Οι διαπιστώσεις των εμπλεκόμενων φορέων για αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στους ανήλικους, που αποτελεί πραγματικότητα, οδηγεί σε σύγκρουση μεταξύ των γονέων και των καταστηματαρχών εστίασης, καθώς η μεν Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης καλεί τους ιδιόκτητες καφέ – μπαρ να μην χορηγούν ποτά στους ανήλικους, την ίδια ώρα όμως η εστίαση μέσω του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης «Ασπίδα» δίνει «πληρωμένη» απάντηση στην Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, σημειώνοντας ότι οι γονείς δεν είναι άμοιροι ευθυνών για το τι κάνουν τα παιδιά τους, επισημαίνοντας ότι δεν είναι το αλκοόλ αλλά τα ενεργειακά ποτά που έχουν κατακλύσει τη νεολαία και τα οποία διατίθενται από τα περίπτερα.
Απεναντίας, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης «Ασπίδα», Φώτης Κουλουμαριέτος «δεν θα ρίσκαρε ο καταστηματάρχης την άδειά του παρέχοντας αλκοόλ σε ανήλικο».
Πιο αναλυτικά, την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης. Με χθεσινή επιστολή της, η Ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε περιπτώσεις όπου καταστηματάρχες επιτρέπουν την πώληση αλκοολούχων ποτών και καπνού σε ανήλικους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε αρκετά από τα παιδιά να προκαλούνται προβλήματα υγείας και να μεταφέρονται ακόμη και στο νοσοκομείο.
Οι γονείς, αν και προς το παρόν κρατούν την ανωνυμία τους, προσπαθούν να αφυπνίσουν τους αρμόδιους ώστε να τηρείται ο νόμος που απαγορεύει την πώληση αλκοόλ και καπνού σε ανήλικους. Στόχος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης είναι η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών, ώστε να μην πέφτουν θύματα επιτήδειων ή ανεύθυνων συμπολιτών μας.
Καταγγελία γονέων
Όπως σημειώνεται στην επιστολή που έστειλε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, τη Δ.Α. Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου, το Σύλλογο Καταστημάτων «Ασπίδα» και τα ΜΜΕ: «Με το παρόν έγγραφό μας, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας ότι γινόμαστε αποδέκτες άτυπων παραπόνων γονέων και κηδεμόνων, που αναφέρουν ότι στην πόλη και το Δήμο Μυτιλήνης, μερίδα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και εμπορίας ψιλικών διαθέτει σε ανήλικους μαθητές αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού και λοιπά συναφή εμπορεύματα – είτε γνωρίζοντας ότι είναι ανήλικοι είτε όχι – με αποτέλεσμα την κατά περίπτωση εκδήλωση συμβάντων (λιποθυμικών επεισοδίων, εμετικών κρίσεων), ενίοτε ακόμη και με μεταφορά στο νοσοκομείο».
Ανωνυμία
Επίσης, προστίθεται ότι «εν προκειμένω, εφαρμοστέος τυγχάνει ο ισχύων Ν.3730/2008 κατά τις διατάξεις του οποίου απαγορεύεται πλήρως η πώληση, διάθεση και κατανάλωση προϊόντων καπνού και αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους. Εξυπακούεται ότι οι γονείς διατηρούν την ανωνυμία τους και επί του παρόντος δεν είμαστε εις θέση να κατονομάσουμε συγκεκριμένα καταστήματα και περιστατικά, πλην όμως εκλαμβάνοντας το ζήτημα ως άκρως ευαίσθητο και ιδιαίτερα σημαντικό, θεωρούμε καθήκον μας να σας επιστήσουμε την προσοχή, προς διακρίβωση των αναφερομένων και για κάθε έννομη συνέπεια».
Αιτήματα
Και συνεχίζει η επιστολή: «Με την θεσμική μας ιδιότητα ζητούμε: α) διαρθρωτικό έλεγχο εφαρμογής του ανωτέρω νόμου, καθώς και της εν γένει κείμενης νομοθεσίας, κοινοτικής και εθνικής, για την προστασία της ανηλικότητας από τον καπνό και το αλκοόλ, β) την εντατικοποίηση των ελέγχων από κάθε αρμόδιο που έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη τήρησης του νόμου, γ) την ανάληψη πρωτοβουλίας ενημέρωσης όλων των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και διάθεση των εν θέματι ειδών, δ) την ανάληψη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προβολής για τις βλάβες που επιφέρει το αλκοόλ – καπνός σε ανήλικα παιδιά. Με συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης για τη διασφάλιση της υγείας ανηλίκων και νέων».
«Ψάξτε το μαγαζί»
Τα «Νέα της Λέσβου» επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης «Ασπίδα», Φώτη Κουλουμαριέτο, ο οποίος εξέφρασε το παράπονό του πως «ό,τι γίνει καταλήγει στην εστίαση». Επίσης, τόνισε ότι «θα πρέπει να κατονομαστεί ποιο είναι το μαγαζί που έδωσε αλκοόλ σε ανήλικο, καθώς και πού βρίσκεται, ώστε να δράσει ο ελεγκτικός μηχανισμός και να μην τους πάρει όλους η μπάλα. Κατονομάστε το μαγαζί και ο Σύλλογος θα είναι καταπέλτης. Θα επιμείνουμε να κατονομαστεί ο συνάδελφος».
Ευθύνες γονέων
Ο κ. Κουλουμαριέτος έθιξε και το θέμα της ευθύνης των γονέων, ερωτώντας «τι δουλειά έχει στο μαγαζί τέτοια ώρα ο ανήλικος;» και «γιατί επιτρέπουν να κάνουν τα σχολεία χορούς σε νυχτερινά μαγαζιά και να ανάβουν τσιγάρα». Ακόμη είπε ότι «οι συνάδελφοι μάς έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν το κάνουν, δεν θα ρισκάρουν την άδεια του μαγαζιού τους, ωστόσο είμαστε ανοιχτοί για συζήτηση με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων». Και κατέληξε, λέγοντας ότι «θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι και στα σκευάσματα, όπως είναι τα ενεργειακά ποτά που πωλούνται ανεξέλεγκτα στα περίπτερα και στα τουριστικά καταστήματα».