Σημαντικά κωλύματα εντοπίζονται στην καταβολή της έως 35.000 ευρώ ενίσχυσης σε επιχειρήσεις των νησιών, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για να καλύψουν μέρος της ζημιάς που προέκυψε από την πανδημία. Οι παρακρατήσεις για την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, για τις οποίες οι υπηρεσίες φαίνεται πως δεν ακολουθούν τις σαφείς οδηγίες από πλευράς Υπουργείου Οικονομίας καθιστούν δώρον άδωρον την ενίσχυση για πολλές επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, σημαντικές είναι οι καταγγελίες από πλευράς ξενοδόχων, που φαίνεται πως δεν έχουν λάβει ακόμη τα χρήματα, παρά το σημαντικό πλήγμα που δέχτηκαν οι επιχειρήσεις τους λόγω της πανδημίας.
Όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης, υπάρχουν πολλές διαφωνίες, προβλήματα και μπερδέματα στις διαδικασίες, που ακολουθούνται για τις καταβολές. Το σημαντικότερο, όμως, σύμφωνα με εκείνον είναι το γεγονός ότι Εφορία και ΕΦΚΑ προχωρούν σε παράτυπες παρακρατήσεις παρά την σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτή η απόφαση ορίζει πως για τη συγκεκριμένη ενίσχυση κατά τα αιτήματα φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, στην περίπτωση χρέους η Εφορία και ο ΕΦΚΑ πρέπει να παρακρατούν έως το 30% της ενίσχυσης, που θα λάβει ο δικαιούχος και μάλιστα μόνο ο ένας εξ αυτών και όχι και οι δύο. Αντίθετα, οι υπηρεσίες απαιτούν το σύνολο του χρέους για να δώσουν ενημερότητα, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις με σημαντικά μεγάλο χρέος επί της ουσίας να δαπανούν όλο το ποσό σε αυτές. Ποσό, το οποίο είναι και φορολογήσιμο.
«Έχουμε ζητήσει διευκρινίσεις για ποιον λόγο δεν ακολουθούν τη συγκεκριμένη απόφαση. Αν υπάρχει δηλαδή κάποια μεταγενέστερη, αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να υπάρχει σχετική ενημέρωση για τους δικαιούχους. Δυστυχώς δεν έχουμε πάρει απάντηση όμως», σημειώνει ο κ. Τατάκης. «Με αυτόν τον τρόπο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αντί να πάνε στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη, πηγαίνουν ουσιαστικά από την Περιφέρεια στην Εφορία και το Δημόσιο Ταμείο», λέει χαρακτηριστικά. Επισημαίνει, επίσης, πως υπάρχουν και συγκεκριμένες ημερομηνίες για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, επομένως τυχόν καθυστερήσεις από αυτά τα κωλύματα και μη τήρηση των προθεσμιών μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα επιχειρήσεις να χάσουν αυτά τα χρήματα.
Παράπονα οι ξενοδόχοι
Έντονα είναι τα παράπονα, που εκφράζουν οι ξενοδόχοι σχετικά με τη διαδικασία καταβολής της συγκεκριμένης ενίσχυσης στις επιχειρήσεις τους. Όπως καταγγέλλει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Δημήτρης Αβαγιανός, μπορεί η δέσμευση του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, να ήταν πως έως τέλος Ιουνίου θα είχαν καταβληθεί τα χρήματα, ωστόσο ο κλάδος τους δεν τα έχει λάβει ακόμη.
«Οι ξενοδόχοι έχουν αντιμετωπίσει τα σημαντικότερα προβλήματα την περίοδο της πανδημίας. Στα ξενοδοχεία πόλης, είχαμε τουλάχιστον 70% πτώση του τζίρου το 2020, ενώ στα εποχιακά ξενοδοχεία η πρώτη αυτή ξεπέρασε και το 90%. Πότε περιμένουν να μας βοηθήσουν;», λέει με νόημα ο κ. Αβαγιανός. Ο ίδιος κατακρίνει επίσης το γεγονός ότι μεταξύ των απαραίτητων δικαιολογητικών περιλαμβάνονται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, τη στιγμή που η συγκεκριμένη ενίσχυση καλείται να καλύψει χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και στην Εφορία, που δημιουργήθηκαν την περίοδο της καραντίνας. Ταυτόχρονα ρίχνει τα πυρά του απέναντι στην Περιφερειακή Αρχή για τον χειρισμό της διαδικασίας και τις μεγάλες καθυστερήσεις, που έχουν προκύψει.
«Δεν αντιλαμβανόμαστε ποια είναι η έννοια της βοήθειας και επιπλέον δεν ξέρουμε πότε θα τη λάβουμε και αυτή. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Η Περιφέρεια είπε πως θα βοηθήσει, αλλά για τους ξενοδόχους προς το παρόν έχει μείνει στα λόγια», υποστηρίζει ο κ. Αβαγιανός.
Θυμίζουμε, ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση αφορά περισσότερες από 1.700 επιχειρήσεις από το Βόρειο Αιγαίο, που θα ενισχυθούν με ένα συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ.