Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Κώστα Μουτζούρη σχετικά με το έργο της νότιας παράκαμψης Μυτιλήνης και την ανάγκη επαναχάραξης, μετά από το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των “Ν.τ.Λ.” την Παρασκευή.
Σε παρέμβασή της η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Αλλαγή πορείας”, Βάσω Χοχλάκα, μιλά για ένα μεγάλο και κομβικής σημασίας έργο για το νησί μας, το οποίο έθεσε σε προτεραιότητα η ίδια από την πρώτη μέρα των θεσμικών της υποχρεώσεων υποβάλλοντας ερώτημα στην πρώτη Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας.
«Στο τελευταίο Συμβούλιο ο κ. Περιφερειάρχης μας ενημέρωσε σχετικά, μετά από αυτοψία, λέγοντας πως το έργο αντιμετωπίζει προβλήματα και πιθανόν χρειάζεται επαναχάραξη του δρόμου σε κάποια σημεία. Η θέση που εκφράσαμε και στην πρόσφατη συνεδρίαση 27/06/24 αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έλαβε χώρα στις 29/04/24, είναι πως το έργο της Νότιας Παράκαμψης είναι το πιο αναγκαίο κυκλοφοριακό έργο που δεν αφορά μόνο στην πρωτεύουσα του Αιγαίου, αλλά ολόκληρο το νησί της Λέσβου. Ο προηγούμενος Υπουργός “των Τεμπών” είχε δεσμευτεί πριν τα καταστροφικά γεγονότα στη Θεσσαλία. Το Υπουργείο Υποδομών είχε δει την αναγκαιότητα του έργου και δεσμεύτηκε πως αν δεν καταφέρει να το εντάξει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, θα γίνει από τα πρώτα χρήματα του Τομεακού του Υπουργείου Υποδομών. Έχοντας εγκεκριμένη μελέτη (η οποία τροποποιήθηκε πριν ένα περίπου χρόνο εντάσσοντας δυο μεγάλα υπόγεια τμήματα για να μην θιγεί ιδιοκτησία) και την αντίστοιχη δέσμευση του Υπουργείου Υποδομών γιατί δεν προχωρά; Είναι ένα έργο πολύχρονο μεγάλης σπουδαιότητας και αναγκαιότητας, ένα έργο αναπτυξιακό και πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Κι εμείς πρέπει να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε την υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας. Ιδιαίτερα η Περιφερειακή Αρχή», τονίζει η κ. Χοχλάκα.
Άμεση ήταν η αντίδραση και του πρώην Αντιδημάρχου Πολεοδομίας, Γιάννη Βατού, που ήταν εκείνος ο οποίος ανέλαβε και διευθέτησε ορισμένες εκκρεμότητες αναφορικά με ρυμοτομικά ζητήματα σε τρία συγκεκριμένα σημεία της χάραξης, όπως είχε ζητήσει το Υπουργείο Υποδομών. Ο κ. Βατός εκφράζει – με λίγα λόγια – την άποψη ότι “όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει”: «Το πρόβλημα δεν είναι το έργο αλλά η πολιτική βούληση της Περιφερειακής Αρχής. Ή θέλουμε να κάνουμε ένα έργο και πιέζουμε την κεντρική εξουσία σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία (ελέω Θεσσαλίας) ή με εξυπνακισμούς δεν θέλουμε να γίνει το έργο προσβλέποντας ιδιοτελή πολιτικά οφέλη. Έτσι έχουν τα πράγματα και είναι ξεκάθαρα σε όλους».