Δυο κινηματογραφικά βραβεία για τις ταινίες τους απέσπασαν οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους κατορθώνοντας έτσι να διαπρέψουν στην 24η Συνάντηση Ευρωπαϊκής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio.
Συγκεκριμένα, οι δυο ταινίες των παιδιών του Πλωμαρίου συμμετείχαν στην Α’ ηλικιακή κατηγορία της Camera Zizanio, όπου διαγωνίζονται έργα παιδιών έως 12 ετών, και απέσπασαν το 1ο και το 3ο Βραβείο. Το 1ο βραβείο της κατηγορίας απονεμήθηκε στην ταινία ντοκιμαντέρ «Αντίο για πάντα» των παιδιών της ΣΤ’ τάξης, με βάση το εξής σκεπτικό: «Το δημοτικό τελειώνει. Τα παιδιά της έκτης το αποχαιρετούν με μια ταινία. Μοιράζονται τις όμορφες αναμνήσεις που θα τα ακολουθούν πάντα – τις πρώτες φιλίες, την ξεγνοιασιά, το παιχνίδι. Κατονομάζουν τους φόβους και τα άγχη τους για το γυμνάσιο- τον απρόσωπο χαρακτήρα του, την στάση των μεγαλύτερων παιδιών, την πίεση των βαθμών. Κλείνουν τραγουδώντας και χορεύοντας όλα μαζί: Πιο έτοιμα για το επόμενο βήμα».
Οι μαθητές-συντελεστές αυτής της ταινίας ήταν οι εξής: Μαρία Βάμβουρα, Κλεοπάτρα Βαραβαγιάννη, Μαριάνθη Βαρβαγιάννη, Κωνσταντίνα Βεγιάννη, Χρήστος Γαϊτάνης, Ελένη Κοπτερού, Ροζέτα Μαμάκου, Μαριάνθη Παφλιωτέλλη, Άλεξ Σένκα, Ταξιαρχούλα Σιδέρη, Γιάννης Σκυβαλάκης, Δήμητρα Σοφιαδέλη, Έλντι Σπαχίου, Σάρα Τοπάλλι.
Το 3ο βραβείο κέρδισε η ταινία μυθοπλασίας «Τα σοκολατάκια του επιστάτη» των παιδιών της Ε’ τάξης με βάση το εξής σκεπτικό: «Μια ταινία δράσης με χιούμορ και ενδιαφέρουσα πλοκή. Με καλές ερμηνείες και έξυπνα ευρήματα η ταινία μας πήγε σε ατμοσφαιρικά πλάνα σούρουπου στην παραλία και σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Τα παιδιά του σήμερα κατανοούν τον δικαιολογημένο θυμό του επιστάτη του χθες και τωρινού φαντάσματος. Κάνουν ειρήνη μαζί του προσφέροντάς του γλύκα που τη συμβολίζει – τι άλλο; μια τούρτα!».
Οι μαθητές-συντελεστές αυτής της ταινίας ήταν οι εξής: Ανδρόνικος Δ. Ηλίας, Ανδρόνικος Π. Ηλίας, Αυγήρη Χαλκίδου Γκυ, Βουλαλάς Δημήτριος, Ιωακείμ Σταύρος, Καμπούρης Βασίλειος, Κάσσος Ταξιάρχης-Σπυρίδων, Λούπου Ειρήνη, Λούπου Σοφία-Μαρία, Μαγκούρα Πελαγία-Ευστρατία, Μιχαλέλη Γεωργία, Ρωμυλιώτη-Χριστέλη Ιωάννα, Σπανιάς Γεώργιος, Τυροπώλη Αγγελική, Φρατζιά Μαρία, Φωτέλλης Γρηγόριος, Χρυσάφη Χριστίνα, Χρυσόμαλλος Γρηγόριος-Ισίδωρος.
Οι δύο ταινίες δημιουργήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2023 – 2024 με υπεύθυνους δασκάλους τον Δημήτρη Κώτου και την Εύη Μπουτούλη, υπό την καθοδήγηση των κινηματογραφιστών Διονυσίας Κοπανά και Νίκου Αναγνωστόπουλου και ολοκληρώθηκαν κατά την “Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας” του Νεανικού Πλάνου που υλοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά στο σχολείο, τον Ιούνιο του 2024. Οι μαθητές συμμετείχαν στα πενθήμερα κινηματογραφικά εργαστήρια και δημιούργησαν τις δύο μικρού μήκους ταινίες που προετοίμαζαν κατά το σχολικό έτος 2023-2024, ενώ παράλληλα παρακολούθησαν και ταινίες για παιδιά από την Παιδική & Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου στην αυλή του σχολείου που είχε μετατραπεί σε θερινό κινηματογράφο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κριτική Επιτροπή του Ελληνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος της 24ης Camera Zizanio, η οποία αποτελείται από παιδιά, παρακολούθησε συνολικά 25 ταινίες για την Α’ ηλικιακή κατηγορία και ξεχώρισε τις ταινίες του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου ανάμεσα σε πολύ αξιόλογες δουλειές παιδιών από όλη την Ελλάδα. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο στα παιδιά για την έμπνευση και τη δημιουργία τους όσο και στους εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου, που δεν έπαψαν στιγμή να τα στηρίζουν.