Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ένα παιδί δίνει ζωή σε επτά!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

 

  • Οι περισσότεροι από τους συμβατούς δότες έχουν ενημερωθεί απευθείας από την Αθήνα, όπου καλούνται αρχικά να περάσουν από έναν έλεγχο για την κατάσταση της υγείας τους προχωρώντας στη δωρεά 

Η προσπάθεια που έκανε ένα χρόνο πριν ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης για τη συλλογή δειγμάτων σάλιου από κατοίκους της Λέσβου προς ταυτοποίηση συμβατότητας για δωρεά μυελού των οστών, με την ελπίδα διάσωσης ενός μικρού παιδιού που χτυπήθηκε από λευχαιμία, έχει δώσει μέχρι τώρα ένα ρεκόρ συμβατότητας με πάσχοντες από λευχαιμία στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σήμερα και ενώ γινόταν η συλλογή των δειγμάτων στοματικού επιχρίσματος για το παιδί προς ταυτοποίηση συμβατότητας, τελικά, κρίθηκε από τους γιατρούς ότι δεν θα χρειαστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών, καθώς ανταποκρίθηκε θετικά στις θεραπείες. Αν μη τι άλλο μια ανέλπιστα ευτυχή εξέλιξη καθώς από τη δική του περίπτωση έχουν αρχίσει να παίρνουν ζωή 7 συνάνθρωποί μας, μια και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ελέγχου της κατάστασης υγείας των δοτών, ώστε να προχωρήσουν σε δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων (κάποιοι εξ αυτών ήδη προχώρησαν στη δωρεά) δίνοντας ζωή σε ασθενείς που παλεύουν για τη ζωή τους.

Με μία φράση θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένα παιδί δίνει ζωή σε άλλους 7 και ενδεχομένως να γίνουν περισσότεροι. Πίσω από όλα όμως βρίσκεται ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης που έχει μία τεράστια και ανεκτίμητη προσφορά, τόσο για την αιμοδοσία, όσο και την ενθάρρυνση της δωρεάς οργάνων, για τη διάσωση ανθρώπινων ζώων και για την ευαισθητοποίηση ώστε στην τοπική μας κοινωνία να ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά εκεί που δεν υπάρχουν.

Ο αριθμός των 7 συμβατών δοτών σε περίπου 2.000 δείγματα, που εκτιμάται ότι συλλέχθηκαν κατά την επίμαχη περίοδο με επιτόπιες επισκέψεις σε χωριά, αλλά και με ευαισθητοποιημένους πολίτες που ακούγοντας το κάλεσμα για τη διάσωση του παιδιού ανταποκρίθηκαν απλόχερα, κάνει το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών να ζητήσει διευκρινίσεις για το αν η περιοχή μας εμφανίζει υψηλά ποσοστά συμβατότητας, συγκρίνοντας τον αριθμό των συμβατών δειγμάτων με τον συνολικό αριθμό των δειγμάτων που συλλέχθηκαν. 

Όπως τόνισε στα Νέα της Λέσβου η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, Μαρία Ζερβού «η συλλογή των δειγμάτων στοματικού επιχρίσματος, δηλαδή σάλιου, που παίρνουμε εσωτερικά και από τα δυο μάγουλα με μία πολύ απλή διαδικασία γίνεται από εμάς, ενώ περαιτέρω για την ταυτοποίηση και την καταχώρηση των δειγμάτων στο Εθνικό και από εκεί στο Παγκόσμιο μητρώο Μεταμοσχεύσεων, την ευθύνη έχει ο Σύλλογος Όραμα Ελπίδας, με τον οποίο συνεργαζόμαστε και οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου Υγείας. Τα 7 συμβατά δείγματα για τα οποία έχουμε ενημερωθεί ότι έχουν βρεθεί μέχρι τώρα από τον έλεγχο των δειγμάτων που αποστείλαμε είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός, γεγονός που μας κάνει να υποπτευόμαστε ότι λογικά θα πρέπει να βρισκόμαστε σε υψηλή θέση από πλευράς συμβατότητας σε σχέση με τον αριθμό δειγμάτων.  Αυτό ωστόσο θα πρέπει να πιστοποιηθεί και επίσημα και προς τούτο θα ζητήσουμε σχετική ενημέρωση από την Αθήνα», είπε η κ. Ζερβού. 

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών, ήδη οι περισσότεροι από τους συμβατούς δότες έχουν ενημερωθεί απευθείας από την Αθήνα, όπου καλούνται αρχικά να περάσουν από έναν έλεγχο για την κατάσταση της υγείας τους, ο οποίος γίνεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και στη συνέχεια το Υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής τους για να ταξιδέψουν στην Αθήνα, ώστε μέσα από μία πολύ απλή διαδικασία να δώσουν αιμοποιητικά κύτταρα και αυτό συνήθως γίνεται στο νοσοκομείο Αττικόν.  

 

Η διαδικασία

Η διαδικασία για τη λήψη μυελού των οστών δεν έχει καμία σχέση πλέον εδώ και χρόνια με αυτή που γινόταν στο παρελθόν. Τώρα πλέον η τεχνολογία έχει απλοποιήσει πολύ τα πράγματα καθώς ο δότης δίνει ουσιαστικά μία ποσότητα αίματος, το οποίο επιστρέφει στον οργανισμό του αφού προηγουμένως ληφθούν τα αιμοποιητικά κύτταρα για να γίνει η μεταμόσχευση μυελού των οστών στους ασθενείς με λευχαιμία. Χρονικά αυτή η διαδικασία διαρκεί περισσότερο από ό,τι μία απλή αιμοδοσία, καθώς το αίμα που λαμβάνεται περνά από μηχανήματα και επανέρχεται ξανά στον οργανισμό του δότη εντελώς ανώδυνα.

Η μέριμνα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης εδώ και χρόνια και εντονότερα τα τελευταία χρόνια και για συλλογή στοματικού επιχρίσματος προς ταυτοποίηση για συμβατότητα μυελού των οστών, ώστε σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι υπάρχει να γίνεται δωρεά σε ασθενή, έχει ανεκτίμητα αποτελέσματα όχι στα στενά όρια της Λέσβου, αλλά σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς από τα 7 δείγματα το ένα βρέθηκε συμβατό με ασθενή σε άλλο κράτος. Άλλο ένα δείγμα, δηλαδή συνολικά 8, έχει βρεθεί μέσα από την προσπάθεια των αιμοδοτών στις αιμοδοσίες να συλλέγουν και δείγματα σάλιου από δότες μέχρι 45 ετών. 

Όπως μας λέει συγκινημένη η κυρία Ζερβού «δεν θα ξεχάσω μία δότρια από την περιοχή μας που όταν της ανακοινώθηκε ότι είναι συμβατή για δωρεά μυελού των οστών, προκειμένου να βοηθήσει έναν συνάνθρωπο με λευχαιμία σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και ενώ βρισκόταν στις προετοιμασίες για το γάμο της, διέκοψε αυτές τις προετοιμασίες φεύγοντας στην Αθήνα για να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή». Και συνέχισε: «Είναι μεγάλη η συγκίνηση για όλους μας από τα αποτελέσματα που φέρνει ο Σύλλογός μας τον οποίο ιδρύσαμε δειλά-δειλά πέντε φίλοι το 1996 και σήμερα πλέον είναι ένας από τους Συλλόγους που έχουν διακριθεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Κάθε φορά που μου ανακοινώνουν από το τηλέφωνο ότι έχουμε κι άλλη συμβατότητα πραγματικά δεν μπορώ να σας περιγράψω τα συναισθήματά μου, είναι σημαντικό να σώζεται μία ανθρώπινη ζωή. Άλλωστε σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι για τον καθένα μας να μπορέσει να δώσει ζωή απ’ τη ζωή του σε άλλους, να προσφέρει αυτό το αγαθό σε κάποιον που έχει χάσει κάθε ελπίδα, είναι απερίγραπτο ένα τέτοιο συναίσθημα για κάθε δότη», είπε η κυρία Ζερβού θυμίζοντας την προσπάθεια που είχε γίνει πέρυσι για τη συλλογή δειγμάτων στοματικού επιχρίσματος. 

«Είχαμε πάει σε χωριά, όπως η Καλλονή, η Θερμή, μέχρι και την Πελόπη φτάσαμε και δεν θα ξεχάσω το κουράγιο της οικογένειας αυτού του παιδιού, καθώς σε κάθε μας τέτοια εξόρμηση βρισκόταν κοντά μας πάντα ένα συγγενικό τους πρόσωπο για να βοηθά. Αυτές οι εμπειρίες είναι πραγματικά μοναδικές και νομίζω ότι καταλαβαίνετε ανθρώπινα πώς αισθανόμαστε και εμείς τώρα, που μέσα από όλο αυτό τον αγώνα θα σωθούν 7 άνθρωποι και ίσως και περισσότεροι αν μας ανακοινωθούν και άλλες συμβατότητες στο άμεσο μέλλον», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών-Αιμοδοτών Μυτιλήνης.


 Το ομφάλιο αίμα 

Για τους γονείς που περιμένουν να αποκτήσουν παιδιά αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Σύλλογος Εθελοντών-Αιμοδοτών Μυτιλήνης παίζει καθοριστικό ρόλο για την, σε σοβαρή βάση, αποστολή βλαστοκυττάρων (ομφάλιο αίμα), που συλλέγονται από τους μαιευτήρες κατά τη διάρκεια του τοκετού. 

Πολλοί γονείς σε συνεννόηση με τους γιατρούς τους αποστέλλουν σε ιδιωτικές εταιρείες και έναντι αμοιβής το φυλάσσουν, καθώς θεωρείται ότι το ομφάλιο αίμα έχει περισσότερες πιθανότητες συμβατότητας σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα υγείας στην οικογένεια. Ωστόσο η κ. Ζερβού πάνω σε αυτό το θέμα επισημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους, καθώς από τα 100 δείγματα μπορεί να απορριφθούν και τα 80 αν δεν έχει γίνει σωστά η διαδικασία και δεν έχει όλες τις προδιαγραφές η εταιρεία που τα παραλαμβάνει για να τα κρατά αποθηκευμένα σε ψυγεία.  

Όπως εξηγεί η ίδια «αρνούνται να μεταμοσχεύσουν ομφάλιο αίμα από δείγματα που προέρχονται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε ό,τι μας αφορά ως Σύλλογος συνεργαζόμαστε με το νοσοκομείο Παπανικολάου, το οποίο με τη σφραγίδα του Κράτους διασφαλίζει όλα τα στάδια των διαδικασιών, χωρίς οικονομικό κόστος για τους γονείς, οι οποίοι στο μόνο για το οποίο επιβαρύνονται είναι το ειδικό ψυγειάκι που πρέπει να προμηθευτούν για τη μεταφορά και την εταιρεία courier με την οποία αποστέλλονται στο Παπανικολάου».

Η κ. Ζερβού συστήνει στους γονείς να απευθύνονται στο Σύλλογο Εθελοντών-Αιμοδοτών Μυτιλήνης για να έχουν έγκυρη πληροφόρηση γι’ αυτά τα κρίσιμα θέματα, καθώς επίσης και την ανάλογη καθοδήγηση, ώστε τα βλαστοκύτταρα που θα αποθηκευτούν να μπορέσουν, με την εγγύηση του Κράτους, να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη στο μέλλον σε πρόσωπο της ίδιας οικογένειας.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img