«Μεγαλύτερες, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, θα είναι οι περικοπές των ενισχύσεων στους Λέσβιους κτηνοτρόφους σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έκανε ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας», επισημαίνει σε παρέμβασή του ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Στρατής Νικολάου, μια εβδομάδα αφότου τα Νέα της Λέσβου έγραψαν για τις φετινές καθυστερήσεις πληρωμών της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους, λόγω της προσπάθειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να καταργήσει την «τεχνική λύση» για τους βοσκότοπους που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επί του παρόντος δεν προχώρησε.
Ο κύριος Νικολάου υποστηρίζει πως η τροποποίηση που έκανε ο Υπουργός κ. Λιβανός μειώνει στο 1/3 τα δικαιώματα ενίσχυσης που αντιστοιχούν στις μεγάλες ζωικές μονάδες (ΜΜΖ) στα αιγοπρόβατα κάτω του ενός έτους, πλήττοντας τους παλιούς κτηνοτρόφους που έχουν προβεί σε ανανεώσεις κοπαδιών ή ξεκίνησαν φέτος ως νέοι κτηνοτρόφοι την σύσταση του κοπαδιού τους με ζώα νεαρής ηλικίας.
«Επιπλέον στους κτηνοτρόφους της Λέσβου μειώνει στο μισό (50%) την αναλογία κατανομής βοσκοτόπων που έδωσε στα νησιά της χώρας μας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον Βαγγέλη Αποστόλου», τονίζει ο κ. Νικολάου. Και συνεχίζει: «Ο κ. Αποστόλου αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και θέλοντας να άρει τα μειονεκτήματα, που η φύση έχει δημιουργήσει στα νησιά, αποφάσισε, για λόγους ξηροθερμίας και χαμηλής παραγωγικότητας των βοσκοτόπων, να καθορίσει την μέση αναλογία κατανομής τους με τρόπο που να δίνει επιπλέον επιλεξιμότητα και ενισχύσεις στους νησιώτες κτηνοτρόφους, ενώ, ταυτόχρονα, σταμάτησε τους καταλογισμούς (πρόστιμα) της ΕΕ στη χώρα μας».
Ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου εξηγεί ότι η «τεχνική λύση», όπως ονομάστηκε αυτός ο τρόπος κατανομής των βοσκοτόπων, παρ’ όλο που ήταν προσωρινή βρίσκεται ακόμα σε εφαρμογή. Κι αυτό, γιατί αποδείχτηκε στην πράξη ότι έλυνε σημαντικά προβλήματα στην κατανομή των βοσκοτόπων, επειδή οι Περιφέρειες και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον δημόσιο βοσκότοπο, να φτιάξουν τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων και να ενσωματώσουν στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΣΔΕ τις ξυλώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις του ευρωπαϊκού κανονισμού omnibus.
Ως μέση αναλογία κατανομής των βοσκοτόπων, σύμφωνα με την απόφαση του κ. Αποστόλου, υπολογίζεται το πηλίκο των ζωικών μονάδων (ΜΜΖ) όλης της χώρας προς την επιλέξιμη έκταση των βοσκοτόπων της χώρας. Η αναλογία κατανομής, για την Ηπειρωτική χώρα ήταν κατά 15% υψηλότερη από την μέση αναλογία, ενώ για τα νησιά ήταν 20% χαμηλότερη.
«Αυτό, χοντρικά, σημαίνει ότι ένας κτηνοτρόφος της ηπειρωτικής χώρας που έχει 100 πρόβατα για να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του χρειάζεται 115 στρέμματα, ενώ στη Λέσβο μόνο 80 στρέμματα! Τώρα, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση και ο κ. Λιβανός και μειώνουν αυτό το ποσοστό στο μισό, από 20% σε 10%!», επισημαίνει ο υπεύθυνος του τομέα αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου υπογραμμίζοντας ότι «ο κ. Αποστόλου με την απόφασή του αυτή ουσιαστικά μετέφερε ενισχύσεις από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά και τώρα ο κ. Λιβανός, με την απόφασή του αυτή, τις επιστρέφει πίσω!».
Ο κ. Νικολάου κατηγορεί για αδιαφορία την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθώς όπως αναφέρει «ανεξάρτητα από τον τεχνικό λόγο για τον οποίο τροποποιήθηκε η ΚΥΑ κατανομής των βοσκοτόπων, η κυβέρνηση της ΝΔ, με την απόφασή της αυτή, δείχνει αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού απέναντι στους κτηνοτρόφους. Στην πραγματικότητα με τον τρόπο που έλαβε την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση εξαπάτησε τους κτηνοτρόφους!
Γιατί δεν γίνεται δύο βδομάδες πριν την πληρωμή των ενισχύσεων να αλλάζουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ενίσχυσης, που οι ίδιοι είχαν καθορίσει, και που με βάση αυτές είχαν υποβληθεί οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ. Το Υπουργείο αντί να δίνει κίνητρα ένταξης στο αγροτικό επάγγελμα, ειδικά στους νέους που θέλουν να γίνουν κτηνοτρόφοι, με τέτοιες αποφάσεις του πράττει το αντίθετο».
Καταλήγοντας ο κ. Νικολάου παρατηρεί ότι «η νομοθεσία πρέπει να θεσπίζεται με στόχο να ευνοείται και να ενθαρρύνεται η παραγωγική διαδικασία κι όχι να αυξάνεται η γραφειοκρατία. Φέτος μόνο υπήρξαν 6 τροποποιήσεις αλλαγής της εγκυκλίου ελέγχου. Ζητάνε από τον αγρότη να γίνει επιχειρηματίας. Ποιος, επιχειρηματίας μπορεί να αντέξει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που τροποποιείται τόσο συχνά και αλλάζει ως κινούμενη άμμος;», διερωτάται, διαπιστώνοντας ότι οι ενισχύσεις πρέπει να δίνονται σε όσους παράγουν, καλλιεργούν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας και όχι στους αεριτζήδες κυνηγούς των επιδοτήσεων.
«Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό μπορεί να το πετύχει το Υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αν υπάρχει πολιτική βούληση. Δυστυχώς όμως απ’ ό,τι φαίνεται, είτε από ανικανότητα του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε επειδή δεν υπάρχει πολιτική βούληση, οι ενισχύσεις θα κόβονται από τους πραγματικούς και έντιμους παραγωγούς για να δίνονται σε αεριτζήδες κυνηγούς επιδοτήσεων», αναφέρει καταλήγοντας ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.