Διχασμένο «ναι» για τη νέα δομή

Spread the love
  • Δεν επέτρεψε στους Πρόεδρους των κοινοτήτων της Θερμής να ψηφίσουν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Διχασμένη είναι η κοινωνία της Μυτιλήνης όσο αφορά το σχέδιο δημιουργίας νέας δομής. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα χθες κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου όπου οι απόψεις ήταν μοιρασμένες.   Μοιρασμένες και οι ψήφοι με οριακότατη πλειοψηφία-  με μόλις μια ψήφο παραπάνω- όπως φάνηκε χωρίς ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης ν’ ανακοινώσει το αποτέλεσμα. Στο τέλος της συνεδρίασης μάλιστα- παρότι όλη η διαδικασία κύλησε υποδειγματικά-  δημιουργήθηκε ένταση όταν ζήτησαν και οι κοινοτάρχες της Θερμής να ψηφίσουν χωρίς αυτό να γίνει δεκτό από τον Πρόεδρο του οργάνου. Θετικές εντυπώσεις από την παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ο οποίος απάντησε σε κάθε ερώτηση και έδωσε αναλυτικά στοιχεία. Κατώτερος των περιστάσεων εμφανίσθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου για  τις προσωπικές αντεγκλίσεις με τον Παναγιώτη Βάλεση και τον Κώστα Αστυρακάκη και την απόφασή του να διακόψει ουσιαστικά στη συνεδρίαση εν μέσω θύελλας αντιδράσεων, αφού δεν επέτρεψε στους Προέδρους των κοινοτήτων της Θερμής να ψηφίσουν,χωρίς  καν ν’ ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας! 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μίλησε για μια κλειστή ελεγχόμενη δομή συνολικά 5000 ατόμων (μαζί με το ΠΡΟΚΕΚΑ και το χώρο ασυνόδευτων ανηλίκων)  ενώ άφησε ξεκάθαρα να φανεί ότι η αν δεν γίνει η νέα δομή τότε θα μείνει η προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ.

Διχασμένη η δημοτική αρχή καθώς εκφράσθηκαν έντονες διαφωνίες από τον Αντιδήμαρχο Κώστα Κουνέλλη , τον Παναγιώτη Βαλεση , την Έφη Γιαννάκα. Διχασμένες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καθώς οι παρατάξεις Μαμάκου και Ζαφειρίου τάθηκαν υπερ της νέας δομής, ενώ αντίθετες ήταν οι υπόλοιπες παρατάξεις. Διχασμένοι και οι κοινοτάρχες. Κατά δήλωσαν όλοι οι κοινοτάρχες στην περιοχής της Θερμής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης, αλλά και ο πρόεδρος τ Περάματος και Συντονιστής  του δικτύου κοινοτήτων κ. Χρυσίδης. Υπέρ δήλωσαν οι κοινοτάρχες Παναγιούδας, Μόριας, Παμφίλων. 

Γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά οργανώθηκε μια συζήτηση παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη  ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις. Παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της βουλής βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς και ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. 

Η δημοτική αρχή δια του δημάρχου Στρατή Κύτελη τάχθηκε στην αρχή της συνεδρίασης υπέρ της νέας δομής υπερτονίζοντας τις συνθήκες σήμερα στη Μυτιλήνη και την ανάγκη να κλείσουν όλες οι άλλες δομές. «Όλοι ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας έξω από λαΪκισμούς και όποιες άλλες σκέψεις έχει ο καθένας» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης παρουσίασε στοιχεία υπερτονίζοντας  την μείωση του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών στο νησί αλλά και την εντυπωσιακή μείωση των ροών. 

