Δεν θα επιστραφούν ποτέ οι 132.000 ευρώ επιδότηση

Spread the love


Παρά τον καταλογισμό του ποσού των 131.949,75 ευρώ που αποτελούν επιδότηση που αφορά το σκέλος της Δημόσιας Δαπάνης για τα Σχέδια Βελτίωσης και καλείται να τα επιστρέψει δικαιούχος της Λέσβου, στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος! Πρόκειται για την περίπτωση που ανακοινώθηκε επίσημα και έγραψαν σχετικά χθες τα Νέα της Λέσβου αναφορικά με το πόρισμα του ελέγχου που διενεργήθηκε το 2021 (και κοινοποιείται τώρα) για να διαπιστωθεί αν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης. 

Ο έλεγχος ήταν δειγματοληπτικός σε έναν μικρό αριθμό δικαιούχων της Λέσβου, όπου όμως διαπιστώθηκαν προβλήματα. Από τους 8 συνολικά δικαιούχους του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης που ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά ο ένας βρέθηκε καθ’ όλα εντάξει, οι 6 με κάποιες ελλείψεις οι οποίες μπορούν να δικαιολογηθούν καθώς οι περισσότεροι είτε βρίσκονται στη λήξη των συμβατικών τους υποχρεώσεων ή έχει παρέλθει ο χρόνος και άρα είναι καλυμμένοι (πρόκειται για ελλείψεις που δικαιολογούνται από την χρήση του εξοπλισμού και των υποδομών για τις οποίες επιδοτήθηκαν κατά τα χρόνια που μεσολάβησαν). Αυτός είναι και ο λόγος που στους δικαιούχους αυτούς δεν έγινε μέχρι τώρα καταλογισμός ούτε ενός ευρώ, αλλά οι υποθέσεις τους εκκρεμούν. 

Στην 7η περίπτωση όμως έγινε ο καταλογισμός του συνόλου του ποσού με το οποίο επιδοτήθηκε η δικαιούχος καθώς η ίδια αρνήθηκε τον έλεγχο διώχνοντας τους επιθεωρητές. Ωστόσο παρά τον καταλογισμό του ποσού της επιδότησης που της έγινε το ποσό αυτό επί της ουσίας δεν πρόκειται να ανακτηθεί, καθώς στα χρόνια που μεσολάβησαν η δικαιούχος του προγράμματος των σχεδίων βελτίωσης μεταβίβασε την περιουσία της στο γιο της και ως εκ τούτου το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να πάρει τα χρήματά του πίσω θα πρέπει να κινηθεί σε βάρος της με άλλα νομικά όπλα προσβάλλοντας τις μεταβιβάσεις των περιουσιακών στοιχείων.

Άλλος ο αγρότης και άλλος ο δικαιούχος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, στη συγκεκριμένη περίπτωση αν και η δικαιούχος φαίνεται μία γυναίκα από χωριό της Δυτικής Λέσβου, στην πραγματικότητα το πρόγραμμα καταρτίστηκε από μελετητικό γραφείο της Μυτιλήνης για λογαριασμό του συζύγου της, ο οποίος όμως είχε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα και δεν μπορούσε «να φανεί» ως αγρότης. Η επιδότηση δόθηκε για θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για την καλλιέργεια μέσω θερμοκηπίων, ωστόσο ο σύζυγος έφυγε από τη ζωή, με συνέπεια η χήρα να μην μπορέσει να κρατήσει την επένδυση και όπως λένε κάποιοι στο χωριό, ο εξοπλισμός πουλήθηκε ώστε η μονάδα σήμερα να βρίσκεται στο σημείο μηδέν και γι’ αυτό δεν δέχτηκε η δικαιούχος τον έλεγχο καθώς οι επιθεωρητές δεν θα έβρισκαν τίποτα όρθιο!

Κάτοικοι του χωριού δεν θεωρούν τυχαίο ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία της δικαιούχου έχουν περάσει στο παιδί της καθώς εκτιμούν ότι η ίδια έλαβε τα μέτρα της και με το παραπάνω, ώστε να μην βρεθεί εκτεθειμένη. Λόγω αυτών των ιδιαιτεροτήτων ο καταλογισμός του ποσού των σχεδόν 132.000 ευρώ το πιθανότερο θα μείνει μόνο στα χαρτιά, καθώς δεν υπάρχει περιουσιακό στοιχείο στο όνομα της υποτιθέμενης αγρότισσας για «να πατήσει επάνω» το Ελληνικό Δημόσιο και να ανακτήσει έστω και μέρος των χρημάτων που κατέβαλε, επιδοτώντας την ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών και τα οποία κατέληξαν σε τσέπες καλύπτοντας άλλες προτεραιότητες και σε καμία περίπτωση το στόχο για τον οποίο καταβλήθηκαν.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση