Διακρίσεις στις Σχολές Καλών Τεχνών

Η Αναστασία Κουτουγδή, ο Δημήτρης Κοντός και η Παναγιώτα Λαφιατή
Spread the love

Με εφόδιο το ταλέντο τους, αλλά και την πολυετή και σωστή προετοιμασία τους, ακόμα κι αν αυτή πραγματοποιήθηκε κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, τέσσερα παιδιά από τη Λέσβο όχι απλά πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας, αλλά σημείωσαν και σημαντικές διακρίσεις. Και αυτό μέσα σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον με εκατοντάδες υποψηφίους να διεκδικούν τις λίγες διαθέσιμες θέσεις! Με τις εξετάσεις στις σχολές να πραγματοποιούνται μέσα στον Σεπτέμβριο και τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται πριν λίγες μέρες μόλις, οι επιτυχόντες πλέον κατέληξαν στις επιλογές τους και ετοιμάζονται σιγά-σιγά να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Έργο της Αναστασίας Κουτουγδή

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η διάκριση της Αναστασίας Κουτουγδή, η οποία πέτυχε την εισαγωγή της και στις τρεις σχολές, στις οποίες έδωσε εξετάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, επιλέγοντας τελικά εκείνη της Αθήνας, όπου μάλιστα εισήχθη και ως τρίτη στη σειρά επιτυχόντων. «Μου άρεσε από μικρή να ζωγραφίζω, στο Γυμνάσιο όμως αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό και να προετοιμαστώ για εξετάσεις», είπε η Αναστασία στα «ΝΕΑ της Λέσβου», σημειώνοντας πως η προετοιμασία της κράτησε δύο χρόνια. Τον δεύτερο χρόνο ωστόσο έπρεπε να αντιμετωπίσει την καραντίνα, καθώς από τον Νοέμβριο σταμάτησε τα μαθήματα, για να συνεχίσει ξανά την προετοιμασία το καλοκαίρι για να είναι έτοιμη στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. «Αν η προετοιμασία συνεχιζόταν ολοκληρο τον χειμώνα σαφώς τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, όχι μόνο για μένα, αλλά για όλα τα παιδιά», αναφέρει.

Έργο του Δημήτρη Κοντού

Πολυετής και η προετοιμασία του Δημήτρη Κοντού, ο οποίος την ξεκίνησε εδώ και 6 χρόνια στην Ζάμπια, όπου διέμενε και μάλιστα για ένα διαφορετικό σύστημα εξετάσεων σε σχέση με το ελληνικό, με αντίστοιχες δυσκολίες όσο κράτησε η καραντίνα, για να την κλείσει το τελευταίο δίμηνο στη Λέσβο. Ο Δημήτρης πέρασε στις Σχολές Καλών Τεχνών της Φλώρινας και των Ιωαννίνων, επιλέγοντας τελικά να σπουδάσει στην δεύτερη. Αντίστροφη η πορεία του Τάσου Μποζατζή, που πέρασε στις ίδιες σχολές αλλά κατέληξε στην επιλογή της Φλώρινας απορρίπτοντας εξ αρχής τις μεγάλες πόλεις, που δεν τον ενδιέφεραν. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διά ζώσης μαθήματα, επενδύσαμε όμως στο θεωρητικό κομμάτι και αυτό μας βοήθησε», λέει ο Τάσος.

Τέταρτη επιτυχούσα για την φετινή χρονιά η Παναγιώτα Λαφιατή, που πέρασε και εκείνη στην Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Κόρη του παθολόγου του Βοστάνειου, Γιάννη Λαφιατή, έκανε κι εκείνη την προετοιμασία της εν μέσω μιας δύσκολης χρονιάς, πετυχαίνοντας όμως τους στόχους της. «Ήταν δύσκολο να προετοιμαστούμε, γιατί είναι πρακτικά τα μαθήματα και όχι τόσο θεωρητικά, αλλά όλα πήγαν καλά», επισημαίνει η Παναγιώτα.

 

Ο Δημήτρης Καλαντζάκης

Η σωστή προετοιμασία

Κοινός παρονομαστής των παραπάνω επιτυχιών είναι το εργαστήρι τέχνης ArtLab του Δημήτρη Καλαντζάκη, ο οποίος προετοίμασε τα τέσσερα παιδιά για τις εξετάσεις τους στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών. Ο ίδιος προετοιμάζει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία υποψηφίους των σχολών αυτών, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

«Για να είναι έτοιμος ένας υποψήφιος θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον δύο χρόνια προετοιμασίας, καθώς θα πρέπει να “εκπαιδευτεί” σε ένα ευρύ φάσμα της εικαστικής παιδείας», δηλώνει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» και σημειώνει πως το επίτευγμά των επιτυχόντων δεν είναι καθόλου μικρό. «Σκεφτείτε πως ενδεικτικά για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κάθε χρόνο υπάρχουν 800 με 1.000 υποψήφιους, από τους οποίους γίνονται δεκτοί μόνο οι 100. Περνάει δηλαδή 1 στους 8 ή 1 στους 10 ανάλογα με τη χρονιά», υπογραμμίζει.

Όσον αφορά την περίοδο της καραντίνας, αυτή διαμόρφωσε πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως συνέβη σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. «Προσπάθησα να βρω εναλλακτικούς τρόπους για να συνεχιστεί η προετοιμασία με τους υποψήφιους. Δεν αφήσαμε χρόνο να περάσει, ήμασταν καθημερινά σε επαφή», πρόσθεσε ο κ. Καλαντζάκης, λέγοντας πως η τηλεκπαίδευση είναι ουσιαστικά ένα νέο εργαλείο, που έχει και τα οφέλη του. «Φέτος είχα υποψήφιο από την Κύπρο, συνεργαστήκαμε από απόσταση και μόνο τους τελευταίους μήνες συνεχίστηκε διά ζώσης η προετοιμασία. Ήταν ήδη έτοιμος», επεσήμανε.

Σημειώνουμε πως για την εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών, οι υποψήφιοι δίνουν ξεχωριστά εξετάσεις σε καθεμία από αυτές που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν, οι οποίες κρατούν 3 έως 4 μέρες. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επιλέγουν σε ποια από αυτές που πέτυχαν θα συνεχίσουν τη φοίτησή τους. Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών στη χώρα μας υπάρχουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Φλώρινα και τα Ιωάννινα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση