- Ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη του ΕΛΓΑ εκτιμά σοβαρό πρόβλημα στον ελαιώνα της Λέσβου τόσο σε απώλεια παραγωγής από την ανομβρία, όσο και στην κατάσταση των δέντρων
- Ενήμεροι ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης και ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων, Βασίλης Μαμώλης
Σε μία χρονιά που φτάσαμε στο Σεπτέμβριο με τον ελαιώνα της Λέσβου “φορτωμένο” με ελιές και τον καρπό σε πολύ καλό επίπεδο χωρίς δακοπροσβολή, κάτι για το οποίο συνέβαλαν οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες που κράτησαν το δάκο καθηλωμένο, η έλλειψη βροχοπτώσεων κατά το μήνα Οκτώβριο στην περιοχή μας έχει αρχίσει πλέον να απειλεί επικίνδυνα την ελαιοπαραγωγή, καθώς ήδη από τη μέχρι τώρα εμπειρία η Λέσβος καταγράφει απώλεια παραγωγής.
Αυτό επιβεβαιώνεται από τις πιο έγκυρες πηγές, που δεν είναι άλλοι από τους επιστήμονες, εκτιμητές του ΕΛΓΑ, οι οποίοι μάλιστα εκτός από τη μείωση της παραγωγής λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας διαπιστώνουν ένα ακόμα πρόβλημα, ότι ο ελαιώνας της Λέσβου δείχνει εξασθενημένος. Ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη του ΕΛΓΑ η κ. Παγώνα Αθανασάκου, η οποία έχει πολύ μεγάλη εμπειρία ιδιαίτερα στα νησιά μας, καθώς εδώ και χρόνια ασχολείται με άλλους συναδέλφους της με το Βόρειο Αιγαίο περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, την Αντιπεριφερειάρχη, Αναστασία Αντωνέλη και τον Συντονιστή του Δικτύου Κοινοτήτων, Βασίλη Μαμώλη, παρουσία και του προέδρου της Κοινότητας Περάματος, Γαβριήλ Μαμή.
Η εκτίμηση
Η κ. Αθανασάκου βρέθηκε στη Λέσβο για θέματα αποζημιώσεων επί διάφορων καλλιεργειών, μεταξύ των οποίων και για τη Βρίσα – Βατερά από την καταστρεπτική φωτιά του 2022, κάνοντας μία εκτεταμένη περιήγηση με αυτοψίες στον ελαιώνα της Λέσβου, όπου διαπίστωσε ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα. Απαντώντας σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου, η ίδια σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, ιδιαίτερα στα ορεινά, που σε αρκετές περιοχές από αυτές που επισκέφθηκα διαπιστώνω ότι ο καρπός δεν έχει σάρκα. Αυτό οφείλεται στην παρατεταμένη ανομβρία. Θα συνεχίσω και από το βόρειο τμήμα για να εκτιμήσω την κατάσταση με επισκέψεις μου σε ελαιώνες, ωστόσο η μέχρι τώρα εικόνα που έχω δείχνει ότι η Λέσβος σε σχέση με την παραγωγή που ανέμενε θα υποστεί σημαντική απώλεια».
Σε ερώτησή μας για το αν αυτή η απώλεια θα κυμαίνεται στο 30%, η κ. Αθανασάκου απάντησε ότι η απώλεια θα είναι τουλάχιστον 30% με την μέχρι τώρα εικόνα που έχει από το νησί μας, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτό που με ανησυχεί ακόμα περισσότερο είναι ότι από τις επισκέψεις που κάνουμε στα χωράφια βλέπω πολλά εξασθενημένα δέντρα, δεν έχουν το πράσινο χρώμα που πρέπει να έχουν αυτήν την περίοδο, αλλά είναι κιτρινισμένα, δείχνουν ότι είναι επηρεασμένα σημαντικά από τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού και την έλλειψη του νερού που χρειάζονται».
Να σημειωθεί ότι χονδρικά η Λέσβος περιμένει φέτος παραγωγή ελαιολάδου της τάξεως των 20.000 τόνων και αν ισχύει το 30% ως μίνιμουμ δεδομένη απώλεια αυτό σημαίνει ότι το ύψος της παραγωγής θα πέσει κάτω από τους 14.000 τόνους.
Στον Περιφερειάρχη
Στη συνάντηση της Περιφέρειας η κ. Αθανασάκου αφού ενημέρωσε για τα δεδομένα καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για απώλεια παραγωγής, τόνισε ότι οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να κινηθούν ώστε να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρηματοδότηση από άλλους πόρους, όπως είχε συμβεί το 2020 όταν αποζημιώθηκαν oι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου μέσω του κανόνα de minimis.
Αυτό το διάστημα τα στελέχη του ΕΛΓΑ προβαίνουν σε εκτεταμένες εκτιμήσεις για απώλεια παραγωγής σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και φαίνεται ότι η Λέσβος όχι μόνο δεν βρίσκεται έξω από αυτό το “κάδρο”, αλλά διαπιστώνεται και πολύ σοβαρό το πρόβλημα στον ελαιώνα από την ανομβρία.
Ο Βασίλης Μαμώλης
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών και Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων, Βασίλης Μαμώλης, σημείωσε ότι «οι εκτιμήσεις της κ. Αθανασάκου, που προς τιμήν της ενημερώνει εγκαίρως για τη δραματική κατάσταση του ελαιώνα της Λέσβου λόγω της ανομβρίας, έρχονται ουσιαστικά να επιβεβαιώσουν τις δικές μας ανησυχίες των απλών ελαιοπαραγωγών. Eγώ να σας πω για παράδειγμα ότι στο δικό μου χωράφι τα δέντρα ξεραίνονται. Τώρα που μας το εξήγησε με επιστημονικούς όρους πώς συμβαίνει αυτό η κ. Αθανασάκου, καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Θεωρώ ότι τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη της Περιφέρειας είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, με τον οποίο προσωπικά έχω συνεργαστεί και ως Κοινοτάρχης αλλά και ως Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων, έχει αποδείξει ότι βρίσκεται κοντά μας και νομίζω ότι και τώρα θα γίνει αυτό που πρέπει, ώστε να υποβληθεί αίτημα και να στηριχθεί από τους πολιτικούς φορείς για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει τώρα, θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη της ελαιοκομικής περιόδου και το τελικό ύψος του ελαιολάδου που θα παραχθεί, αν και όλοι βλέπουμε ότι ήδη ο ελαιώνας έχει υποστεί σημαντική ζημιά», είπε ο κ. Μαμώλης δηλώνοντας και ο ίδιος διατεθειμένος ως Δίκτυο Κοινοτήτων να “σηκώσει” το θέμα όσο ψηλά χρειαστεί για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών του τόπου.
Τέλος, ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην παρουσία της κ. Αθανασάκου στη Λέσβο, επισημαίνοντας ότι «τέτοια στελέχη κοσμούν τον ΕΛΓΑ δείχνοντας υψηλό επίπεδο, καθώς όποτε χρειαστήκαμε τις συμβουλές της πάντα ήταν στη διάθεσή μας να μας μιλήσει και να μας εξηγήσει. Θεωρώ ότι η κ. Αθανασάκου και οι συνεργάτες της είναι από τα στελέχη εκείνα που δείχνουν πως το Κράτος διά των αρμόδιων υπηρεσιών και διά των λειτουργών του μπορεί να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη», είπε ο κ. Μαμώλης.