ΔΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ: Το ένα Σωματείο μετά το άλλο στη γενική απεργία 

Spread the love

Μαζική αναμένεται η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει για αύριο Τετάρτη 1η Οκτωβρίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που προβλέπει 13ωρη εργασία, κάτι που καταπατά το θεμελιώδες εργασιακό δικαίωμα της 8ωρης εργασίας. 

Παράλληλα τα σωματεία διεκδικούν την παγίωση του εργατικού 35ώρου ανά εβδομάδα και πενθήμερο για όλους τους εργαζόμενους, μέτρα που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται σε ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης.

Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα να ανακοινωθούν οι τροποποιήσεις στις πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών, καθώς απεργούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ενώ δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια δεδομένου ότι συμμετέχει στην απεργία και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Στην απεργία, που θα ξεκινήσει ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα απόψε Τρίτη το βράδυ και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, συμμετέχουν πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς, κάποιες εκ των ανακοινώσεων των οποίων φιλοξενούμε στο σημερινό μας φύλλο. Συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί, ενώ νωρίς χθες το βράδυ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, σημειώνοντας μάλιστα ο πρόεδρος Στρατής Κλεάνθης ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια των αντοχών του εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Το υγειονομικό προσωπικό πολλές φορές σε συνθήκες εργασιακής εξάντλησης, προσπαθεί να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες, αλλά λόγω της έλλειψης  ταλαιπωρούνται και οι ασθενείς με καθυστερήσεις κυρίως. 

Το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων πλέον είναι αρνητικό, αφού στις όποιες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε μεγάλο βαθμό γίνεται ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, αφού πρόκειται για ήδη συμβασιούχους εργαζόμενους που  συμμετέχουν σε νέους διαγωνισμούς και καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων στα ίδια ή άλλα Νοσοκομεία.

«Το ΕΣΥ άρχισε να γίνεται μη προσιτό πλέον αφού οι νεοδιόριστοι υγειονομικοί λαμβάνουν χαμηλότερο μισθό από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, με δεδομένο ότι εμείς λαμβάνουμε 12 μισθούς κατ’ έτος, αφού αρνούνται την επαναχορήγηση των 13ου και 14ου μισθού, εν αντιθέσει με τον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι τον 13ο και 14ο μισθό», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και εξειδικεύει ως ακολούθως: «Ένας νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης νεοδιόριστος λαμβάνει 836 ευρώ τον μήνα, ο ΔΕ βοηθός νοσηλευτή 736 ευρώ τον μήνα, ο Τραυματιοφορέας 684 ευρώ τον μήνα».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση