Χωρίς άδεια λειτουργίας από το 2017 το σφαγείο Μανταμάδου

Spread the love

Χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία της διεύθυνσης Βιομηχανίας της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και χωρίς την απαιτούμενη άδεια, λειτουργεί από το 2017 το σφαγείο Μανταμάδου. Το γεγονός έχει θορυβήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς μεγάλο μέρος της ζωικής παραγωγής που προμηθεύει κρεοπωλεία της Μυτιλήνης, προέρχεται από το συγκεκριμένο σφαγείο. Σε ό,τι αφορά στην κτηνιατρική υπηρεσία, διαμέσου του διευθυντή της, τονίζεται ότι «θα εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα που επιβάλλει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Το ιστορικό που αφορά στη λειτουργία του σφαγείου Μανταμάδου ξεκινά από το 2016 όταν, σύμφωνα και με την ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ζητείται από τον επιχειρηματία που έχει ενοικιάσει το σφαγείο ιδιοκτησίας της ΑΔΕΛ, να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες ώστε να εκδοθεί, σύμφωνα με το νόμο, η απαραίτητη άδεια. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται «μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να ζητήσει με αίτησή του τη χορήγηση ειδικής άδειας λειτουργίας της βιοτεχνίας, όπως προβλέπεται από το Ν. 3325/2005 και το Ν. 3982/2011, προσκομίζοντας τα εξής δικαιολογητικά:

(ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ 6ΡΞ97ΛΩ-Β14)

Άδεια εγκατάστασης σφαγείου κινητήριας ισχύος 37,43 KW κύριου εξοπλισμού & 16,35 KW εξοπλισμού περιβάλλοντος και θερμικής ισχύος 498,02 KW, που θα εγκατασταθεί στη θέση «Λεσβάδος» της κτημ. περιφέρειας Μανταμάδου του ∆ήμου Λέσβου και ανήκει στην εταιρεία «Αναπτυξιακή ∆ημοτική Επιχείρηση Λέσβου (Α∆ΕΛ) Α.Ε.» και εικονίζεται στα παραπάνω σχεδιαγράμματα, με την επιφύλαξη της τήρησης των διατάξεων του Ν.3982/2011 για χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κάθε μηχανολογικής εγκατάστασης και με τους παρακάτω όρους:

  1. Η εγκατάσταση να ολοκληρωθεί σε 3 (τρία) χρόνια από σήμερα.
  2. Να τοποθετηθούν προστατευτικά περιφράγματα ιμάντων, τροχαλιών, αξόνων, καθώς και σε άλλα επικίνδυνα κινούμενα στοιχεία των διάφορων μηχανημάτων.
  3. Να τοποθετηθεί πρόχειρο φαρμακευτικό υλικό για παροχή πρώτων βοηθειών στους εκεί εργαζόμενους.
  4. Να τηρούνται οι αστυνομικές, υγειονομικές και του Υπουργείου Εργασίας διατάξεις.
  5. Κατά την εγκατάσταση της μονάδας πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή οχλήσεων των περιοίκων.
  6. Να κατασκευασθούν όλα τα απαραίτητα έργα προστασίας περιβάλλοντος ώστε να τηρούνται κατά τη λειτουργία οι προβλεπόμενες πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις»

Αν και πέρασαν περίπου 9 χρόνια από τότε και όπως αναφέρεται κατηγορηματικά στην εν λόγω ανάρτηση στο Διαύγεια, «μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να ζητήσει με αίτησή του τη χορήγηση ειδικής άδειας λειτουργίας της βιοτεχνίας, όπως προβλέπεται από το Ν. 3325/2005 και το Ν. 3982/2011».

Αναζητώντας την άκρη του νήματος, αποταθήκαμε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ο διευθυντής της διεύθυνσης, Ευστράτιος Τσομπανέλλης, αναφορικά με τη δικαιοδοσία της υπηρεσίας που προΐσταται, υποστήριξε ότι «στο πλαίσιο των περιοδικών ελέγχων που διενεργεί η διεύθυνση Κτηνιατρικής στις σφαγιοτεχνικές εγκαταστάσεις της Λέσβου, με σκοπό την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων και στο πλαίσιο επικαιροποίησης των εγκρίσεων λειτουργίας αυτών θα εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα που επιβάλλει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων και την αποτροπή εξάπλωσης σοβαρών ζωονόσων που πλήττουν της ελληνική επικράτεια κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Να σημειωθεί τέλος ότι τα άλλα τέσσερα σφαγεία που λειτουργούν στη Λέσβο έχουν όλα άδεια, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση