Είδαν και το… “αγκίστρι” για τη Βάστρια!

Από τη χθεσινή συνεδρίαση
Spread the love

Τρία χρόνια μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το 2021, που άνοιξε το δρόμο για την κατασκευή της φαραωνικής δομής στη Βάστρια, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, παρά τις διαφοροποιήσεις τους οι οποίες ήταν εμφανείς, αναγνώρισε την εξαπάτηση του λεσβιακού λαού από το Υπουργείο Μετανάστευσης και την ανακολουθία λόγων και πράξεων ως προς την κατασκευή μιας κλειστής δομής μικρής χωρητικότητας. 

Το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία με 21 υπέρ και 13 κατά, την εισήγηση του Δημάρχου, Παναγιώτη Χριστόφα, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος απαιτεί να σταματήσουν τώρα τα έργα στη Βάστρια και να μην τεθεί σε λειτουργία, ενώ να δημιουργηθεί μία πολύ μικρή δομή καταγραφής και ταυτοποίησης των αλλοδαπών ώστε να προωθούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αν και με αυτήν την εισήγηση έδειξε να συμφωνεί η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας υπό τον Πανάγο Κουφέλο τυπικά ψήφισε, καθώς η πλευρά Κουφέλου τάσσεται κατά της Βάστριας, αλλά θέτει δικό της ψήφισμα το οποίο προβλέπει τη λειτουργία μικρής δομής, το ανώτερο μέχρι 3.000 άτομα και αυτό, όπως αιτιολόγησε ο επικεφαλής, για να αποφευχθεί το φαινόμενο δημιουργίας υπερδομής στον Καρά-Τεπέ. Στο ίδιο ψήφισμα προτείνεται η σύσταση τριμερούς Επιτροπής μεταξύ των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και της Περιφέρειας.

Ήταν προμελετημένο… 

Με δεύτερη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ακυρώνει όλες τις προηγούμενες διαδικασίες για τη δρομολόγηση του έργου ασφαλτόστρωσης του δρόμου προς ΧΥΤΑ θεωρώντας το δούρειο ίππο για να λειτουργήσει η Βάστρια.

Επί της ουσίας από τη χθεσινή συνεδρίαση φάνηκε η απώλεια κάθε αξιοπιστίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και της κυβέρνησης στην ακριτική περιοχή μας, ενώ τα όσα ακούστηκαν ήταν συνταρακτικά ως προς τις μεθοδεύσεις, καθώς όπως ειπώθηκε είχε χωροθετηθεί το ΚΥΤ στη Βάστρια και το Υπουργείο είχε ήδη αποφασίσει, αλλά έριχνε στάχτη στα μάτια της κοινωνίας ότι δήθεν έψαχνε χώρο. Επιπλέον ασκήθηκε κριτική στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή ότι έδωσε στο Υπουργείο Μετανάστευσης ό,τι χρειαζόταν, διευκολύνοντας να δρομολογηθεί η Βάστρια και καταγγέλθηκε  ο ρόλος του Υπουργείου και της κυβέρνησης να παρακάμπτει τους νόμους και να προτάσσει χρηματοδοτήσεις, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο «να αγοράσει» τη συναίνεση της τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Πολίτες και εκπρόσωποι φορέων στο θεωρείο

Ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Χριστόφας, από τη χθεσινή διαδικασία φαίνεται να βγαίνει ενισχυμένος πολιτικά, καθώς δεν αμφιταλαντεύτηκε να διαπραγματευτεί προσθήκες στην εισήγησή του, μένοντας σε αυτό που αρχικά κατέθεσε προς ψήφιση στο σώμα. Και αυτό μάλιστα ακόμα και όταν αποδείχτηκε στη συνεδρίαση ότι ήταν σχεδόν ταυτόσημες οι απόψεις με την Λαϊκή Συσπείρωση, καθώς ο Παναγιώτης Αυγουστίδης κάνοντας μια εξαιρετική τοποθέτηση, που καταχειροκροτήθηκε για το τι ετοιμάζουν για τη Βάστρια και τη Λέσβο, ουσιαστικά έριξε άπλετο φως στο παρασκήνιο και στο μόνο που διαφώνησε με τον κ. Χριστόφα ήταν το «καμία δομή», ενώ ο κ. Χριστόφας επέμεινε σε αυτό που έλεγε για μικρή δομή καταγραφής και ταυτοποίησης ώστε να προωθούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Δήμαρχος Μυτιλήνης εξήγησε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει κι ότι η Βάστρια δεν είναι αυτό που υποσχόταν το Υπουργείο Μετανάστευσης, αλλά ειδικά οι τελευταίες εξελίξεις με τη χρηματοδότηση για κατασκευή αντιπυρικής ζώνης, που θα λειτουργήσει ως δρόμος κατά παράκαμψη κάθε νόμου και διάταξης, ήταν “η τελευταία σταγόνα”. Ουσιαστικά με τη χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Χριστόφας έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συρθεί πίσω από κυβερνητικές απαιτήσεις και υποδείξεις, ξεκαθαρίζοντας την αυτόνομη πορεία του Δήμου χωρίς να υποθηκεύεται το μέλλον του τόπου. 

Άλλωστε στην τοποθέτησή του ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Αυγουστίδης ήταν καταπέλτης, αναλύοντας τα στοιχεία και τα δεδομένα για το τι πάει να κάνει το Υπουργείο Μετανάστευσης στα νησιά μας, αναφέροντας και στοιχεία για 70.000 αλλοδαπούς που ετοιμάζεται να τους στείλει στην Ελλάδα η Γερμανία και μια σειρά από άλλες παραμέτρους ταυτόχρονα με τους πολέμους και την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή για το τι μπορεί να περιμένει τα νησιά μας στο μέλλον και ειδικά για τη Λέσβο ως γκρίζα ζώνη.

Από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Πανάγος Κουφέλος, πίεσε με ερωτήσεις τον κ. Χριστόφα στην αρχή της συνεδρίασης καταλογίζοντάς του ανακολουθία, καθώς όπως είπε, η Δημοτική Αρχή έφερε στην αρμόδια Επιτροπή το θέμα με την ασφαλτόστρωση του δρόμου και στη συνέχεια το ανακάλεσε. Ωστόσο στην πορεία της συνεδρίασης και καθώς αντιλήφθηκε ότι υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις από πολίτες που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση στα θεωρεία ξεκαθάρισε και ο ίδιος ότι είναι κατά της Βάστριας, ωστόσο έθεσε το δικό του ψήφισμα για δημιουργία δομής μέχρι 3.000 άτομα. 

Ο Προκόπης Τζιμής μπήκε δυναμικά στη συζήτηση καλύπτοντας την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ότι όταν αποφάσισε για μια δομή μέχρι 3.000 άτομα ήταν η εποχή της καμένης γης στη Μόρια, «κουνώντας το δάχτυλο» στην παρούσα Δημοτική Αρχή ότι διαφοροποιείται ένα χρόνο αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ενώ προηγουμένως δεν μιλούσε. Όμως στη συνέχεια ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της κατασκευής του δρόμου προς ΧΥΤΑ και μαζί με τη Δήμητρα Αλεξανδρή ήταν οι μόνοι και αυτό αποτέλεσε ευθεία διαφοροποίηση από τη θέση του επικεφαλής κ. Κουφέλου και όλων των άλλων μελών της παράταξής του, που τάχθηκαν κατά της κατασκευής αναγνωρίζοντας ότι το έργο είναι προσχηματικό για το ΧΥΤΑ, αποσκοπώντας στην πραγματικότητα να εξυπηρετήσει τη Βάστρια.

Το παλιό ξεκαθάρισμα

Είχε προηγηθεί το “σφυροκόπημα” από τον Παναγιώτη Βάλεση τόσο στον κ. Τζιμή αλλά ιδιαίτερα στον Κώστα Φραγκόπουλο στον οποίο καταλόγισε ότι απουσίαζε από τις συνεδριάσεις επί προηγούμενης Δημοτικής Αρχής όταν παίρνονταν οι αποφάσεις, ενώ τώρα εμφανίζεται ως τιμητής των αγώνων κατά της Βάστριας. Ο κ. Βάλεσης κάλεσε τον κ. Τζιμή να ζητήσει συγγνώμη για τις αποφάσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που ο ίδιος υπερασπιζόταν. Τονίζοντας μάλιστα ότι στη ΔΕΥΑΛ ο κ. Τζιμής ως μέλος της διοίκησης από την πλευρά της αντιπολίτευσης έχει υπερψηφίσει και ήταν ο μόνος που ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργείου Μετανάστευσης για υδροδότηση της Βάστριας με ταχυδιυλιστήρια.  

Αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι πήραν το λόγο και το προεδρείο διέθεσε το χρόνο στο σύνολό τους, όμως έκαναν αναδρομή και ουσιαστικά έγινε ένας πόλεμος ευθυνών για το τι έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ποια ήταν η στάση μελών της, κάποια εκ των οποίων σήμερα είναι στην παράταξη Χριστόφα και άλλοι στην παράταξη Κουφέλου.

Αίσθηση προκάλεσε η συγκίνηση του Αντιδημάρχου Νίκου Καρασάββα όταν μιλώντας για τον αγώνα κατά της Βάστριας δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν αναφέρθηκε στον συνάδελφό του Χρήστο Τσιβγούλη, αναγνωρίζοντας ότι εκείνος σήκωσε το μεγάλο βάρος τόσα χρόνια για την αποτροπή της υπερδομής στο χωριό του. 

Το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης όταν πλέον ο καθένας είχε ξεσπάσει και είχε πει αυτά που ήθελε να πει, η όποια ένταση «ξεφούσκωσε» και το Δημοτικό Συμβούλιο έβγαλε μια εικόνα ενότητας παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις, οι οποίες αποτυπώνονται άλλωστε και στις αποφάσεις 

21 υπέρ, 13 κατά της εισήγησης του Δημάρχου για τη Βάστρια και 30 υπέρ της εισήγησης του Δημάρχου να μην γίνει η ασφαλτόστρωση για το ΧΥΤΑ με 2 ψήφους κατά. Επί της ουσίας ο Δήμος Μυτιλήνης γυρίζει την πλάτη σε μία πολύ μεγάλη χρηματοδότηση για την εκτέλεση αυτού του έργου, προτιμώντας όπως άλλωστε αναφέρθηκε, να μην αφήσει το Υπουργείο Μετανάστευσης να τον εξαγοράσει, καθώς… όταν η χρηματοδότηση γίνεται από το εν λόγω Υπουργείο για τον  κατά τα άλλα δρόμο που οδηγεί στο ΧΥΤΑ καταλαβαίνει ο καθένας… τι εξυπηρετεί ποιον!

Σε κάθε περίπτωση τα όσα ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση το μόνο που δείχνουν είναι οι καλοσχεδιασμένες μεθοδεύσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μετατραπεί η Λέσβος σε αποθήκη ψυχών όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης!

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση