Σε πένθος βυθίστηκε χθες η χώρα μας με την είδηση του θανάτου του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, σε ηλικία 96 ετών. Καλλιτέχνης, η αναγνώριση του οποίου ξέφευγε από τα στενά όρια της χώρας μας, καθώς θεωρούνταν όχι άδικα ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς παγκοσμίως, και με σημαντικότατη προσφορά όχι μόνο στη μουσική αλλά και στην κοινωνία, καθώς ήταν γνωστός και για τους δημοκρατικούς του αγώνες αλλά και την ενασχόλησή του με την πολιτική.
Μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν εκείνος που υπέγραψε το πάντρεμα της ελληνικής λαϊκής μουσικής με την ποίηση κατά τη δεκαετία του 1960. Μελοποίησε ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου (Επιτάφιος) και του Οδυσσέα Ελύτη (Άξιον Εστί), ενώ συνεργάστηκε και με τον Γιώργο Σεφέρη (Επιφάνεια), αλλά και με τον Πάμπλο Νερούδα στο Canto General. Ανάμεσα στα πολλά σημαντικά έργα του είχε γράψει επίσης μουσική για θέατρο και κινηματογράφο, μεταξύ των οποίων η μουσική για την ταινία Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη με τον Άντονι Κουίν στον πρωταγωνιστικό ρόλο και το χαρακτηριστικό συρτάκι του να γίνεται σήμα κατατεθέν της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και στο Ζ του Κώστα Γαβρά και το Σέρπικο του Σίντνει Λιούμετ με τον Αλ Πατσίνο.
Η πολιτική του δραστηριότητα ήταν έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, μη διστάζοντας να κάνει παρεμβάσεις που ενίοτε σήκωναν και κριτική ακόμη και από παλιούς συντρόφους του. Συνέβαλε στην προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας αναλαμβάνοντας τον ρόλο πρεσβευτή ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών, πραγματοποίησε δεκάδες συναυλίες σε όλη την Ευρώπη κατά της ατομικής ενέργειας μετά το ατύχημα του Τσέρνομπιλ, ενώ δεν ήταν μικρή και η συμμετοχή του σε πρωτοβουλίες υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Υπήρξε επίσης βουλευτής του ΚΚΕ αλλά και της ΝΔ διατελώντας Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και Επικρατείας για περίπου 2,5 χρόνια.
Στη Λέσβο
Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στη γειτονική Χίο το 1925, αλλά τα πρώτα χρόνια της ζωής του πέρασε από τη Λέσβο, καθώς ο δικηγόρος πατέρας του Γιώργος, υπηρέτησε ως ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών στη Νομαρχία Λέσβου, ως Διευθυντής. Όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα στην ομάδα Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας στο Facebook ο Παναγιώτης Κουτσκουδής, εδώ έμειναν έως το 1928, αλλά ο Μίκης ήρθε ξανά στο νησί μας τον Μάη του 1964, ως μέλος και πρόεδρος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, περνώντας από την Αγιάσο και τον Μανταμάδο, προπύργια της Αριστεράς στη Λέσβο, και χωριά που είχαν τότε μαζικές Λέσχες Λαμπράκηδων. Μετά τη Δικτατορία και συγκεκριμένα το 1977, ήρθε ξανά όταν έδωσε συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ενώ επέστρεψε και το 1985, όταν η τσεχοσλοβάκικη τηλεόραση, τιμώντας τα εξηντάχρονά του, παρήγαγε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του και έκανε γυρίσματα και στο νησί μας όπου ο Μίκης πέρασε τα παιδικά του χρόνια.
Εκτενή αναφορά στην παρουσία του στο νησί μας κάνει και η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, που κλείνει τον αποχαιρετισμό της στον Μίκη Θεοδωράκη σημειώνοντας: «Τα υπόλοιπα πολλά και έντονα, τα γνωρίζουμε όλοι μας, μαζί με τις αμέτρητες μικρές και μεγάλες στιγμές του στη Μουσική, στην Πολιτική, στις Ιδέες, που σημάδεψαν 96 χρόνια γεμάτης ζωής… Αντίο, Μίκη, υπήρξες Άξιος…».