- Άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης καταδίκης τους σε 50 χρόνια φυλάκιση για διακίνηση, ενώ ισχυρίζονται ότι είναι πρόσφυγες
- Συγκέντρωση συμπαράστασης από αλληλέγγυους, Ευρωβουλευτές και μέλη ΜΚΟ έξω από τα Δικαστήρια
Διεκόπη για σήμερα η εκδίκαση της έφεσης που άσκησαν οι δύο Αφγανοί, οι οποίοι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 50 χρόνια φυλάκισης, έπειτα από τη σύλληψή τους στο τιμόνι σκάφους που μετέφερε μετανάστες, με τους ίδιους να ισχυρίζονται πως είναι πρόσφυγες και ανέλαβαν τον χειρισμό του σκάφους όταν τους εγκατέλειψαν μεσοπέλαγα οι πραγματικοί διακινητές. Η δίκη ήταν προγραμματισμένη για χθες, στα Δικαστήρια Μυτιλήνης, ωστόσο δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί λόγω παρέλευσης ωραρίου.
Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει σηκώσει κύμα συμπαράστασης σε όλη την Ευρώπη, με έναν σημαντικό αριθμό Ελλήνων και ξένων αλληλέγγυων, μελών ΜΚΟ, Ευρωβουλευτών κ.ά. να συγκεντρώνεται από νωρίς χθες το πρωί έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στον Αμίρ Ζαχίρι και τον Ακίφ Ρασούλι. Μεταξύ αυτών, όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό φύλλο, και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέλιος Κούλογλου, ο Βουλευτής Λέσβου του κόμματος, Γιάννης Μπουρνούς, ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λέσβου, Σταύρος Καραβασίλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος – επικεφαλής της «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ Πολιτών, Γιάννης Σπιλάνης και ο γνωστός διασώστης και ακτιβιστής Ιάσονας Αποστολόπουλος.
Προχθές το απόγευμα, μάλιστα, στο Πανελλήνιον πραγματοποιήθηκε συναυλία αλληλεγγύης στους δύο Αφγανούς, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων οι Φ. Δεληβοριάς, Μ. Φριντζήλα, Μ. Παπαγεωργίου, Δ. Μητσοτάκης, Δ. Μυστακίδης, Φ. Σιώτας, Σπ. Γραμμένος, SaLia Balia Band και Ν. Φασουλή. Πρόκειται για μέλη της πρωτοβουλίας «Καλλιτέχνες υπέρ μιας δίκαιης δίκης για τον Μοχάμαντ και κάθε Μοχάμαντ», που ξεκίνησε έπειτα από την καταδίκη του πολιτικού πρόσφυγα Μοχάμαντ Χανάντ Αμντί, σε 142 χρόνια φυλάκιση ως διακινητή, επειδή λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2020, πήρε το τιμόνι βάρκας που βυθιζόταν και έσωσε 32 άτομα. Το θέμα ανέδειξαν οι New York Times και ευαισθητοποίησε διεθνείς οργανισμούς και ευρωβουλευτές, καθώς ο 28χρονος Μοχάμαντ δεν είχε πληρωθεί για το ταξίδι, αντίθετα, είχε καταβάλει βαρύ αντίτιμο για μια θέση στη βάρκα.