«Αρχές του 2020 υπήρχαν 38000 άτομα στα νησιά του Αιγαίου έχουν μείνει 13.000 

Στη Μυτιλήνη βρίσκονται σήμερα 6.700 άτομα  στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ)  ενώ στο ΚΥΤ Μόριας ο πληθυσμός είχε φθάσει και τα 22.000 άτομα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες 973 άτομα θ’ αναχωρήσουν  για Γερμανία και μέσα στο πρώτο εξάμηνο 955 άτομα θα επιστρέψουν στην Τουρκία. Υποσχέθηκε κλείσιμο του Δημοτικού Καρά Τεπέ και της δομής Ταπουάτ, ότι στις 30 Νοεμβρίου ξενοικιάζονται όλα τα διαμερίσματα και οι χώροι φιλοξενίας μεταναστών στη Λέσβο, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση που είχε κάνει μαζί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για πλήρη αποσυμφόρηση της Λέσβου.

«Το Μαυροβούνι είναι κατάλληλο για δομή. Αλλά αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση μέσα στην πόλη. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της μεταναστευτική κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Η χώρα μας δεν είναι και δεν θα ξαναγίνει πύλη εισόδου για παράτυπους μετανάστες» τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός.

Ο ίδιος τόνισε ότι η δημιουργία δομής καταγραφής και διαμονής είναι να «για να προστατεύσουμε τα νησιά. Για να μη γίνει αυτό το έγινε το 2015. Η άμεση μετακίνηση στέλνει λάθος μήνυμα στους διακινητές. Όσοι μιλάνε για κέντρο μόνο καταγραφής μιλάνε για πολιτική ανοιχτών συνόρων για να αυξηθούν οι ροές για τα νησιά και σε όλη τη χώρα». 

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη χωρητικότητα της δομής και γιατί πρέπει να γίνει μια μεγάλη δομή με τόσο μεγάλες υποδομές όταν πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση και ο έλεγχος των συνόρων, ο κ. Μηταράκης είπε «Θέλω αυτή η δομή να είναι άδεια να μην έχει κανέναν και αν συνεχίσουμε την πολιτική έτσι θα είναι» .

Σε άλλο σημείο λίγο αργότερα τόνισε «Το 2022 δεν θα συζητά κανείς το μεταναστευτικό και θα είστε ένα δημοτικό συμβούλιο που κατάφερε να το λύση. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και όταν κάποιοι προσπάθησαν να τις αρθρώσουν δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη φράση τους». Η τελευταία φράση αποτέλεσε αιχμή προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού με τον οποίο υπήρξε  μια λεκτική διαφωνία.

Αθανασίου: «Δεν είναι εικόνα αυτή για τη βιτρίνα της πόλης» 

Ο Αντιπρόεδρος της βουλής βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκε στις διεθνείς συμφωνίες και τις  διατάξεις που ισχύουν όσο αφορά τις διαδικασίες. Και σχολίασε «Δεν είναι δυνατόν η βιτρίνα της Λέσβου να έχει αυτή την εικόνα». 

Απάντησε στην κριτική που έχει ασκηθεί από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν για δημιουργία δομής στα Τοκμάκια. «Δεν είπαμε να πάμε ξερονήσια. Ήταν μια λύση ανάγκης για να σταματήσουν οι φασαρίες»

Χαρακτήρισε δε «επιεικώς απαράδεκτες» την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και τις  αργές διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου επί ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι ιδανική η κατάσταση αλλά βελτιώνουμε τις συνθήκες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς τάχθηκε κατά της δημιουργίας νέας δομής. Ζήτησε την αποσυμφόρηση του νησιού.

Πλήρη αποσυμφόρηση και κλείσιμο όλων των δομών ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Η Εριφύλλη Χιωτέλλη τόνισε ότι σκοπός της πρότασης των 11 συμβούλων που ζητησαν την έκτακτη συγκλιση του Δημοτικού συμβουλίου δεν ήταν για να παρουσιάσει ο καθένας την ιστορία του προσφυγικού, αλλά για να ληφθεί απόφαση επί της νέας δομής. «Η πρόταση είναι πολύ συγκεκριμένη και εσείς κάνετε σαν να ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν. Υπάρχει τοποθεσία και συγκεκριμένος πληθυσμός, που θα βρεθεί στη δομή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της νέας δομής τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε τον τόπο μας» Μιχάλης Μαμάκος. «Πριν από οποιονδήποτε άλλο βγήκαμε δημόσια ως παράταξη και ταχθήκαμε υπέρ της λύσης. (…Εμφανίζονται κάποιοι ως οι μόνοι πατριώτες και μας  κατηγορούν ως πρόθυμους, συνεργαζόενους και καρεκλοκένταυρους γιατί έτσι τους συμφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκη Τσιριγώτη  τόνισε ότι «το δίλημμα που υπονοήθηκε ότι ή θα γίνει νέα δομή 5000 ατόμων   ή θα μείνει ο Καρά Τεπέ είναι ψεύτικο». Κάλεσε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να ψηφίσουν με γνώμονα το καλό του τόπου. 

Κατά της νέας δομής τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Επανεκκίνηση» Κώστας Αστυρακάκης 

Υπέρ από την άλλη μεριά δήλωσε ο Ζαφειρίου Παναγιώτης «Είναι καιρός ν’ ανασάνει η πόλη της Μυτιλήνης μετά από τόσα χρόνια. Δεν χτίζεται προφίλ πάνω στο μεταναστευτικό. Πρέπει να δώσουμε λύση» είπε μεταξύ άλλων. 

Από τις τοποθετήσεις των συμβούλων ξεχώρισε ο Παναγιώτης Βάλεσης ο οποίος μάλιστα συγκρουσθηκε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου όταν ο τελευταίος του άσκησε κριτική για ανάρτησή του. Ο κ. Βάλεσης θύμισε τις θέσεις που εξέφραζε η δημοτική αρχή προεκλογικά καθώς και τις θέσεις που είχαν εκφράσει και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που σήμερα στηρίζουν τη νέα δομή «για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του ποιοι είναι οι λαϊκιστές» όπως είπε. 

Δριμεία κριτική άσκησε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Βασω Χοχλάκα για τη στάση της δημοτικής αρχής μαζί με κάποιες παρατάξεις της αντιπολιτευσης να υπογράφουν κοινές δηλώσεις και να αποφασίζουν, χωρίς να έχει ληφθεί υπ’ όψιν η άποψη της κοινωνίας. 

Ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσακίρης τόνισε ότι δεν σημαίνει ότι η θετική απόφαση για τη δομή δεν συνεπάγεται ότι δεν θα τεθούν  όροι και διεκδικήσεις για μικρή δομή  και για αποσυμφόρηση. Ο ίδιος μάλιστα προς το τέλος της συνεδρίασης πρότεινε να διεκδικηθεί μικρότερος αριθμός διαμενόντων στη δομή, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου. 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης στάθηκε στην εικόνα της Μυτιλήνης με τη λειτουργία του ΚΥΤ στον αστικό ιστό της. «Καμία δομή, πράγματα ανεδαφικά. Αν ψηφίσουμε όχι στη δομή θα μείνει το Μαυροβούνι. Η ελπίδα είναι ν’ αναλάβουμε το πολιτικό κόστος κόντρα στους άλλους φορείς του νησιού, που λένε τίποτα να μη γίνει» 

Η ψηφοφορία 

Η ψηφοφορία κρίθηκε από μια ψήφο, εκείνη του Στρατή Δαγκλή ο οποίος παρότι υπέγραψε επιστολή διαμαρτυρίας των «4» της παράταξης της δημοτικής αρχής, στην ψηφοφορία ψήφισε υπέρ της δομής.  Κατά ψήφισαν από την παράταξη της Δημοτικής αρχής ο Παναγιώτης Βάλεσης, η Εριφύλλη Γιαννάκα, ο Συμεών Χαραλάμπους και ο Αντιδήμαρχος Κώστας Κουνέλλης. Δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία ο Κώστας Φραγκόπουλος. Κατά ψήφισε ο κ. Ανδριώτης από την παράταξη Μαμάκου. 

Με βάση τις ψήφους που ακούσθηκαν, χωρίς να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρόταση της δημοτικής αρχής πέρασε οριακότατα  με 16 υπέρ και 15 κατά.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση