Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΔΑΠΑΛ

Spread the love


  • Αναλαμβάνει την διαχείριση των απορριμμάτων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου μετά από την κατάργηση του ΦΟΔΣΑ στο δεύτερο νησί του Νομού μας

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με μοναδικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας προκειμένου να μετέχουν σε αυτή και οι Δήμοι Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, σύμφωνα με το νέο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που επέβαλλε την κατάργηση της αντίστοιχης Εταιρείας που λειτουργούσε στη Λήμνο. Πλέον, η ΔΕΔΑΠΑΛ καλείται να διαχειρίζεται τα απορρίμματα και του δεύτερου νησιού του Νομού μας, όπως και του Αγίου Ευστρατίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της Επιχείρησης, την προστασία του περιβάλλοντος που είναι το βασικό ζητούμενο, αλλά και το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες των δύο νησιών μέσω των ανταποδοτικών τελών. 

Οι εργασίες της συνέλευσης ξεκίνησαν με την ανακατανομή των 10.000 μετοχών που κατέχουν οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου βάσει της τελευταίας απογραφής του πληθυσμού. Ο Δήμος Μυτιλήνης έλαβε 322 επιπλέον μετοχές, με τον τελικό αριθμό να διαμορφώνεται σε 7.017 που αντιστοιχούν σε 421.000 ευρώ και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, που έχασε αυτό τον αριθμό των μετοχών κατέχει τώρα 2.983 που αντιστοιχούν στο ποσό των 179.000 ευρώ.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την ένταξη και των Δήμων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, φθάνοντας συνολικά στις 12.012 μετοχές. Η Λήμνος θα πρέπει να συνεισφέρει με 1.981 μετοχές και ο Άγιος Ευστράτιος με 31. Η αξία της κάθε μετοχής είναι 60 ευρώ, επομένως ο Δήμος Λήμνου καλείται να καταβάλλει 118.860 ευρώ και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου 1.860 ευρώ.

Οι αποφάσεις που έλαβαν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης θα σταλούν προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και κατόπιν θα συγκληθεί νέα Γενική Συνέλευση με τους νέους μετόχους – εκπροσώπους των Δήμων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου για την τροποποίηση του καταστατικού της ΔΕΔΑΠΑΛ. 

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της Εταιρείας, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, «προχωράμε τις διαδικασίες βάσει της νέας νομοθεσίας που προβλέπει ένα Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων στο Νομό Λέσβου. Αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και αφού εγκριθούν οι αποφάσεις θα επισκεφτούμε τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο για να δούμε από κοντά τα θέματα που προκύπτουν και τους τρόπους με τους οποίους θα τα διαχειριστούμε».

Στα δικαστήρια

Εξάλλου, ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί έντονα την Διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ το τελευταίο διάστημα είναι η καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων που επιβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου. Η Εταιρεία θα πρέπει να καταβάλλει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το ποσό που αντιστοιχεί στο πρώτο 6μηνο της χρονιάς, που υπολογίζεται στα 600.000 ευρώ

Το ζήτημα αυτό απασχολεί όλους τους Δήμους της χώρας που αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή και μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αποφασίστηκε να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια για την αναστολή του, σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημάρχου Αγρινίου, Γρηγόρη Παπαναστασίου, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι η δικαίωση των Δημάρχων θα είναι δύσκολη αφού ήδη κάποιες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις επέστρεψαν τους προϋπολογισμούς Δήμων και δεν τους εγκρίνουν αν δεν συμπεριλάβουν σ’ αυτούς και το τέλος ταφής.

Όπως είναι γνωστό, το τέλος ταφής επιβάλλεται για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων, που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), Μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ), Μονάδες Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΕΑ), και μονάδες αποτέφρωσης αστικών αποβλήτων), που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ). Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφής είναι οι ΦοΔΣΑ και οι Δήμοι, ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους ΟΤΑ και ασκούν τις αρμοδιότητες των ΦοΔΣΑ. Το τέλος ταφής ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, τιμή που θα παραμένει σταθερή για τα επόμενα χρόνια.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση