- Πρωτοβουλία Αθανασίου για να ακουστεί η φωνή της Λέσβου στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Σε χαμηλή πτήση γίνεται μέχρι τώρα από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η προώθηση των ζητημάτων του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα των νησιών μας και τουλάχιστον σε σύγκριση με τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Βαγγέλη Αποστόλου και του Σταύρου Αραχωβίτη, το κενό που υπάρχει είναι εμφανές. Αυτό ενδεχομένως να αντιλήφθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να ανεβάσει στην Αθήνα τους στενούς του συνεργάτες, τον Αντιπεριφερειάρχη αρμόδιο για τα αγροτικά και τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, καθώς επίσης και εκπροσώπους συγκεκριμένων Συνεταιρισμών από τη Λέσβο και Λήμνο.
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον Υπουργό Μάκη Βορίδη περιορίστηκε στην ενημέρωσή του για τα αγροτικά ζητήματα της Λέσβου και της Λήμνου, καθώς και για τα προβλήματα που περιμένουν λύσεις, χωρίς ωστόσο δεσμεύσεις από πλευράς του.
Αναλυτικότερα:
Χωρίς δεσμεύσεις από πλευράς του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό τον Υπουργό Μάκη Βορίδη, με εκπροσώπους αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων του Νομού Λέσβου (Λέσβου και Λήμνου) με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής Χαράλαμπου Αθανασίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του κ. Βορίδη και του κ. Αθανασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής Λέσβου Βασίλης Γκογκόσης, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ατσικής Λήμνου Ευάγγελος Ξύκης, καθώς και το μέλος του ίδιου συνεταιρισμού Βασίλης Σαράντης.
Στη σύσκεψη, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις παραγωγικές δυνατότητες των νησιών μας, τα εν εξελίξει προγράμματα και τις προοπτικές ανάπτυξης, το ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και ζητήθηκε η συμβολή του ώστε να ξεπερασθούν τα εμπόδια και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των προγραμμάτων του αγροτικού τομέα, λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Επίσης, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγοί των νησιών μας. Προκαλεί, δε, εντύπωση ότι ΔΕΝ τέθηκαν στον Υπουργό σοβαρά θέματα, όπως είναι η επέκταση της έξτρα ενίσχυσης του αιγοπρόβειου γάλακτος και στις ποσότητες που εξάγονται από το νησί μας για τυροκόμηση.
Αντιθέτως ζητήθηκε να ενταχθεί η Λέσβος στο πρόγραμμα επιδότησης με τις αυτόχθονες φυλές προβάτου, όταν ως γνωστόν αυτά τα προγράμματα υλοποιούνται σε περιοχές με μικρούς αριθμούς αιγοπροβάτων και όχι σε νησιά με 350.000 αιγοπρόβατα όπως η Λέσβος.
Τα θέματα που τέθηκαν στον Υπουργό είναι τα εξής:
- Η αποζημίωση των κτηνοτρόφων λόγω απώλειας εισοδημάτων από τον καταρροϊκό πυρετό και από την ευλογιά των προβάτων.
- Η ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με κτηνιάτρους και γεωπόνους.
- Η τροποποίηση του νόμου 4412/2016 για τη δακοκτονία, ώστε να εξασφαλισθεί η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος.
- Η μείωση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών και η επιδότηση των μεταφορών μεταξύ των νησιών μας (Λήμνου και Λέσβου).
- Η εξασφάλιση χρηματοδότησης ώστε να προχωρήσει το έργο του αναδασμού της Ατσικής Λήμνου.
- Η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που έχουν υποβληθεί στην τρέχουσα περίοδο.
- Το θέμα της εισαγωγής της λεσβιακής φυλής προβάτου στον κατάλογο των αυτόχθονων φυλών, ώστε να τύχουν επιπλέον ενίσχυσης.
- Η αντιμετώπιση των καταστροφών από τον αυξημένο πληθυσμό των αγριοκούνελων στη Λήμνο και μέτρα περιορισμού αυτών.
- Η επίσπευση της διαδικασίας πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των ομάδων παραγωγών.
- Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελαιοτριβεία Λέσβου από τη διαχείριση των αποβλήτων.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Αθανασίου δήλωσε τα εξής: «Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον ισχυρότερο πυλώνα της οικονομίας των νησιών μας, γι’ αυτό απαιτούνται αποτελεσματικές παρεμβάσεις ώστε να ξεπερασθούν τα εμπόδια και να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης και περαιτέρω ενίσχυσής του. Είμαστε σε άμεση επαφή και συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να λύσουμε τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των νησιών μας για να δώσουμε άμεσα νέα πνοή ανάπτυξης».
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ
Τα προβλήματα χρειάζονται λύσεις
Μέχρι τώρα τα ζητήματα που τρέχουν στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα έχουν πάρει ώθηση από τις πολιτικές που εφαρμόζει η προηγούμενη Κυβέρνηση, που ειδικά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρήγαγε έργο. Φυσικά, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και γενικότερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει το άλλοθι πως ακόμα δεν συμπλήρωσε τρεις μήνες θητείας. Ωστόσο ειδικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται να ακολουθεί καθυστερημένα τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου, καθώς άλλοι τομείς τρέχουν ταχύτερα!
Έχουμε την αίσθηση πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να αφήσει επιτέλους κατά μέρος τις εθιμοτυπικές συναντήσεις (και δεν αναφερόμαστε στη σύσκεψη που αφορούσε τη Λέσβο για να μην υπάρξουν παρανοήσεις) και να αρχίσει να σχεδιάζει και να προωθεί λύσεις για τα ζητήματα του αγροτικού χώρου.
Στρατής Σαμιώτης