Επαφές στη Λέσβο από την Όλυμπος

Spread the love

  • Τη Λέσβο καλοβλέπουν τυροκομικές επιχειρήσεις από άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς ήδη εταιρεία της Μαγνησίας συζητά με τυροκομείο του τόπου μας, ενώ η μεγάλη γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος τη βολιδοσκοπεί, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

“Περιζήτητη νύφη” αρχίζει να γίνεται η Λέσβος για την απορρόφηση του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς διερευνητικές επαφές κάνουν στην περιοχή μας ακόμα και μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κολιός. Και αυτό καθώς στην Ηπειρωτική Ελλάδα οι τιμές παραγωγού για το πρόβειο βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες και ο ανταγωνισμός είναι εντονότατος, ώστε να αναγκάζονται ακόμα και μεγάλες εταιρείες να αναζητούν εναλλακτικές στη νησιωτική χώρα. Ήδη μεγάλη εταιρεία από την περιοχή της Μαγνησίας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έκανε επαφές με συγκεκριμένη τυροκομική μονάδα του νησιού μας. 

Έχουν προηγηθεί όμως και άλλες εξελίξεις, καθώς και η μεγάλη γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος έκανε διερευνητικές επαφές στην περιοχή μας, στην κατεύθυνση συνεργασίας με τυροκομική ή τυροκομικές επιχειρήσεις ώστε να τυροκομούν ποσότητες για λογαριασμό της, απορροφώντας το γάλα των ντόπιων κτηνοτρόφων και Συνεταιρισμών. Εκπρόσωπος της εν λόγω εταιρείας βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στη Λέσβο κάνοντας συγκεκριμένες επαφές με παράγοντες του κτηνοτροφικού χώρου και τυροκομικές επιχειρήσεις, συζητώντας διάφορες προτάσεις συνεργασιών.  Από τις κινήσεις της εν λόγω εταιρείας φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεσή της να κάνει την παρασκευή τυριών στη Λέσβο, πράγμα που σημαίνει ότι ή θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεργασίας με μια τυροκομική ή και περισσότερες τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της ή ενδεχομένως να εξετάσει την προοπτική δημιουργίας δικής της μονάδας ακόμα και εκ του μηδενός.

 

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται

Μέχρι τώρα η τοπική τυροκομία (παρά την είσοδο της Κολιός προ ετών, αλλά και τις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί καθώς διέθεταν το γάλα τους Συνεταιρισμοί σε τυροκομικές επιχειρήσεις εκτός Λέσβου, όπως ο Συνεταιρισμός Στύψης) διατηρούσε την αυτονομία της, δηλαδή οι τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις έχουν τη μερίδα του λέοντος και το πάνω χέρι. Αυτό δεν αλλάζει, σίγουρα όμως το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από επιχειρήσεις εκτός Λέσβου να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή μας, ακόμη και με δικές τους μονάδες (η επιχείρηση του Δημήτρη Μπαταγιάννη που δραστηριοποιήθηκε αξιοποιώντας το παλιό τυροκομείο Δούκα στο Μανταμάδο είναι ένα πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα), ίσως ουσιαστικά να αποτελεί την αρχή για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος συνεργασιών των τοπικών τυροκομικών επιχειρήσεων με μεγαλύτερες εκτός Λέσβου ή και αντιμετώπισης ανταγωνισμού στην έδρα τους. 

Ωστόσο από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι οι ντόπιοι τυροκόμοι έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια βήματα μπροστά για την προώθηση των προϊόντων τους, τα οποία διαθέτουν και από τις αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ αν και αυτό προϋποθέτει μεγάλες οικονομικές ανοχές και αντοχές.  Και αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχουν στηριχθεί και οι τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις από τους φορείς, ενώ βλέπουμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας να διαφημίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα τοπικά κτηνοτροφικά και άλλα προϊόντα. Υπ’ αυτήν την έννοια η προοπτική σημαντικής ανόδου των τιμών του γάλακτος είναι μεν μία θετική εξέλιξη για την κτηνοτροφία, αυτό όμως λειτουργεί πιεστικά στις τυροκομικές επιχειρήσεις που πιέζονται να εξάγουν ή να πουλήσουν φθηνά στα εγχώρια σούπερ-μάρκετ, πληρώνοντας όμως ακριβά την πρώτη ύλη και έχοντας να αντιμετωπίσουν και τις αντιξοότητες της απομακρυσμένης περιοχής μας.

 

Πετάει-πετάει το γάλα

Όπως ακριβώς το γράψαμε το μήνα που διανύουμε αλλά και τον Αύγουστο μέσα από τη σχολιογραφία μας, οι τιμές του γάλακτος κινούνται σε ανοδικά επίπεδα στην Ελλάδα έχοντας φτάσει το 1,20 ευρώ για το πρόβειο στην Ηπειρωτική χώρα και μπροστά σε αυτό το τοπίο οι τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν από νωρίς φέτος να κλείσουν τις ποσότητες του γάλακτος για τις ανάγκες τους, παρότι στη Λέσβο η γαλακτοκομική περίοδος ξεκινά τον Ιανουάριο με μόνη εξαίρεση τον Συνεταιρισμό Μεσοτόπου, που έχει πρόωρο γάλα σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο η εταιρεία του Δημήτρη Μπαταγιάννη που πέρυσι συνεργάστηκε με το Συνεταιρισμό της Αγίας Παρασκευής, προχώρησε πρώτη σε συμφωνία με τον Συνεταιρισμό προσφέροντας 18 λεπτά αύξηση στην τιμή το κιλό για το πρόβειο, δηλαδή προς 1,08 ευρώ από τα 90 λεπτά που ήταν η τιμή πέρυσι.  

Ο Συνεταιρισμός με ετήσια παραγωγή στους 2.100 τόνους γάλακτος περίπου έχει υπογράψει προσύμφωνο με τον Τρικαλινό τυροκόμο και αναμένεται πλέον το θέμα να τεθεί προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των μελών την ερχόμενη εβδομάδα για να επικυρωθεί η συμφωνία. Η  τιμή των 1,08 ευρώ το κιλό στο πρόβειο είναι ένα εξαιρετικό άνοιγμα για τη φετινή χρονιά, δεν θα μπορούσε όμως σε καμία περίπτωση να αποτελέσει την τιμή με την οποία θα κλείσει το γάλα στη Λέσβο. Προς τούτο η διοίκηση του Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής έχει συμφωνήσει με τον κ. Μπαταγιάννη ότι σε περίπτωση που διαμορφωθεί υψηλότερη τιμή στη Λέσβο, ο ίδιος να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω και το έχει δεχθεί. Άλλωστε η συνεργασία των δύο πλευρών βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα και μάλιστα ο Τρικαλινός τυροκόμος από μόνος του φέτος μέσα στο καλοκαίρι ανέβασε κατά 2 λεπτά την τιμή του γάλακτος όταν διαπίστωσε ότι βελτιώνονται οι τιμές πανελλαδικά χωρίς κάτι τέτοιο να είναι προσυμφωνημένο. Ενώ και για μία ποσότητα που εξήγαγε για τυροκόμηση εκτός Λέσβου κατέβαλε το ποιοτικό παρακράτημα στους κτηνοτρόφους.

 

Παρέμβαση Κυρατζή 

Να μη μείνει η τιμή του γάλακτος στα 1,08 ευρώ ειδικά για φέτος στη Λέσβο καλεί με παρέμβασή του από τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ το στέλεχος του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου, Στρατής Κυρατζής, ο οποίος σημείωσε ότι «η αύξηση των ζωοτροφών κατά 40% περίπου τον τελευταίο χρόνο καθιστά ασύμφορη την παραγωγή γάλακτος με τιμές παραγωγού στο πρόβειο κάτω του 1,20 ευρώ. Σκεφτείτε ότι το καλαμπόκι το αγοράζαμε με 18 λεπτά το κιλό συν ΦΠΑ και τώρα έχει φτάσει στα 26 λεπτά και δεν θα μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να αντεπεξέλθουν με τιμές στο πρόβειο κάτω από 1,20 ευρώ».

Αναφορικά με το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στο 6% που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Κυρατζής έχοντας διατελέσει εκπρόσωπος αγροτικού της Ν.Δ. στη Λέσβο και πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής, κατά το παρελθόν, κράτησε μικρό καλάθι. Όπως είπε «χρειάζονται κι άλλα μέτρα στήριξης για την κτηνοτροφία που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών της Ελλάδας. Καλοδεχούμενη η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τις ζωοτροφές, αυτό όμως δεν φτάνει. Πρέπει να μειωθεί και ο ΦΠΑ στο μεταφορικό κόστος από το 24% που είναι και για τη Λέσβο σε χαμηλότερα ποσοστά». 

Το στέλεχος του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου απευθύνει έκκληση στους κτηνοτρόφους της Λέσβου να μην βιαστούν να διαθέσουν το γάλα τους, καθώς όπως είπε οι τιμές αν όχι 1,20 ευρώ το κιλό για το πρόβειο θα πρέπει να πλησιάσουν σε αυτό το επίπεδο για να κλείσουν συμφωνίες για το γάλα. 

«Η τιμή 1,20 ευρώ στο κιλό για το πρόβειο μπορεί να ακούγεται μία μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρυσι, είναι όμως αναγκαία όχι για να κερδίσουν περισσότερα οι κτηνοτρόφοι, αλλά ουσιαστικά για να παράγουν στις περσινές οικονομικές συνθήκες, καθώς μία αύξηση της τάξης των 30 λεπτών το κιλό στο πρόβειο ουσιαστικά θα ισοσκελίσει τις απώλειες που έχουν από την αύξηση των ζωοτροφών κατά 40% και 45%», είπε καταλήγοντας το στέλεχος του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου και Περιφερειακός Σύμβουλος.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση