Στον αγώνα ποδηλασίας του «Eco Challenge», που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, διακρίθηκε ο αθλητής ποδηλασίας με καταγωγή από την Λέσβο, Χρήστος Ταλλάς. Το Eco Challenge είναι μία αθλητική διοργάνωση που λαμβάνει μέρος εδώ και 20 χρόνια και έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό και συμβολικό γεγονός για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησί της Κρήτης, καθώς και σε ένα σημαντικό και συμβολικό επίτευγμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Η διοργάνωση αυτή δεν αφορά μόνο στον φιλικό αθλητικό συναγωνισμό, αλλά αποτελεί και μια συμβολική συνεργασία μεταξύ των Αμερικανικών και Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ένα συνδυασμό της ελληνικής φιλοξενίας και του ελληνικού πολιτισμού, αξίες που ενώνονται με τα αμερικανικά ιδεώδη. Πρόκειται για αγώνες πέντε αθλημάτων, όπου κάθε μία από τις ομάδες που συμμετείχαν αποτελείτο από πέντε αθλητές. Ο κάθε αθλητής συμμετείχε σε ένα αγώνισμα και στη συνέχεια προστίθεντο οι χρόνοι που σημείωναν βγάζοντας έτσι τον συνολικό χρόνο της κάθε ομάδας. Η διάκριση του κ. Ταλλά στη συγκεκριμένη εκδήλωση είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς το πλήθος των αθλητών που συμμετείχαν, καθώς και την μεγάλη εμβέλεια που έχει αυτός ο θεσμός στον οποίο έλαβε μέρος. Κάνοντας περήφανους όλους στο νησί του συνεχίζει αδιάκοπα τις προπονήσεις και τις προετοιμασίες για να φτάσει ακόμα πιο ψηλά.
Η συμμετοχή σε αγώνα στο Παρίσι
Ο αθλητής Χρήστος Ταλλάς που τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ποδηλασία είναι Ανθυπασπιστής μουσικής της 5ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και κατάγεται από την Μυτιλήνη. Μάλιστα ο συγκεκριμένος αθλητής είχε λάβει μέρος σε μια απίστευτη διοργάνωση ποδηλασίας στο Παρίσι «Paris-brest-paris», που γίνεται κάθε 4 χρόνια στην επαρχία της Γαλλίας. Όπως ανέφερε ο ίδιος: «Ήταν μια υπεραπόσταση ποδηλασίας αντοχής, μη ανταγωνιστική, με 8.000 ποδηλάτες από όλο τον κόσμο, να καλύπτουν την απόσταση των 1.220 χιλιομέτρων, από προάστιο του Παρισιού στην Βρέστη, και πίσω. Φέτος είχα την τύχη να είμαι καλά ποδηλατικά, και να συμμετέχω σε αυτήν την γιορτή, που κάθε ποδηλάτης αντοχής θα ήθελε να ζήσει. Ξεκινήσαμε την Κυριακή απόγευμα, και η πρώτη νύχτα πέρασε γρήγορα, αφού ήμασταν όλοι ξεκούραστοι και ανυπόμονοι για αυτό που μας περίμενε… Όταν ξημέρωσε είδαμε την απέραντη και καταπράσινη επαρχία της Γαλλίας, και ενθουσιάστηκα με την ποδηλατική κουλτούρα που επικρατεί στην Γαλλία. Όλοι οι κάτοικοι των χωριών που περάσαμε να είναι έξω και να γιορτάζουν μαζί μας. Να μας κερνάνε φαγητά – ποτά, και να χαίρονται μαζί μας. Όλη μέρα… Και όλη νύχτα.. Εγώ διάλεξα να μην πιέσω σε ταχύτητα, γιατί ήθελα να το ζήσω όσο γίνεται περισσότερο. Εξάλλου το ταξίδι μετράει, και όχι ο προορισμός. Και το ταξίδι ήταν μεγάλο. Γνώρισα ανθρώπους από κάθε μέρος του πλανήτη, και νιώθω πολύ τυχερός που το έζησα όλο αυτό. Τερμάτισα χωρίς απρόοπτα, την Πέμπτη το πρωί, μετά από 85 ώρες και 20 λεπτά… Σε όλες αυτές τις ώρες, κατάφερα να κοιμηθώ σύνολο 5 ώρες… (πολύ νύστα..) και να φάω άπειρες μπαγκέτες, μακαρονάδες και γλυκά, που μας πρόσφεραν οι Γάλλοι μέρα-νύχτα…».
Οι σκληρές προπονήσεις
Οι προπονήσεις ωστόσο που έκανε αδιάκοπα τον βοήθησαν στο να πετύχει και να φτάσει ψηλά. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ένα μήνα πριν το PBP, έπρεπε να βγει μια μεγάλη προπόνηση, για τελευταίες δοκιμές εξοπλισμού, και φυσικής κατάστασης. Η επιλογή μου ήταν να γίνει ο γύρος της Κρήτης (Χανιά, Τυμπάκι, Βιάννο, Ιεράπετρα, Σητεία, Άγιο Νικόλαο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά). Ξεκινώντας στις 19:00 το απόγευμα Πέμπτης, πήγαν όλα καλά όλη νύχτα, με δροσιά, και ελάχιστα απρόοπτα. Μετά την Βιάννο, στα 200 χλμ., ήρθε το πρώτο ξημέρωμα, και μαζί το πρώτο λάστιχο από λακκούβα. Πρώτη μεγάλη στάση στην Ιεράπετρα για πρωινό και καφέ, και φόρτιση ηλεκτρονικών. Μετά έπιασε η ζέστη…. Η ανηφόρα προς Σητεία ήταν ανελέητη. Με κόντρα αέρα, και αρκετά μεγάλη κλίση. Η ζέστη έχει φύγει, και τα χιλιόμετρα φεύγουν γρήγορα και άνετα. Μπαίνω στην δεύτερη νύχτα. Έχουν περάσει πάνω από 24 ώρες που έχω ξεκινήσει.. Και μετά ακολούθησε η ανηφόρα της Δαμάστας… Περίπου 12 χλμ. συνεχόμενη ανηφόρα, τα μεσάνυχτα.. Το κεφάλι κάτω, και πετάλι. Στο τέλος της ανηφόρας έπρεπε να κοιμηθώ».