Έχει ακόμα δρόμο το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

Η αναμνηστική φωτογραφία του διοικητή με το προσωπικό στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο
Spread the love


Με μία φωτογραφία από το προσωπικό που στελεχώνει κάθε Τρίτη το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο θέλησε ο Διοικητής του Βοστάνειου, Γιώργος Καμπούρης, να τονίσει τη σπουδαιότητα της συμπλήρωσης 6 μηνών από τη λειτουργία της σωτήριας μονάδας που μέχρι τώρα δεν κατέστη δυνατό να επιτελέσει τον ουσιαστικό της ρόλο, δηλαδή να μπορεί να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ώστε να αντιμετωπίζονται οι εμφραγματίες την ώρα του εμφράγματος. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η μονάδα να εφημερεύει και η εφημερία προϋποθέτει μόνιμο επεμβατικό καρδιολόγο στο νοσοκομείο για να μπορεί να λειτουργήσει. 

Μέχρι τώρα η μονάδα λειτουργεί μόνο τις Τρίτες με Επεμβατικό Καρδιολόγο που ταξιδεύει στη Μυτιλήνη από το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και συνήθως γίνονται στεφανιογραφίες και  αγγειοπλαστικές που είναι προγραμματισμένες.  

 

Η ανακοίνωση του διοικητή

Ο διοικητής ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια του εξαμήνου έγιναν στο νοσοκομείο 104 στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο,  ενώ αναφέρεται ονομαστικά σε έναν προς έναν τους γιατρούς και υπαλλήλους που στελεχώνουν τη μονάδα. Όπως σημειώνει: «Στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, ξεκίνησε η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και η εκτέλεση των πρώτων στεφανιογραφιών στο νησί μας», αναφέρει ο διοικητής, ενώ επισημαίνοντας τη συμπλήρωση των 6 μηνών την Τρίτη 8 Μαρτίου αναφέρεται και συγχαίρει ένα προς ένα τα στελέχη και συγκεκριμένα τους  καρδιολόγους Βασίλη Κικίλια και Χαράλαμπο Βαρλάμο. Ο πρώτος που υπηρετεί εδώ και χρόνια στο νοσοκομείο είναι εξάδελφος του πρώην Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ ο κ. Βαρλάμος είναι ο γιος του διευθυντή της Καρδιολογικής, Γιώργου Βαρλάμου που έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια, αν και επί των ημερών του η Καρδιολογική Κλινική φημιζόταν για την οργάνωση και τα αποτελέσματά της.

Ο κ. Καμπούρης ποντάρει πολλά στον κ. Βαρλάμο ώστε ο τελευταίος να αναλάβει τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου με την προϋπόθεση ότι θα αποφασίσει να παραμείνει στη Λέσβο και να συνεργαστεί σε μόνιμη βάση με το Βοστάνειο. Αυτή την περίοδο ο κ. Βαρλάμος κάνει το αγροτικό του στη Λέσβο, ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθεί να τον πείσει να παραμείνει στη γενέτειρά του και στο νοσοκομείο ώστε να συνεχίσει το έργο του πατέρα του στην Καρδιολογική.

Ο κ. Καμπούρης αναφέρεται επίσης στη νοσηλεύτρια Ειρήνη Μαυροθαλασσίτη και στους τεχνολόγους Ιγνάτιο Ιντζιρτζή και Γιώργο Κουδουνά, αφήνοντας για το τέλος τον φίλο του στρατιωτικό γιατρό, Αναστάσιο Μίλκα, που ταξιδεύει κάθε Τρίτη από την Αθήνα για να κάνει στεφανιογραφίες και τους οποίους ευχαριστεί για την προσφορά τους.

 

Από μία κλωστή

Ο διοικητής μιλά για αναβάθμιση των υπηρεσιών, αν και ξέρει πολύ καλά ότι το όλο οικοδόμημα κρέμεται από μία κλωστή και γι’ αυτό και ο ίδιος προσπαθεί να βρει μόνιμη λύση για να λειτουργήσει το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, αργά ή γρήγορα η συνεργασία του κυρίου Μίλκα από το Ναυτικό Νοσοκομείο θα φτάσει στο τέλος της και ουσιαστικά το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο θα κατεβάσει ρολά μη έχοντας γιατρό για να κάνει τους καθετηριασμούς, τις στεφανιογραφίες και τις αγγειοπλαστικές.  

Ο κ. Καμπούρης με ανακοίνωσή του τονίζει ότι στους 6 μήνες έγιναν 104 στεφανιογραφίες, ενώ η μονάδα λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος ασθενής πάθει έμφραγμα οποιαδήποτε άλλη μέρα θα έχει την ίδια ακριβώς τύχη που θα είχε σε περιοχές χωρίς Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Το νοσοκομείο Μυτιλήνης ενώ διαθέτει Αιμοδυναμικό Εργαστήριο αξιοποιεί μόνο κατά το ήμισυ τις δυνατότητές του, κάνοντας προγραμματισμένες στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές, ενώ η μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει σε μία έκτακτη κατάσταση εμφράγματος σε ασθενή οποιαδήποτε άλλη μέρα εκτός Τρίτης γιατί δεν υπάρχει μόνιμος  Επεμβατικός  Καρδιολόγος, που να διαθέτει την άδεια για να μπορεί να χρησιμοποιήσει τον στεφανιογράφο καθετηριάζοντας τον ασθενή.

 

Ο ρόλος του Καμπούρη

Ενδεχομένως αν στο τιμόνι του νοσοκομείου δεν βρισκόταν ο κ. Καμπούρης, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο να μην λειτουργούσε ούτε για στεφανιογραφίες μέχρι τώρα, καθώς ο ίδιος εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες που έχει στο στρατό ως αντιστράτηγος εν αποστρατεία κατάφερε να επιτύχει τη συνεργασία με τον Επεμβατικό Καρδιολόγο κ. Μίλκα. Αυτό όμως δεν αναιρεί την υποχρέωση της  διοίκησης του νοσοκομείου, η οποία όφειλε να είχε ήδη φροντίσει να θέσει σε εφημερία τη μονάδα με την πρόσληψη μόνιμου Επεμβατικού Καρδιολόγου. Έστω και αν αυτή η προσπάθεια σκοντάφτει στην απροθυμία του Υπουργείου Υγείας, το οποίο δεν θέλει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του και γι’ αυτό το λόγο μέχρι τώρα το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο δεν έχει ενταχθεί ως αυτόνομη μονάδα στον Οργανισμό του Βοστάνειου.

 

Και έχει και δεν έχει

Αποτέλεσμα είναι “να έχει και να μην έχει” Αιμοδυναμικό Εργαστήριο το νοσοκομείο. Κι αυτό καθώς λειτουργώντας μόνο τις Τρίτες η μονάδα την Καθαρή Δευτέρα ένας 45χρονος ασθενής με έμφραγμα μεταφέρθηκε με πτήση στρατιωτικού αεροσκάφους στην Αθήνα καθώς κινδύνευε η ζωή του. Η διοίκηση του νοσοκομείου επιχειρεί να υποβαθμίσει αυτό το συμβάν σημειώνοντας ότι επρόκειτο για ιδιαίτερη περίπτωση που δεν αντιμετωπίζεται ούτως ή άλλως σε Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, ωστόσο αυτό το οποίο ουδείς μπορεί να πει ότι δεν ισχύει είναι πως οποιοσδήποτε ασθενής υποστεί ένα σοβαρό έμφραγμα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πλην Τρίτης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη Μυτιλήνη παρά μόνο με την παρωχημένη μέθοδο της θρομβόλυσης.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση