Εκθέτει την κυβέρνηση ο Κυρανάκης

Screenshot
Spread the love

Σε μία περίοδο κατά την οποία το πολιτικό σκηνικό αρχίζει να γίνεται ρευστό σε κεντρικό επίπεδο, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, εκθέτει την κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας αφ’ υψηλού τους αυτοδιοικητικούς και άλλους εκπροσώπους της Μυτιλήνης αναφορικά με τα ζητήματα του κτηματολογίου σε Μυτιλήνη και Γέρα. Συγκεκριμένα ακύρωσε το προγραμματισμένο ραντεβού για αύριο Τετάρτη με το Δήμαρχο Μυτιλήνης και τα μέλη της Επιτροπής που έχει συσταθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο για το κτηματολόγιο, επικαλούμενος ότι πρόκειται να αναχωρήσει για το εξωτερικό και αντιπροτείνοντας η συνάντηση να μην γίνει διά ζώσης, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Κανονικά ο καθένας θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης ιδιαίτερα όταν προκύπτουν υποχρεώσεις του Υφυπουργού στο εξωτερικό. Ωστόσο η λεπτομέρεια σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι ο κ. Κυρανάκης ακυρώνει για τρίτη συνεχόμενη φορά προγραμματισμένο ραντεβού με την επιτροπή του Δήμου Μυτιλήνης για τα ζητήματα του κτηματολογίου. Μάλιστα αυτή τη φορά βάζει και το θέμα της τηλεδιάσκεψης, προσπαθώντας με άλλα λόγια να αποφύγει πάση θυσία τη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο για τα θέματα του κτηματολογίου, ώστε προφανώς να μην κληθεί να αναλάβει ευθύνες για το νέο “ναυάγιο” που διαφαίνεται.

Μέχρι τώρα άλλες δυο φορές επιχείρησε ο Δήμος Μυτιλήνης να δει ανεπιτυχώς τον Υφυπουργό, ο οποίος όπως αποδεικνύει… δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τα προβλήματα που έχουν τροφοδοτήσει οι “πληγές” του κτηματολογίου στη Μυτιλήνη και τη Γέρα. Εκτός κι αν υπάρχει η μεσολάβηση άλλου παράγοντα, ώστε να αποφύγει ο Υφυπουργός να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της Μυτιλήνης και να μην ακούσει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στο κτηματολόγιο. Προκαλεί πάντως εντύπωση το πόσο ακριβοθώρητος είναι ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να μην μπορούν να τον δουν οι εκπρόσωποι μιας περιοχής που αποδεδειγμένα έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη λανθασμένη σύνταξη του κτηματολογίου. 

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

 Και μπορεί ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο, Στέλιος Σακαρέτσιος, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου να διαβεβαίωνε κατά την έλευσή του στη Λέσβο ότι δεν θα χαθούν περιουσίες αναφερόμενος σε όσα κτήματα έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», ωστόσο αυτό ουδείς το εγγυάται στους πολίτες αν θα το βιώσουν τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση μη τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων.  Τρανό παράδειγμα άλλωστε είναι η “δίωξη” που βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί και άλλοι καλλιεργητές του τόπου μας από τα χωράφια τους που καλλιεργούν δεκαετίες τώρα φυτεμένα με ελιές και τα οποία οι δασικοί χάρτες τα έχουν θέσει εκτός συστήματος επιδοτήσεων, με συνέπεια όχι μόνο να μην μπορούν να εισπράξουν επιδοτήσεις, αλλά επί της ουσίας έχουν χάσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία καθώς οι δασικές εκτάσεις ανήκουν στο κράτος και δεν μπορούν ούτε να τις αξιοποιήσουν, ούτε να τις πουλήσουν. 

Μάλιστα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Εκτάσεων, Δημήτρης Κοτσώνης, με πρόσφατες παρεμβάσεις του έχει επισημάνει ότι είναι παράνομη η ενέργεια των Δασικών Υπηρεσιών να οδηγούν τους πολίτες διάφορων περιοχών σε δίκες, επειδή οι Δασικοί Χάρτες έχουν χαρακτηρίσει τις εκτάσεις και τα οικόπεδά τους ως δασικές εκτάσεις, ενώ γνωρίζουν ότι οι διατάξεις βάσει των οποίων χαρακτηρίστηκαν δασικές εκτάσεις έχουν αλλάξει από το 2021 και οι αλλαγές αυτές έχουν κριθεί νόμιμες από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με συνέπεια οι δασικοί χάρτες να μην είναι πλέον νόμιμοι!

Σύμφωνα με τον κ. Κοτσώνη, οι αγωγές του Δημοσίου με τις οποίες διεκδικεί τις ιδιοκτησίες των δημοτών στηρίζονται μόνο σε ένα λόγο κι αυτός είναι ο χαρακτηρισμός των ιδιοκτησιών τους ως δασικών εκτάσεων από τους επικυρωμένους Δασικούς Χάρτες, επειδή κατά τεκμήριο τα δάση και οι δασικές εκτάσεις τού ανήκουν. Ισχυρισμός ο οποίος είναι σωστός! Προϋπόθεση όμως είναι να είναι νόμιμος ο χαρακτηρισμός τους ως δασικών εκτάσεων, που συνεπάγεται ότι πρέπει να είναι σωστοί και νόμιμοι οι Δασικοί Χάρτες.

«Όμως οι Δασικοί Χάρτες, μετά από τις διατάξεις του άρθρου 48 του ν. 4685/2020 (νόμος Χατζηδάκη), που τροποποίησαν τις διατάξεις του Δασικού Νόμου και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες με αποφάσεις του ΣτΕ (1464-1365/2021), δεν είναι νόμιμοι και επομένως δεν ισχύουν και πρέπει να ανασυνταχθούν και να προσαρμοστούν στις αποφάσεις του ΣτΕ. Ενέργειες για τις οποίες όφειλαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου να ενημερώσουν γραπτώς τον υπουργό και δεν το έχουν κάνει εδώ και δύο χρόνια, επιτρέποντας, έτσι στους δασικούς υπαλλήλους να προκαλούν αγωγές, όπως οι ανωτέρω, οι οποίες στερούνται κάθε λογικής, αφού ο προσδιορισμός των δασικών εκτάσεων από την απελευθέρωση και μέχρι το 2016 καθόριζε, ότι για να χαρακτηριστεί μια έκταση δασική πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παράγει δασικά προϊόντα», προσθέτει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Εκτάσεων.

Ο κ. Κοτσώνης προτείνει ότι ο κάθε Δήμαρχος, πρέπει να γνωστοποιήσει γραπτώς, προς τον δασάρχη ότι ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων δεν είναι σύμφωνος με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και πριν γίνει, είναι υποχρεωμένος να αποσύρει τις Αγωγές. Να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προστατεύσει τους συμπολίτες του από αυτό το οικονομικό έγκλημα των αρμόδιων υπαλλήλων του Δασαρχείου, αλλά και του Υπουργείου, που μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ έπρεπε να έχουν εισηγηθεί στον υπουργό την προσαρμογή των διατάξεων του νόμου στις ανωτέρω αποφάσεις του ΣτΕ και τη διόρθωση των Δασικών Χαρτών σύμφωνα με αυτές.

Η παρέμβαση Αντωνίου

Με όλα τα παραπάνω ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί και έχει συσσωρευμένη γνώση στα θέματα του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών ενημερώνει τους τοπικούς εκπροσώπους και πρωτίστως τον Δήμαρχο Μυτιλήνης σημειώνοντας ότι προκειμένου να προστατευθούν και να μην «χάσουν» περιουσίες οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι πολύ σωστά ο πρόεδρος του πανελλήνιου Οργάνου εκπροσώπησης των ιδιοκτητών αγροτεμαχίων επισημαίνει ότι οι Δήμαρχοι θα πρέπει να ζητήσουν από τον Υπουργό την άμεση ανάκληση όλων των αγωγών, καθώς και τη διόρθωση των Δασικών Χαρτών, όπως καθορίζει ο νόμος Χατζηδάκη, επιβάλλοντας και τις αρμόζουσες τιμωρίες σε όσους ευθύνονται για όλα τα ανωτέρω, που υποχρέωσαν τους πολίτες στην καταβολή 400 εκατ. ευρώ, για την υποβολή των 400.000 ενστάσεων κατά του παράνομου χαρακτηρισμού των περιουσιών τους ως δασών και ως δασικών εκτάσεων, αλλά και για τα εκατομμύρια παράνομων αγωγών σαν τις παραπάνω, που εκτός από τα έξοδα και την ψυχική ταλαιπωρία των πολιτών, η οποία οδηγεί σε απόγνωση όσους δεν έχουν χρήματα να τις αντιμετωπίσουν, βλέπουν το Κράτος να τους παίρνει την περιουσία. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση