Έφτασαν τις επτά οι εστίες του καταρροϊκού στο Μανταμάδο

Spread the love


Τις επτά έφτασαν οι εστίες του καταρροϊκού πυρετού στην περιοχή του Μανταμάδου, ενώ το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει ενδεχόμενο η νόσος να έχει επεκταθεί και σε διπλανό χωριό και συγκεκριμένα στην Κάπη, όπου έχει καταγραφεί ένα ύποπτο κρούσμα. Στην περίπτωση που οι εργαστηριακές αναλύσεις στην αιμοληψία επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για καταρροϊκό πυρετό, αυτό θα δείξει πως η νόσος δεν περιορίζεται μόνο στην περιοχή του Μανταμάδου αλλά η μετάδοσή της θα έχει εξαπλωθεί σε κοπάδια που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση, καθώς η Κάπη έχει μία σχετική απόσταση από τον Μανταμάδο.

Προσπάθειες για αποζημιώσεις 

Την ίδια ώρα ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Πανάγος Κουφέλος, καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για να εξασφαλιστούν οι αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό και αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς από το 2017 υπάρχουν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν προβλέπεται αποζημίωση για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό.  Ο  λόγος είναι ότι κυκλοφόρησε εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου και ως εκ τούτου όσα ζώα βρεθούν προσβεβλημένα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί ότι δεν έκαναν οι κτηνοτρόφοι αυτό που προβλέπεται, δηλαδή να φροντίσουν για τον εμβολιασμό των κοπαδιών τους και ως εκ τούτου με αυτό το αιτιολογικό εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις οι πληγέντες κτηνοτρόφοι.

Το επιχείρημα Κουφέλου

Βάσει των παραπάνω, οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου δεν θα πρέπει να περιμένουν καμία αποζημίωση για τη νόσο. Ωστόσο ο Αντιπεριφερειάρχης με τους συνεργάτες του περνώντας «από κόσκινο» τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί το 2017, είναι έτοιμος να τεκμηριώσει επιχείρημα εξαίρεσης της Λέσβου από αυτές τις αποφάσεις. Το πώς η Λέσβος μπορεί να εξαιρεθεί από αυτό που ισχύει για όλη την Ελλάδα έχει να κάνει με τον ορότυπο (16) του καταρροϊκού πυρετού, που πλήττει τα κοπάδια του νησιού μας, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο εμβόλιο που διατίθεται για την προστασία των κοπαδιών από τη νόσο.  

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη ενημερωθεί από τον κ. Κουφέλο ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, ώστε να γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διεκδικώντας την εξαίρεση της Λέσβου από το καθεστώς μη κάλυψης των κτηνοτρόφων με αποζημιώσεις για τη νόσο του καταρροϊκού πυρετού. Η προσπάθεια του Αντιπεριφερειάρχη προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται τεκμηριωμένη έχοντας ελπίδες, αρκεί να μην σκοντάψει σε αδιαφορία της Αθήνας και γι’ αυτό θα πρέπει να κινηθούν και οι Βουλευτές του τόπου μας και να τη στηρίξουν.

Πάντως όσο συμβαίνουν αυτά σε επίπεδο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, οι κτηνοτροφικοί φορείς εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της νόσου, όσο τουλάχιστον ακόμα οι θερμοκρασίες επιτρέπουν να κυκλοφορούν οι σκνίπες στα κοπάδια, καθώς η σκνίπα είναι ο ξενιστής της νόσου. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι κτηνοτρόφοι που δεν κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων στα κοπάδια τους, ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις να σημειώσουμε ότι δεν προβλέπεται η διάθεση εντομοαπωθητικών από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, καθώς καλούνται οι κτηνοτρόφοι με δικά τους μέσα να θωρακίσουν τα ζώα τους ψεκάζοντας με εντομοαπωθητικά στους χώρους των ποιμνιοστασίων.

Τέλος, να επαναλάβουμε ότι η επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού δεν επηρεάζει ούτε κατ’ ελάχιστο την κατανάλωση κτηνοτροφικών προϊόντων, γάλακτος και κρέατος, κάτι που είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Το μόνο που επηρεάζει είναι τα κοπάδια των κτηνοτρόφων και την οικονομία του τόπου, καθώς εφαρμόζεται καραντίνα στα ζωντανά ζώα για να μην επεκταθεί η νόσος εκτός Λέσβου.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση