Εκδικάστηκε η υπόθεση μετά από 10 αναβολές

Spread the love

Εκδικάστηκε, επιτέλους, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου η υπόθεση του μεταλλικού σταυρού που είχε τοποθετηθεί στη θέση Απελλή στην περιοχή Τσαμάκια με μόνο 2 από τους 36 συνολικά κατηγορούμενους να κρίνονται ένοχοι.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης, που εκκρεμούσε από το 2019, έχοντας πάρει ήδη 10 αναβολές, είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για το αδίκημα της πολεοδομικής παράβασης για τη μη λήψη άδειας στην τοποθέτηση του σταυρού, με τους 36 (εκ των οποίων οι 35 ημεδαποί και ένας αλλοδαπός) να κατηγορούνται συνολικά για κατάληψη δημόσιου κτήματος, αυθαίρετη κατασκευή και απείθεια.

Δυο άτομα, τα οποία και δεν παρίσταντο στο δικαστήριο, κρίθηκαν ένοχα για την ενεργή συμμετοχή τους στη μεταφορά και την τοποθέτηση του μεταλλικού σταυρού με τη μεγάλη τσιμεντένια βάση, με ποινές φυλάκισης ενός έτους και έξι μηνών αντίστοιχα με τριετή αναστολή.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας δυο αστυνομικοί που ήταν παρόντες τότε στα γεγονότα, καθώς και δυο άτομα της Αρχαιολογίας. Οι αστυνομικοί δεν αναγνώρισαν κανέναν από τους 36 κατηγορούμενους ως συμμετέχοντες στο συμβάν, ενώ τα άτομα της Αρχαιολογίας πιστοποίησαν πως δεν έγινε κάποια παράβαση στο βράχο που μπήκε ο σταυρός και πρόσθεσαν πως αν είχε ζητηθεί, θα είχε δοθεί άδεια για την τοποθέτηση σταυρού στο σημείο, με την προϋπόθεση αυτός να ήταν σε μικρότερη κλίμακα. Ακολούθησαν οι αγορεύσεις των δυο δικηγόρων των κατηγορουμένων, ενώ στη συνέχεια δόθηκαν οι καταθέσεις και των 36 με την τελική απόφαση να βγαίνει στις 5:30 το απόγευμα της Τετάρτης.

Το χρονικό των γεγονότων

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα στις 3 Μαρτίου 2019 όταν ομάδα ντόπιων μαζί με Χιώτες αλλά και τη βοήθεια γερανού τοποθέτησαν έναν υπερμεγέθη σιδερένιο σταυρό σε μια τεράστια τσιμεντένια βάση στην ακτή Απελλή στα Τσαμάκια. Στην περιοχή έσπευσε η αστυνομία μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός επιδιώκοντας να σταματήσει τις εργασίες της τοποθέτησης, κάτι που δεν επετεύχθη και οδήγησε τελικά στις συλλήψεις 36 ατόμων που προσήλθαν στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης για εξακρίβωση στοιχείων και αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες μετά.

Ο σταυρός λέγεται ότι τοποθετήθηκε στο εν λόγω σημείο για να συντελέσει στην απομάκρυνση των μεταναστών που κατέκλυζαν τότε την περιοχή. Μάλιστα, τα εγκαίνιά του είχαν πραγματοποιηθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας με την παρουσία ιερέων στο σημείο, αλλά και πάνω από 2.000 πολίτες. Πώς όμως το σύμβολο ενός σταυρού θα βοηθούσε στο διωγμό αυτών των αλλόθρησκων ανθρώπων, δεν καταφέραμε να μάθουμε ποτέ! 

Τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμη περισσότερο με την ανακοίνωση της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο», η οποία μαχόμενη για τη συνύπαρξη των λαών, κάλεσε τις αρχές να τον ξηλώσουν, κάτι που τελικά έγινε εν μια νυκτί από αγνώστους. Τα γεγονότα αυτά έσπειραν το διχασμό στους κατοίκους της Λέσβου που χωρίστηκαν σε σταυρο-λάτρες και σταυρο-μάχους με κάθε λογής αναρτήσεις πάνω στο θέμα να κατακλύζουν για καιρό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια κίνηση αγανάκτησης κάποιων πολιτών σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τη Μυτιλήνη που θύμιζε τότε καζάνι που βράζει στο θέμα του μεταναστευτικού, με ροές προσφύγων και μεταναστών να κατακλύζουν καθημερινά τις ακτές της Λέσβου.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση