Στην αναστήλωση της Ελληνιστικής Στοάς στην Επάνω Σκάλα θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου με παρεμβάσεις, οι οποίες θα έχουν στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Όπως ανέφερε στα Νέα της Λέσβου ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, εκπονούνται μελέτες για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, οι οποίες θα έχουν στόχο την αναστήλωση της στοάς καθώς και τον εκσυγχρονισμό του αποστραγγιστικού δικτύου.
Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη: «Γίνονται μελέτες αυτό το διάστημα για την αναστήλωση της Ελληνιστικής στοάς. Ολοκληρώσαμε πριν λίγες μέρες και τα εγκαίνια των αποθηκών Σαπλιτζά στο Κάτω Κάστρο και με τις ενέργειες που θα γίνουν και στον χώρο της στοάς επιδιώκεται η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Θα φωτιστεί στην συνέχεια και ο χώρος και με τις αλλαγές που σχεδιάζονται επιδιώκουμε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η επισκεψιμότητα στην περιοχή τόσο από ντόπιους επισκέπτες, όσο και από τουρίστες του εξωτερικού».
Η Ελληνιστική στοά
H ελληνιστική στοά στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του οικοπέδου του Δήμου Μυτιλήνης, που ορίζεται από τις οδούς Ναυμαχίας Έλλης, Λεσβώνακτος, Κορνάρου και Αγιορείτου Πανσελήνου. Η στοά εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1929, κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή της «προσφυγικής αγοράς», οπότε και αποκαλύφθηκε αρχικά ένα μικρό της μέρος. Οι εργασίες συνεχίστηκαν εκτενέστερα από την Κ’ ΕΠΚΑ στις αρχές του επόμενου αιώνα και πιο συγκεκριμένα, κατά τα έτη 1998-1999, στο πλαίσιο του έργου: «Κατασκευή δικτύου ομβρίων, ακαθάρτων και ύδρευσης κεντρικού και βόρειου τμήματος πόλεως Μυτιλήνης».
Το μεγαλύτερο, ωστόσο, μέρος της ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών που έλαβαν χώρα μεταξύ 2000-2001. Μεταξύ των ετών 2008-2012, ολοκληρώθηκε από την Κ΄ ΕΠΚΑ, σε συνεργασία με τη ΔΑΑΜ και τον Δήμο Μυτιλήνης, η διαμόρφωση του συγκεκριμένου οικοπέδου του Δήμου Μυτιλήνης σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Από τα διατηρούμενα οικοδομικά κατάλοιπα και τα πορίσματα της ανασκαφικής έρευνας όλων των ετών συγκεντρωτικά, υπάρχει η δυνατότητα να αποκατασταθεί ως έναν βαθμό η αρχική μορφή της στοάς. Ο αρχαιολογικός χώρος της ελληνιστικής στοάς στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης είναι σήμερα επισκέψιμος και μάλιστα αποτελεί πόλο έλξης για όσους τουρίστες και επισκέπτες κάνουν την περιήγησή τους στη Μυτιλήνη.