Νόμος του κράτους είναι από την Παρασκευή η δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας και αυτό έχει τροφοδοτήσει μεγάλη ανησυχία για την επόμενη μέρα στα περιφερειακά πανεπιστήμια, τα οποία πια με αυτόν τον νόμο αντιμετωπίζουν υπαρξιακά ζητήματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένονται νομικές ενέργειες και σε επίπεδο των εργαζομένων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το αιτιολογικό με την παράβαση του άρθρου 16, καθώς το ΣτΕ είναι η μόνη οδός από την στιγμή που παρά τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις το Υπουργείο Παιδείας δεν κάμφθηκε.
Μια μέρα-φωτιά για την εκπαίδευση ήταν η Παρασκευή, η ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών να κλιμακώνονται σε όλη την Ελλάδα, στέλνοντας το δικό τους βροντερό μήνυμα κατά του νέου νομοσχεδίου. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μεγάλη πανεκπαιδευτική πορεία με την συμμετοχή φοιτητών από όλη την Ελλάδα – μεταξύ αυτών και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – οι οποίοι ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα με σκοπό να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Στην Μυτιλήνη επίσης υπήρξε κινητοποίηση των φοιτητών με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Σαπφούς, στις 12 το μεσημέρι, και στην συνέχεια με συμβολική πορεία εντός της Ερμού. Όπως κάθε φορά έτσι και εκείνη την μέρα στο πλάι των φοιτητών βρέθηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και ακαδημαϊκοί των πανεπιστημίων.
Παρόλα αυτά το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας στη Βουλή και άνοιξε πλέον και επίσημα ο δρόμος για την ίδρυση ιδιωτικών παραρτημάτων-εκπαιδευτηρίων στην χώρα μας. Ωστόσο μέχρι και την τελευταία στιγμή οι φοιτητές ήταν στους δρόμους ολοκληρώνοντας μια σειρά κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, από το διάστημα δηλαδή που το συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα για την παιδεία είχε αναδειχθεί σε πρώτο θέμα στην δημόσια συζήτηση.
Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για την επόμενη μέρα, αν και επικρατεί η άποψη ότι οι κινητοποιήσεις από πλευράς φοιτητών και εκπαιδευτικών θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Μέχρι στιγμής μετράμε δύο ολόκληρους μήνες που γίνονται πορείες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, εκδηλώσεις και ομιλίες κατά της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων τόσο στην Αθήνα και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όσο και στη Μυτιλήνη. Τα περισσότερα τμήματα των πανεπιστημίων της χώρας τελούν ακόμα υπό κατάληψη – στην Αθήνα υπάρχουν σχολές που βρίσκονται υπό κατάληψη περισσότερο από έναν μήνα – χωρίς να υπάρχει η διάθεση εκ μέρους των φοιτητών να λήξει. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη από τα 6 τμήματα τα 5 τελούν υπό κατάληψη για τέταρτη πλέον συνεχόμενη εβδομάδα. Καθηγητές πανεπιστημίων, εργαζόμενοι (διοικητικό προσωπικό, ερευνητικό προσωπικό, μέλη του ιδρύματος) έχουν εκφράσει τον φόβο πως με την εφαρμογή ενός τέτοιου νομοσχεδίου η υποβάθμιση των δημοσίων ιδρυμάτων θα είναι θέμα χρόνου παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη για μέτρα στήριξης των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Οι απόψεις διίστανται στο συγκεκριμένο θέμα, με τα άτομα μικρότερης ηλικίας να τάσσονται κατά της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων σύμφωνα με γκάλοπ που έχουν γίνει πανελλαδικά. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από την συμμετοχή πλήθους φοιτητών και μαθητών στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που γίνονται.
Στη Μυτιλήνη
Όπως και στην Αθήνα, έτσι και στην Μυτιλήνη στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής φοιτητές του Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Σαπφούς και στην συνέχεια πορεία. Στο πλευρό τους βρέθηκαν για ακόμη μια φορά εκπαιδευτικοί του νησιού από όλες τις βαθμίδες στέλνοντας και εκείνοι με την σειρά τους το μήνυμα αντίδρασης για το νέο νομοσχέδιο. Η ΕΛΜΕ Λέσβου πραγματοποίησε στάση εργασίας την Παρασκευή συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των φοιτητών.