Επανακτηματογράφηση ζητά ο Παρασκευαΐδης

Spread the love

Τα ζητήματα του κτηματολογίου που αντιμετωπίζει ειδικά η περιοχή μας και συγκεκριμένα η Γέρα και η Μυτιλήνη, λόγω λανθασμένων καταχωρήσεων, ανέδειξε από του βήματος της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης κατά την τοποθέτησή του για το νέο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο που υπερψηφίστηκε προχθές Τρίτη. 

Ο κ. Παρασκευαΐδης τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου επί της αρχής και επεσήμανε ότι πρακτικά, στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης, Γέρας και Ευεργέτουλα, το Κτηματολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί αφού 5.500 ενστάσεις δεν έχουν εκδικασθεί από το 2011-2012, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου το κτηματολόγιο, όπως υπολογίζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Βουλευτής χαρακτήρισε μπάχαλο την όλη κατάσταση και ζήτησε να εξαιρεθεί η Λέσβος από το κλείσιμο και να δοθεί νέα παράταση για να επανακτηματογραφηθούν οι παραπάνω περιοχές, κάνοντας αναδρομή στο ιστορικό του κτηματολογίου και στις αποτυχημένες διορθώσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από δυο μελετητικά γραφεία στα οποία ανατέθηκαν οι διορθώσεις, 10 ακριβώς χρόνια μετά τις δεσμεύσεις της Κτηματολόγιο, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, το Σεπτέμβριο του 2011, για ανέξοδες διορθώσεις σε όλους τους «πληγέντες» του κτηματολογίου.

Ο κ. Παρασκευαΐδης υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία των ελαιοκτημάτων και αγροτεμαχίων, είναι μικρά και σε συνδυασμό, με το υψηλό κόστος της διόρθωσης λαθών, διά της δικαστικής οδού, που φθάνει από 2.000-3.000 ευρώ, θα οδηγήσει σε απώλεια περιουσιών φτωχών ανθρώπων και σε εγκατάλειψη της αγροτικής γης, εντείνοντας το δημογραφικό πρόβλημα. 

Μάλιστα για να τονίσει το μέγεθος του προβλήματος, ανέφερε ως παράδειγμα την Κοινότητα Λουτρών, όπου οι λανθασμένες εγγραφές έφθασαν στο 80% και τον Αφάλωνα, όπου 30 ιδιοκτήτες με τίτλους ιδιοκτησίας 100 ετών και με τοπογραφικά, δεν μπορούν να εγγράψουν τα δικαιώματά τους, καθώς είναι καταχωρημένα σε λάθος περιοχές και συγκεκριμένα στη Μόρια (!!), ενώ τα συμβόλαια αναφέρουν ως θέση τις Αγροτικές Περιφέρειες Αφάλωνα.

Τέλος, κατέθεσε στα πρακτικά της συζήτησης στην Ολομέλεια, επιστολές προς τους αρμόδιους Υπουργούς από το 2021 του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου για το πρόβλημα του Κτηματολογίου στη Λέσβο, του τέως Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, του Περικλή Αντωνίου καθώς και δημοσιεύματα των Νέων της Λέσβου, που αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος και τον εμπαιγμό των ιδιοκτητών ακινήτων από την τακτική της Κτηματολόγιο.


Ο Περικλής Αντωνίου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 

«Το κτηματολόγιο μυρίζει μπαρούτι»

Την ίδια ώρα με ανοιχτή επιστολή του προς τους βουλευτές, τον δήμαρχο Μυτιλήνης και τον περιφερειάρχη, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, που είναι ένα από τα πρόσωπα που ανέδειξαν εδώ και 15 χρόνια τα ζητήματα του κτηματολογίου, επικαλούμενος αυτή τη φορά και δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου και μάλιστα εξειδικευμένων ΜΜΕ, που αναλύουν αποφάσεις και τα νομοσχέδια που αφορούν τα ενεργειακά αλλά και το περιβάλλον, δανείζεται μάλιστα τον τίτλο από ένα τέτοιο δημοσίευμα σημειώνοντας ότι «το κτηματολόγιο μυρίζει μπαρούτι»!

Ο κ. Αντωνίου θέτει κρίσιμα ερωτήματα, όπως «γιατί και για ποιους λόγους δεν υιοθετήθηκαν από τους τότε «αρμοδίους», οι προ πολλών ετών δοκιμασμένες και επιτυχημένες, επί του πεδίου, πρακτικές κτηματογράφησης ευρωπαϊκών χωρών, που εδώ και 10ετίες έχουν Κτηματολόγιο σε πλήρη λειτουργία και όχι «λειτουργούν», που θα έχουμε εμείς, μετά τις 30.11.24, με «χιλιάδες εκκρεμότητες και εκατομμύρια τα ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ (σύμφωνα με την ανάρτηση); Και αν υιοθετήθηκαν αυτές οι πρακτικές, τι έφταιξε και πήγαν τόσο «στραβά»;

Γιατί, μέχρι σήμερα, ύστερα από τόσα «καμπανάκια», που χτυπούσαν και χτυπούν, όπως π.χ. μεταξύ πολλών άλλων, της δημοσιοποιηθείσας Έκθεσης Ομάδας του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου για λάθη, που ξεπερνούν το 90%, των αναπάντητων υποβληθεισών, από το 2011-12, ενστάσεων Μυτιληνιών και Γεραγωτών δεν συμπεριλήφθησαν στο ΦΕΚ 86/ΤΑΑ/06.05.15 για επανακτηματογράφηση, σύμφωνα με δέσμευση του Υπουργείου και της Κτηματολόγιο ΑΕ (προκατόχου της σημερινής ΕΚΧΑ ΑΕ), με απαράδεκτη αιτιολογία όταν ιδιοκτησίες αποτυπώνονταν σωστά στους google maps, όχι όμως και στο Κτηματολόγιο (από αναδόχους, μη ντόπιους Μηχανικούς). Αγνοώντας δεδομένα των Υποθηκοφυλακείων, Υπηρεσιών, Πράξεων και Αποφάσεων της Διοίκησης, όπως π.χ. ενδεικτικά τίτλους, συμβόλαια, μισθωτήρια, τοπογραφικά σε ανύποπτο χρόνο με υπογραφές και επίσημες σφραγίδες».

Ο κ. Αντωνίου αναφέρει ότι δεν εφαρμόζεται ούτε η νομοθεσία (άρθρο 62, Ν.998/79, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 37, παρ.1, Ν.4280/14, ΦΕΚ Α’ 159/8.8.14), σύμφωνα με την οποία «δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου στις Περιφέρειες των Πρωτοδικείων, μεταξύ άλλων, και των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου» κλπ. 

«Όταν ο Συνήγορος του Πολίτη, ασχολήθηκε σοβαρά με το πρόβλημά μας (ύστερα από τότε παρέμβαση της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου), έγιναν συναντήσεις στην Αθήνα και στη Μυτιλήνη, παρουσία Φορέων και ενδιαφερομένων, μεσολάβησαν παρεμβάσεις του στις τότε αρμόδιες ηγεσίες Υπουργείων και της Κτηματολόγιο ΑΕ, με πλούσια μεταξύ τους και μεταξύ μας αλληλογραφία, με τελευταία του (ΣτΠ) επιστολή στις 28.02.20, προς την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου αναφέροντας ότι: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Κτηματολόγιο δεν έχει απαντήσει στην έγγραφη ενημέρωση, που ζήτησε η Αρχή, ούτε έχει ανταποκριθεί κατά κανένα τρόπο στο αίτημα επικοινωνίας….. σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώνουμε τον έλεγχο της αναφοράς», κανείς αρμόδιος/υπεύθυνος δεν ανησύχησε, ούτε επιλήφθηκε αρμοδίως η Πολιτεία ή ανταποκρινόμενη, έστω σε ένα από τα κατά καιρούς αιτήματα των ενδιαφερομένων», τονίζει ο κ. Αντωνίου. 

Τέλος, επισημαίνει ότι «σε αυτό το τόσο μεγάλο έργο που σκανδαλωδώς παραλήφθηκε καταστρέφοντας περιουσίες χιλιάδων πολιτών που μέχρι τώρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα γρανάζια του κτηματολογίου και αυτό φρενάρει την ανάπτυξη και κάθε άλλη δραστηριότητα και ενώ είναι προκλητικά αδικαιολόγητα τα σφάλματα που έχουν γίνει, επιχειρείται τώρα να διορθωθεί ένας ελάχιστος αριθμός δικαιωμάτων (κτημάτων) και παραμένουν παραμερισμένα τα πολλά κτήματα που έχουν καταχωρηθεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη, καθώς επίσης και οι περιουσίες που δεν έχουν συμπεριληφθεί στις διορθώσεις, συνεχίζουν όμως να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το κτηματολόγιο, ενώ η διαδικασία θα έπρεπε να ανοίξει και να προχωρήσει σε επανακτηματογράφηση που μπορεί να επιτευχθεί με τα νέα σύγχρονα μέσα που έχει στη διάθεσή της η Κτηματολόγιο ανέξοδα και με εγκυρότητα και με συνέπεια για τους πολίτες, ώστε να υπάρξει ουσιαστική άρση του αδιεξόδου στην περιοχή μας».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση