Η κυβέρνηση της Τουρκίας έδωσε άδεια στην Εταιρεία Πετρελαϊκών Ερευνών, την TPAO, για να κάνει έρευνες βόρεια της Ίμβρου, εντός των χωρικών υδάτων. Η Αθήνα θορυβήθηκε γιατί έρχεται στο προσκήνιο το πρακτικό της Βέρνης του 1976, που υπέγραψαν οι δύο χώρες. Το εν λόγω πρακτικό έθετε το πλαίσιο του διαλόγου και απαγόρευε έρευνες εντός των χωρικών υδάτων, όσο διαρκούσε ο διμερής διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.
Ο διάλογος όμως απέτυχε και κατά την ΑΘΗΝΑ το πρακτικό της Βέρνης δεν ισχύει, κατά την Άγκυρα όμως ισχύει στο διηνεκές.
Γιατί όμως η Τουρκία έκανε αυτή την ανακοίνωση. Μια απάντηση είναι ότι η Τουρκία διψά για ενέργεια, και την αναζητά με κάθε τρόπο.
Πέρα από το προφανές, κάθε φορά που αναδύεται ζήτημα ερευνών στο Αιγαίο, μπαίνει θέμα νομιμότητας, καθώς διεθνώς, και στο Αιγαίο, γίνεται λόγος για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για θαλάσσια πάρκα, και όχι για περιβαλλοντοκτόνες επιλογές. Όπως επισημαίνει η Τουρκία, η προστασία του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ είναι μεγάλης σημασίας και για τους δύο λαούς. Πολλοί, δε, θεωρούν εγκληματικό να γίνει εξόρυξη στο Αιγαίο, ακόμη και εάν βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, γιατί μπορεί να προκληθεί μεγάλη βλάβη στο οικοσύστημα.
Πήγαμε λοιπόν το ενδιαφέρον στα ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ, και προχθές είδαμε την ΑΓΚΥΡΑ να δηλώνει διά στόματος του υπουργού περιβάλλοντος, ότι τα θαλάσσια πάρκα, οι δύο λαοί θα πρέπει να τα εκμεταλλευθούν μαζί. Ως γνωστόν τα θαλάσσια πάρκα αφορούν την προστασία της σαρδέλας, του ξιφία και γενικότερα του οικοσυστήματος των ψαριών.
Πολλά τα παράξενα. Σε επίπεδο κορυφής ο διάλογος είναι στάσιμος ή υπάρχουν μυστικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι που ξετυλίγονται; Μόλις η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε θαλάσσιο πάρκο στο Ιόνιο, από πίσω ήρθε η Τουρκία να ερευνήσει την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου κάτω από την ΛΕΣΒΟ.
Εδώ το ζήτημα είναι ότι η Τουρκία επαναφέρει το ζήτημα των ερευνών στο Αιγαίο, έστω και στα χωρικά της ύδατα. Η Άγκυρα με πρόσφατη ΝAFTEX, κοινοποίησε ότι θα κάνει έρευνες στις εκβολές του Έβρου. Ίσως αυτό είναι η απάντηση της Τουρκίας στις έρευνες του σκάφους ALKYON, το έργο του οποίου αφορά μετρήσεις για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Παρακολουθεί λοιπόν κάθε μας κίνηση και απαντά.
Θαλάσσιο πάρκο εσείς στο ΙΟΝΙΟ, δημιουργία τουρκικού πάρκου εμείς βόρεια της Κρήτης. Οι επίσημες μυστικές αναφορές των ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων, εντοπίζουν την ΑΠΕΙΛΗ ΕΛΛΑΔΑ για την χώρα τους. Γνωρίζουν την επιχειρησιακή δυνατότητα της Ελλάδας, εφαρμόζουν πλήρως το δόγμα του ισχυρού που σήμερα ισχύει, και έχουν σχέδιο επαναπροσέγγισης με την Ελλάδα, με όλα τα ζητήματα στο τραπέζι. Εκεί θα δώσουν μία καρφίτσα (π.χ. άνοιγμα της ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ), και θα πάρουν αντίτιμο οικονομικό. Θα χωρισθεί το ΑΙΓΑΙΟ (μισό – μισό), με κοινή εκμετάλλευση. Είναι κάτι που ΦΩΝΑΖΕΙ ότι έρχεται. Θα ακούσουμε δηλαδή από τους συμμάχους μας να μας λένε ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ. Να βρούμε ποιο πράγμα; Όταν το μοναδικό θέμα που έχουμε να λύσουμε με τους γείτονες είναι η υφαλοκρηπίδα, ένα δόγμα από το οποίο φεύγουμε βήμα – βήμα.
Την ίδια ώρα οι γείτονες αποκτούν πρόσβαση στην ΑΛΒΑΝΙΑ, η οποία αποφεύγει με κάθε τρόπο τον ορισμό των θαλάσσιων συνόρων στο ΙΟΝΙΟ, ενθαρρύνουν την Βόρεια Μακεδονία στο όνομα, δίνουν βιβλία στα σχολεία της Βόρειας Μακεδονίας, στηρίζουν το Κόσσοβο κλπ..
ΣΤΟΧΟΣ των γειτόνων μας ο φυσικός πλούτος στο ΑΙΓΑΙΟ και στη ΜΕΣΟΓΕΙΟ.
Η ελληνική κυβέρνηση που αρχικά έδειξε να επείγεται για τα πάρκα, αναδιπλώθηκε μετά την τουρκική αντίδραση, και τώρα άρχισε να μελετά την χαρτογράφησή του, παρέχοντας έτσι τον κατάλληλο χρόνο για διαβουλεύσεις, οι οποίες γίνονται παρασκηνιακά.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, το ινστιτούτο TUDAV έδωσε στην δημοσιότητα χάρτη, με την πρότασή του για συνεργασία με την Ελλάδα, δηλαδή δημιουργία κοινών θαλάσσιων πάρκων.
Τι προσπαθεί να αποφύγει η Τουρκία, εάν συμπεριληφθούν βραχονησίδες, που η ίδια αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας τους, ή και την τοποθέτηση ανεμογεννητριών; Μπορούν να αλλάξουν την διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ.
Το πρόβλημα είναι ότι ενισχύεται η στεγανοποίηση των συνομιλιών, σε τέτοιο βαθμό που ελάχιστοι ακόμα και στο ΥΠ.ΕΞ., γνωρίζουν τι συζητείται μεταξύ ΑΘΗΝΑΣ και ΑΓΚΥΡΑΣ. Εάν λοιπόν ο Υπουργός Εξωτερικών τα γνωρίζει και εάν ΔΙΑΦΩΝΕΙ – είναι φυσικό να τα γνωρίζει – είναι ευκαιρία στον ανασχηματισμό να αναβαθμισθεί σε ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ, και να φύγει από την ηλεκτρική καρέκλα του ΥΠ.ΕΞ..
Συμφωνούμε στην συνεργασία, να κάνουμε κοινά θαλάσσια πάρκα, που θα οριοθετηθούν, στα πόσα μίλια; Στον αντίποδα βάλαμε κάτω το θέμα της ΚΥΠΡΟΥ; Το ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ έχει ή δεν έχει θαλάσσια ζώνη, γιατί και τα ΙΜΙΑ είχαν και τώρα δεν μπορεί να πάει ΚΑΝΕΝΑΣ. Μέχρι τώρα τόσο ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ όσο και ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ βασίζονταν στην πολιτική ισχύ που είχαν. Μετά τις ευρωεκλογές το ποσοστό της ΝΔ δεν επιτρέπει ακροβασίες, αφού αναπτύσσονται ακραίες και ιδιαίτερα λαϊκίστικες δεξιές φωνές, που αποτυπώνουν συνολικά ένα 17%. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πρόεδρο ΕΡΝΤΟΓΑΝ. Θέλει να καλύψει το δεξιό του ακροατήριο. Θέλει να ξεφύγει από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΗΛΙΑ που τον σφίγγει. Γνωρίζει ότι δεν τον συμφέρει πόλεμος με την Ελλάδα. Από το ΓΙΟΚ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ μετατοπίσθηκε, σε μνημόνια συνεργασίας, αφού έτσι συμφέρει τον ΙΔΙΟ και βέβαια το ΝΑΤΟ. Επιδεικνύοντας πνεύμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ανοίγει την πόρτα των ΔΥΤΙΚΩΝ, η οποία ήταν κλειστή, και εμείς του δώσαμε το αντικλείδι για να εισέλθει, χωρίς να πάρουμε τίποτα.
ΠΗΓΗ ARMYVOICE.GR