- Από τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου το ωράριο της υπηρεσίας είναι από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ
Με στόχο την επίσπευση της καταγραφής των αιτημάτων για παροχή ασύλου που υποβάλλουν πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στη Λέσβο, η Υπηρεσία Ασύλου στη Μυτιλήνη λειτουργεί πλέον από τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου με διπλές βάρδιες από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι μέχρι σήμερα, 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε αναμονή για να υποβάλλουν αίτημα ασύλου και η αναμονή αυτή μπορεί να φθάσει και τον ενάμιση μήνα!
«Στόχος είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των αιτημάτων που καταχωρούνται την εβδομάδα και από 500 που ήταν μέχρι τώρα, να φθάσει στα 1.000. Αυτό σημαίνει ότι την ημέρα θα πρέπει να καταγράφονται τουλάχιστον 200 αιτήματα, από 100 που καταγράφονταν μέχρι τώρα», λέει στα «Νέα της Λέσβου» ο Διευθυντής της υπηρεσίας Ασύλου Λέσβου, Μάριος Καλέας.
Η σημαντική αύξηση των ροών τους τελευταίους δυο μήνες περίπου έχει ανεβάσει κατακόρυφα τον φόρτο εργασίας της υπηρεσίας. «Όταν μπορούσαμε την ημέρα να καταχωρούμε 100 περίπου αιτήματα και έφθαναν καθημερινά στο νησί 200-300 άτομα, είναι λογικό η υπηρεσία να μην μπορεί να αντεπεξέλθει», τονίζει ο κ. Καλέας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τον Αύγουστο του 2019 υποβλήθηκαν 1.458 αιτήματα ασύλου.
Όπως μας είπε ο ίδιος, εδώ και μερικές εβδομάδες ενισχύθηκε το ένστολο προσωπικό της υπηρεσίας και από 8 αυξήθηκαν στα 20 άτομα. Οι αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα και από τη Δευτέρα «έπιασαν δουλειά». «Λειτουργούμε πλέον με δυο βάρδιες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, με σκοπό να καλύψουμε τις ανάγκες», αναφέρει ο Διευθυντής της υπηρεσίας ασύλου.
Με τα σημερινά δεδομένα, αμέσως μετά την ταυτοποίηση του κάθε μετανάστη που φθάνει στο νησί κλείνεται ραντεβού για να καταγραφεί σε πρώτη φάση το αίτημα ασύλου του. Η αναμονή μέχρι να φθάσει η σειρά του να υποβάλλει το αίτημα, μπορεί να κρατήσει και ενάμιση μήνα. Μάλιστα υπολογίζεται ότι 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί, δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτημα.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας, καθώς με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μέχρι την τελική απόφαση αποδοχής ή απόρριψης του αιτήματος μπορεί να περάσουν και… τρία χρόνια! Μάλιστα από την κατάθεση, έως την εξέταση του αιτήματος μπορεί να μεσολαβήσουν από ένα έως και δύο χρόνια, καθώς τα ραντεβού για συνέντευξη κλείνονται σήμερα για τον Φεβρουάριο του 2021 στη Μόρια.
Εν αναμονή του νέου νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά τις διαδικασίες ασύλου, αυτό που γίνεται σε πρώτη φάση είναι να επισπεύδεται η διαδικασία καταγραφής των αιτημάτων.
«Πιστεύω ότι με αυτό το ρυθμό θα συνεχίσουμε για τουλάχιστον ενάμιση με δυο μήνες μέχρι να καλύψουμε την αναμονή που υπάρχει για την υποβολή των αιτημάτων. Αυτό βέβαια είναι σε άμεση συνάρτηση με τις ροές. Ευελπιστούμε ότι στη διάρκεια του χειμώνα θα μειωθούν οι ροές ούτως ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», αναφέρει ο κ. Καλέας.
Ο Πρέσβης της Δανίας
Τη Μυτιλήνη θα επισκεφθεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου ο Πρέσβης της Δανίας στην Ελλάδα, Klavs A. Holm, προκειμένου να ενημερωθεί για το προσφυγικό. Ο Δανός Πρέσβης πρόκειται να μεταβεί στο ΚΥΤ Μόριας όπου θα έχει ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό, ο οποίος με βάση τα χθεσινά στοιχεία «φιλοξενεί» 13.401 αιτούντες άσυλο.