Διάκριση για τους μαθητές της Καλλονής

Spread the love


Άλλη μια διάκριση για το Παναρέτειο Γυμνάσιο Καλλονής, το οποίο συμμετείχε με την ταινία μικρού μήκους «Τα λευκά γάντια» στο  4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακών Ταινιών με θέμα «Το Φύλο σε Πρώτο Πλάνο», που διοργάνωσε το  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) στην κατηγορία Γυμνάσιο. 

Η ταινία «Τα λευκά γάντια» βραβεύτηκε με την επιτροπή κρίσης και διακρίθηκε για την άρτια ποιότητά της, την πρωτοτυπία της σύλληψης, την εκφραστική αφήγηση και δραματοποίηση, την εύστοχη σύνδεση παρελθόντος – παρόντος, την επιτυχημένη αξιοποίηση ιστορικών στοιχείων, το σαφές μήνυμα για το φαινόμενο της έμφυλης βίας παράλληλα με την ποιητικότητα και τη συμβολική χρήση των αντικειμένων, το στοχαστικό σκύψιμο και τη σεβαστική ματιά στην ιστορία, τη μνήμη και τη γυναικεία ψυχολογία.

Η εν λόγω ταινία μυθοπλασίας δημιουργήθηκε στα πλαίσια της συμμετοχής του Παναρέτειου Γυμνασίου Καλλονής στα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων 2022-2023 και ειδικότερα στην ενότητα Αγωγής Υγείας, με θέμα την «Έμφυλη Βία – Διαφυλικές Σχέσεις», έπειτα από παρακίνηση, καθοδήγηση και συνεργασία τριών καθηγητριών, της κυρίας Σουλτάνας Αβράμη, φιλολόγου στο Τμήμα Ένταξης του σχολείου, της κυρίας Θεοδώρας Δημητριάδου, μαθηματικού στο Τμήμα Ένταξης του Γυμνασίου, καθώς και της κυρίας Δάφνης Κακαλοπούλου, θεολόγου. Το σενάριο βασίζεται σε μαρτυρίες γυναικών που επέζησαν της γενοκτονίας και της μικρασιατικής καταστροφής, οι οποίες εξαναγκάστηκαν να γίνουν «νύφες» και μητέρες παιδιών των Τούρκων που τις είχαν για παλλακίδες. Τις σημάδευαν με τατουάζ στα χέρια, το πρόσωπο και το σώμα τους ως ένδειξη υποδούλωσης. 

Η ταινία δίνει «φωνή» και στις γυναίκες που πολλές φορές ακόμα και σήμερα δεν μιλούν γιατί φοβούνται τι θα πει ο κοινωνικός και οικογενειακός περίγυρος, αλλά και σε εκείνες που η «αγάπη τις κρατά» από το να καταγγείλουν τον εφιάλτη που ζουν στα χέρια του συντρόφου τους. Η διευθύντρια του σχολείου, Ελευθερία Χατζάκη, ανέφερε στην εφημερίδα μας: «Είμαστε περήφανοι για τους μαθητές μας καθώς κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια. Η ταινία δίνει φωνή σε όλες τις γυναίκες που φοβούνται να μιλήσουν για τα περιστατικά βίας που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Η ταινία διακρίθηκε με 4 βραβεία στον μαθητικό διαγωνισμό. Μεταξύ άλλων κέρδισε το βραβείο σεναρίου και φωτογραφίας. Μάλιστα η συγκεκριμένη ταινία θα συμμετέχει και σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Θα ήθελα να συγχαρώ τους μαθητές και τις εκπαιδευτικούς που με την καλλιτεχνική τους ευαισθησία δημιούργησαν αυτή την ταινία».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση