Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες γύρω από τα ζητήματα της δακοκτονίας μόνο σε απώλεια ψυχραιμίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας θα μπορούσαν να παραπέμπουν, με συνέπεια να κινδυνεύει να εκτεθεί η Περιφερειακή Αρχή φέρνοντας απέναντί της ελαιοτριβείς και συνεταιρισμούς. Η προσπάθεια της υπηρεσίας να ανακόψει μια ιδιωτική συνάντηση μεταξύ ελαιοτριβέων και συνεταιριστών στη μαρίνα Μυτιλήνης και μάλιστα αυτό με “αντισυγκέντρωση” το πρωί της Τετάρτης, είναι πρωτοφανές για τα τοπικά δεδομένα και βγάζει προς τα έξω ένα μήνυμα του τύπου “μην αγγίζετε” για τα θέματα της δακοκτονίας!
Εκτός από τον συνταξιούχο Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και εκπρόσωπο του Συνεταιρισμού Α’ Παλαιοκήπου Στρατή Ψαριανό, ο οποίος είναι προφανές ότι στοχοποιήθηκε από συγκεκριμένους κύκλους όταν προσπάθησε να συναντηθεί με συναδέλφους του από το συνεταιριστικό και ελαιουργικό χώρο για να συζητήσουν για τη δακοκτονία, χθες στο στόχαστρο μπήκαν τα Νέα της Λέσβου, καθώς με κείμενό τους οι Τομεάρχες Γεωπόνοι που προσλήφθηκαν με συμβάσεις για τη δακοκτονία έσπευσαν να διαψεύσουν δημοσίευμά μας που δεν τους αφορά!
Να θυμίσουμε ότι στο χθεσινό ρεπορτάζ τους για τη δακοκτονία τα Νέα της Λέσβου έγραψαν ότι δόθηκε εντολή από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας οι παγίδες να τοποθετηθούν σε σημεία που να μην έχουν πρόσβαση ανθρώπινα χέρια για να βλέπουν το περιεχόμενο. Σε αυτά τα «ανθρώπινα χέρια» οι Τομεάρχες της δακοκτονίας είδαν το δικό τους ρόλο, ενώ προφανώς η εντολή του προϊσταμένου δεν αφορά τους Τομεάρχες, που ούτως ή άλλως είναι οι διαχειριστές των παγίδων μαζί με τον εργολάβο παγιδοθεσίας, αλλά αφορούσε την πρόσφατη δημοσίευση αποκαλυπτικού φωτογραφικού υλικού από τα Νέα της Λέσβου.
Καθώς, δε, αυτό αποτέλεσε μια μικρή αναφορά δυο γραμμών στο συνολικό χθεσινό δημοσίευμά μας για την δακοκτονία ίσως έπρεπε να διευκρινίσουμε ότι “δεν εννοούμε τους Τομεάρχες”, αυτό όμως το θεωρήσαμε αυτονόητο, δεδομένου ότι η διαχείριση των παγίδων και η μελέτη για τον πληθυσμό του δάκου είναι βασικό καθήκον των Τομεαρχών και δεν θα μπορούσε κανείς να τους αφαιρέσει την πρόσβαση. Αντιθέτως η αποφυγή πρόσβασης τρίτων προσώπων στις δακοπαγίδες δεν είναι αθέμιτη πρακτική. Και ενώ θα περίμενε κανείς με μία επιστολή των Τομεαρχών προς τα Νέα της Λέσβου να αναφερθούν τα αυτονόητα και προφανώς – όπως το πράττουμε από πλευράς μας – να δώσουμε τις αναγκαίες διευκρινίσεις, επιχειρήθηκε η στοχοποίηση της εφημερίδας μας αποδίδοντάς μας ότι τους προσβάλλουμε ότι έχουν εντολές να αποκρύπτουν τα στοιχεία για το δάκο, κάτι που όπως σημειώνουν και προφανώς αυτό ισχύει και οι ίδιοι δεν επρόκειτο να δεχτούν τέτοιες εντολές.
Η ανακοίνωση των Τομεαρχών Γεωπόνων αναφέρει τα ακόλουθα:
«Με έκπληξη σήμερα (σ.σ. χθες) διαβάσαμε σε τοπική εφημερίδα ότι «σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λαγουτάρης (σ.σ. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Δ/ντής Δακοκτονίας) έδωσε εντολή οι παγίδες να τοποθετηθούν σε άλλα σημεία που να μην έχουν πρόσβαση ανθρώπινα χέρια για να βλέπουν το περιεχόμενό τους!».
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια εντολή και ουδέποτε ως Επιστήμονες θα δεχόμασταν τέτοια εντολή. Το δημοσίευμα προσβάλλει και θίγει την επιστημονική μας επάρκεια και αμφισβητεί την ευσυνειδησία στην εκτέλεση των καθηκόντων μας», αναφέρουν οι Τομεάρχες σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των δακοπαγίδων σε όλο το νησί είναι αναρτημένο σε εφαρμογή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο κάθε παγιδοθέτης έχει πρόσβαση στην δακοπαγίδα μέσω εφαρμογής του κινητού, εφόσον βρεθεί κοντά στην δακοπαγίδα. Αλλάζει την δακοπαγίδα, ενημερώνει την εφαρμογή και αυτόματα τα αποτελέσματα καταχωρούνται στη βάση δεδομένων. Τα δεδομένα είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.
«Ας μην υποβαθμίζουμε το έργο της δακοκτονίας και ας μην προσπαθούμε να δημιουργούμε εντυπώσεις για λόγους που αδυνατούμε να κατανοήσουμε», αναφέρουν καταλήγοντας.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Ξεκινώντας από το τελευταίο να υπογραμμίσουμε ότι αδυνατούμε να κατανοήσουμε την αντίδραση των Τομεαρχών Γεωπόνων χωρίς προηγουμένως να απευθυνθούν στα Νέα της Λέσβου για το επίμαχο σημείο του δημοσιεύματος. Αντιθέτως η ανακοίνωσή τους επιχειρεί να διαψεύσει ένα δημοσίευμα στο οποίο φυσικά δεν είναι το κεντρικό θέμα η επίμαχη αναφορά από την οποία δηλώνουν ότι θίγονται, αλλά η κόντρα του προϊσταμένου τους κ. Λαγουτάρη με τον πρώην Γενικό Διευθυντή, Στρατή Ψαριανό και η ευθεία αμφισβήτηση με επίσημες δηλώσεις του τελευταίου της ορθότητας εκτέλεσης της δακοκτονίας, για την οποία την τελική ευθύνη έχει ο προϊστάμενός τους! Για όποιον στοιχειωδώς γνωρίζει τον τρόπο διεξαγωγής της δακοκτονίας το να υποστηρίζει ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στις παγίδες στους Γεωπόνους Τομεάρχες, οι οποίοι προσλαμβάνονται και γι’ αυτό το σκοπό, είναι προφανώς μια αναφορά που δεν θα έχει καμία τύχη. Άρα λοιπόν ας μην προσπαθούν οι ίδιοι να δημιουργήσουν εντυπώσεις «βλέποντας» τους εαυτούς τους στο δημοσίευμά μας, που δεν τους αφορά. Το δημοσίευμά μας έχει να κάνει με την πρόσβαση ιδιωτών, δηλαδή ατόμων που δεν έχουν σχέση με τη διαχείριση των παγίδων. Είναι προφανές ότι το ρεπορτάζ μας με τη δημοσίευση αποκαλυπτικού φωτογραφικού υλικού από τις γεμάτες δάκο δακοπαγίδες έχει ενοχλήσει τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Είναι δε, ενδεικτικό αυτής της ενόχλησης, κάτι που δεν αναφέραμε στο χθεσινό ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου ακριβώς γιατί δεν είμαστε εμείς αυτοί που επιδιώκουν τη δημιουργία εντυπώσεων, ότι απαγορεύτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην εν λόγω υπηρεσία η λήψη φωτογραφίας από τη σύσκεψη με τους ελαιοτριβείς, γεγονός πρωτοφανές για υπηρεσία της Περιφέρειας να μην επιτρέπει την πρόσβαση δημοσιογράφων.
Τα ρεπορτάζ που ενόχλησαν
Όμως γιατί αυτό; Στις 27 Ιουνίου με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας υπό τον τίτλο «Πολλές οι ελιές, πολύς και ο δάκος» σημειώναμε ότι φέτος απαιτούνται σιδερένια παπούτσια για τη δακοκτονία! Στις 4 Ιουλίου και αφού είχε γίνει το πρώτο ράντισμα, τα Νέα της Λέσβου έκρουσαν τον κώδωνα του κίνδυνου με το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους με τίτλο: «Ο δάκος απειλεί την παραγωγή» και δηλώσεις του κ. Ψαριανού, ο οποίος αμφισβητούσε την ορθότητα της δακοκτονίας. Ακολούθησε το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας στις 10 Ιουλίου με τίτλο «Βγήκαν τα μαχαίρια για τη δακοκτονία» όπου ο κ. Ψαριανός ανέβαζε τους τόνους λέγοντας ότι κάποιοι υπογράφουν για την ορθότητα του έργου!
Σε ό,τι μας αφορά, διατηρούμε την ψυχραιμία μας συνεχίζοντας το ρεπορτάζ στο χωράφι, στα ελαιόδεντρα και στις παγίδες και αν δεν μας επιτρέψουν την πρόσβαση στις παγίδες της υπηρεσίας θα απευθυνθούμε σε συνεταιριστές και ελαιοτριβείς και θα παρακολουθούμε άλλες παγίδες που τοποθετούν ιδιώτες. Θα συνεχίσουμε να είμαστε «τα μάτια των ελαιοπαραγωγών» και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προσπαθώντας πάντα να αφυπνίζουμε με στόχο τη μέγιστη δυνατή ποιότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί και τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από το δάκο.
Σε αυτήν την προσπάθεια δεν πρόκειται να μας κάμψουν οι όποιες προσπάθειες “δολοφονίας χαρακτήρων”. Αυτός είναι και ο λόγος της αμφίδρομης επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης των αγροτών και των ανθρώπων του ελαιοκομικού τομέα με τα ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου εδώ και 14 χρόνια.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, ο δάκος μετά τον πρώτο ψεκασμό βρίσκεται κατά παράδοξο τρόπο σε έξαρση και οι επόμενοι 2,5 ψεκασμοί θα πρέπει να γίνουν με χειρουργική ακρίβεια και συνέπεια και με όλο το προβλεπόμενο από τη σύμβαση προσωπικό.