Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Αθώωση έδειξε ο Εισαγγελέας για τη Συνεταιριστική

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Κλείνει η αυλαία σιγά-σιγά για τη μεγάλη υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας με έναν… μοναχικό επίλογο στον οποίο δεν συμμετέχουν πολλοί από τους κατηγορούμενους και δεν παρακολουθούν οι μέτοχοι 

Την αθώωση των διοικήσεων και των υπηρεσιακών στελεχών και άλλων εμπλεκόμενων δανειοληπτών και εγγυητών έδειξε, χθες, με την εισήγησή του ο Εισαγγελέας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της εκδίκασης της μεγάλης υπόθεσης για τα αίτια που οδήγησαν τη Συνεταιριστική Τράπεζα στο λουκέτο, η οποία να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2017 είχε οδηγήσει ακόμα και σε προφυλακίσεις κατηγορουμένων, ωστόσο στο ακροατήριο η υπόθεση ξεφούσκωσε.

Χθες το πρωί στην περίπου 70 λεπτών τοποθέτησή του ο Εισαγγελέας της έδρας χρησιμοποιώντας και οικονομικούς όρους με γνώση, όπως φάνηκε, του οικονομικού αντικειμένου και της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος εστίασε στην ουσία των πραγμάτων, διαπιστώνοντας πως ό,τι έγινε στη Συνεταιριστική Τράπεζα έγινε την περίοδο μέχρι το 2004, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τα μεγάλα θαλασσοδάνεια – κάλυψη επιταγών, χωρίς αντίκρισμα, σε επιχειρηματία με καταγωγή από τη Λέσβο που δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα, καθώς και σε μία άλλη περίπτωση επιχειρηματία. Αυτές οι υποθέσεις που ήδη έχουν εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό και έχουν αποδοθεί ευθύνες εκεί που διαπιστώθηκαν, ενώ αναμένονται τα Εφετεία μαζί με κάποιες άλλες μικρότερες ήταν η “βόμβα” στα θεμέλια της Τράπεζας.  

 

Ο Εισαγγελέας

Ο Εισαγγελέας της έδρας κατά την εισήγησή του σημείωσε ότι δεν διαπίστωσε από την εξέλιξη του δικαστηρίου προβλήματα μετά την περίοδο του 2005, όπου φαίνεται οι διοικήσεις να προσπαθούν να αυξήσουν και τον αριθμό των καταθέσεων και να συμβασιοποιήσουν σε δάνεια ακάλυπτες επιταγές, αλλά και γενικότερα να εξυγιανθούν, όσο αυτό ήταν δυνατό, τα προβλήματα που είχαν τροφοδοτηθεί από τα κόκκινα δάνεια. 

Ωστόσο, όπως ο ίδιος παρατήρησε, τα κεφάλαια της Τράπεζας (10 εκατ. ευρώ) είχαν ήδη διατεθεί για την κάλυψη των δανείων μέχρι το 2004, όπου εκεί πλέον εστιάζεται η επίμαχη περίοδος που οδήγησε στην καταστροφή τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου. Ένα ακόμα θέμα που τέθηκε από την εισαγγελική πλευρά είναι ότι η Τράπεζα κανονικά θα έπρεπε να είχε κλείσει το 2005, ωστόσο έγινε μία προσπάθεια με τη συνεργασία των επόμενων διοικήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος για να διατηρηθεί σε λειτουργία και να εξυγιανθεί. Αυτό δεν επιτεύχθηκε στον αναμενόμενο βαθμό και γι’ αυτό το λόγο όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση λόγω της έλλειψης κεφαλαιακής επάρκειας της αφαιρέθηκε η άδεια.

 

Οι διοικούντες

Ο κ. Εισαγγελέας είπε ότι οι διοικούντες την Τράπεζα που είχαν και την διαχείρισή της δεν είχαν αντιληφθεί ότι διαχειρίζονταν τη δική τους επιχείρηση, καθώς και οι ίδιοι ως μέτοχοι ήταν ιδιοκτήτες, όπως και όλοι οι μέτοχοι δανειολήπτες που δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους. Με άλλα λόγια ο καθένας με τις πράξεις και τις παραλείψεις του ουσιαστικά πριόνιζε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόταν το οικοδόμημα και η κατάρρευση της Τράπεζας είναι μία απώλεια για όλους τους μετόχους. Σημείωσε, δε, ότι στο εξωτερικό υπάρχει διαφορετική αντίληψη για τη λειτουργία των Συνεταιριστικών Τραπεζών και γι’ αυτό το λόγο είναι επιτυχημένος ο θεσμός σε άλλες χώρες σε αντίθεση με τη Λέσβο και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου οι τράπεζες έκλεισαν ελλείψει κεφαλαίων.

Μιλώντας για τις επιλογές των διοικήσεων της Τράπεζας μετά το 2005 να δανειοδοτήσουν επιχειρηματίες ο Εισαγγελέας σημειώνοντας ένα-ένα τα ονόματα ιδιοκτητών κατασκευαστικών εταιρειών, ξενοδοχείων, επιχειρήσεων εμπορίας αυτοκινήτων, οικοδομικών υλικών, οι οποίοι έλαβαν χορηγήσεις αλλά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν, τόνισε ότι την περίοδο εκείνη ήταν επιχειρήσεις γνωστές με έσοδα και κάποιες διασφαλίσεις, ανάμεσα στις οποίες και η Νομαρχία Λέσβου μέσω της Αναπτυξιακής της Εταιρείας και της Εταιρείας LesvoShop. Εν μέρει θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εισαγγελική πλευρά δικαιολόγησε τη χορήγηση των δανείων υπό την έννοια ότι την επίμαχη περίοδο όλες οι τράπεζες χορηγούσαν αφειδώς δάνεια κάθε μορφής (εορτοδάνεια, διακοποδάνεια κ.ά.) και με αυτό το δεδομένο η Συνεταιριστική Τράπεζα που είχε περιορισμένο αντικείμενο αρχικά μόνο στους μετόχους της έπρεπε να αντλήσει έσοδα από τη χορήγηση δανείων, να πουλήσει μετοχές για να αυξήσει την κεφαλαιακή της δύναμη και να δώσει δάνεια για να αντλήσει έσοδα.

 

Οι αθώοι και οι ένοχοι

Κατόπιν των παραπάνω ο ίδιος εισηγήθηκε την αθώωση όλων των εμπλεκομένων και διοικήσεων αναφερόμενος μάλιστα σε μία σειρά από καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων, οι περισσότεροι υπηρεσιακά στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και της διαχείρισης της Συνεταιριστικής από τις οποίες προκύπτει ότι έγιναν ενέργειες μετά το 2005 για τη βελτίωση της κατάστασης, ασχέτως αν αυτό δεν στάθηκε δυνατό καθώς η Τράπεζα ήταν πολύ σοβαρά πληγωμένη έχοντας απολέσει πολύ μεγάλο μέρος των κεφαλαίων της στα θαλασσοδάνεια της πρώτης περιόδου μέχρι το 2004.

Οι διοικήσεις από το 2005 μέχρι το κλείσιμο της Τράπεζας και ο υπηρεσιακός μηχανισμός σύμφωνα με τον Εισαγγελέα λειτούργησαν μέσα στο προβλεπόμενο πλαίσιο, όπως και οι δανειολήπτες με εξαίρεση 5 περιπτώσεις δανειοληπτών. Ο ένας μάλιστα δεν βρίσκεται στη ζωή και ο εκλιπών μαζί με άλλους δύο εμπλέκονται σε έναν Όμιλο επιχειρήσεων που μεσουράνησε στο παρελθόν αλλά κατέρρευσε στη συνέχεια σαν χάρτινος πύργος. Καθώς και άλλοι δύο επιχειρηματίες, ο ένας απόλυτα κατεστραμμένος αυτήν την περίοδο σε μεγάλη ηλικία ζει με δανεικά. Για όσους τον γνωρίζουν είχε παλιά μεγάλη δραστηριότητα στην Παγανή, ενώ τα παιδιά του έχουν κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες, ωστόσο γι’ αυτά δεν αποδόθηκαν ευθύνες.  

Ο Εισαγγελέας εκτός από τους δανειολήπτες διαπιστώνει σοβαρές ευθύνες και στον διευθυντή της επίμαχης περιόδου προτείνοντας και για τους παραπάνω και για τον διευθυντή να κριθούν ένοχοι, ο μεν διευθυντής για απιστία κατ’ εξακολούθηση και οι δανειολήπτες για ηθική αυτουργία.

Να σημειωθεί ότι και ο διευθυντής της επίμαχης περιόδου, όπως είναι γνωστό, είναι άτομο προχωρημένης ηλικίας που αντιμετωπίζει χρόνια νοσήματα και υπ’ αυτήν την έννοια επί της ουσίας η τιμωρία του και η πιθανή φυλάκιση δεν θα προσφέρει σχεδόν τίποτα.

 

Το δικαστήριο 

Μετά την πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας το λόγο πήραν για τις αγορεύσεις οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων και η διαδικασία αναμένεται πιθανώς να ολοκληρωθεί και σήμερα Τετάρτη μέχρι το μεσημέρι.  Ωστόσο, όπως έγραψαν τα Νέα της Λέσβου, ενημερώνοντας τους αναγνώστες τους από τις προηγούμενες ημέρες, η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί με την επάνοδο των δικαστών μετά τις γιορτές.  

Κανονικά η δίκη θα είχε μεγαλύτερη διάρκεια, ωστόσο τη Δευτέρα το δικαστήριο ολοκληρώνοντας με τις απολογίες των κατηγορουμένων, που ήταν παρόντες στην αίθουσα, έκλεισε την υπόθεση σημειώνοντας ότι δεν θα δεχθεί χθες Τρίτη να απολογηθούν κατηγορούμενοι που δεν ήταν παρόντες τις προηγούμενες ημέρες, οπότε η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με την εισήγηση του Εισαγγελέα και συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις δικηγόρων και αυτό θα γίνει και σήμερα.

 

Ο… μοναχικός επίλογος

Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο των κατηγορουμένων που στην αρχή υπερέβαιναν τους 50, ωστόσο έφυγαν άτομα από τη ζωή και τώρα είναι περίπου 45, ελάχιστοι κατηγορούμενοι ήταν οι παριστάμενοι στην αίθουσα και κανένας από το Σύλλογο Μεριδιούχων, ούτε άλλοι μέτοχοι της Τράπεζας. 

Το μοναδικό Μέσο Ενημέρωσης που κάλυψε αυτή τη μεγάλη δίκη μέχρι χθες ήταν τα Νέα της Λέσβου και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει πως ένα μεγάλο όνειρο, όπως ήταν η Συνεταιριστική Τράπεζα, το οποίο σημαδεύτηκε από την κατάρρευση και τις δανειοδοτήσεις συγκεκριμένων επιχειρηματιών που ρούφηξαν το μεδούλι του Ιδρύματος, στις μέρες μας πια έχει περάσει στη λήθη. Ελάχιστοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται κι αυτό ενώ οι 6.000 μέτοχοι απειλούνται με άμεσο επιμερισμό των ζημιών, ο καθένας ανάλογα με τη μετοχική του δύναμη όταν θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και αναλόγως του ύψους των ζημιών που θα προκύψουν, γιατί θα προκύψουν τέτοιες.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img