, οι ελαιώνες  της  Λέσβο υπέστησαν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: «Από τις 17.000 περίπου τόνους ελαιολάδου, εκτιμώμενη-αναμενόμενη παραγωγή λαδιού για τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με στοιχεία της  Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, φθάσαμε μόλις στις 8.000 τόνους και με αυτό το δεδομένο οι συμμετοχές ήταν λιγοστές, καθώς και οι βραβεύσεις για το νησί μας».  

Για τη βράβευση του ελαιολάδου του Συνεταιρισμού που εκπροσωπεί, ο κ. Κουτλής σημείωσε ότι τηρουμένων των αναλογιών το προϊόν του Συνεταιρισμού είχε μία καλή παρουσία και είναι η τέταρτη συνεχή χρονιά που βραβεύεται, έχοντας αποσπάσει άλλα 2 αργυρά, το 2020 και 2021, και 1 χρυσό  μετάλλιο το 2022.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img