Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την θωράκιση του φοινικοδάσους της Παναγιούδας έναντι του κόκκινου σκαθαριού, με την εκκίνηση της εργολαβίας που ανατέθηκε από την Περιφέρεια σε εξειδικευμένη εταιρεία, που εφαρμόζει συγκεκριμένη μέθοδο για την προστασία των φοινικοειδών και ήδη ανέλαβε συνεργείο της στην περιοχή.
Η παρέμβαση χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου μετά από Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψε με το Δήμο Μυτιλήνης και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, η οποία είναι η εποπτεύουσα υπηρεσία με πολιτικό προϊστάμενο τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς τομέα, Πανάγο Κουφέλο.
Από το πρωί
Μετά από χρόνια, χθες το πρωί, άρχισαν να απομακρύνονται τα ξερά κλαδιά και γενικότερα να γίνεται καθαρισμός στο Φοινικόδασος της Παναγιούδας, ώστε μετά την εξυγίανση τoυ χώρου και των ξερών δέντρων να προχωρούν τα ραντίσματα και στη συνέχεια να γίνει η εφαρμογή των ειδικών σκευασμάτων με έγχυση στον κορμό των δέντρων για την εξάλειψη του κόκκινου σκαθαριού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μέθοδος αυτή που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια πλέον συγκεντρώνει και κάποια νεότερα δεδομένα και τροποποιήσεις που θα εφαρμοστούν στο Φοινικόδασος της Παναγιούδας. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της παρέμβασης για ένα χρόνο τα δέντρα θα είναι προστατευμένα από το κόκκινο σκαθάρι.
Ωστόσο οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να συνεχίζονται σε ετήσια βάση μέχρι την οριστική εξάλειψη του κόκκινου σκαθαριού από την ευρύτερη περιοχή της Παναγιούδας, ώστε τα δέντρα να συνεχίσουν να ζουν προσφέροντας τη σκιά και την ομορφιά τους στο βορειοανατολικό τμήμα του χωριού. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να εξαλειφθεί, με πρωτοβουλία και των κατοίκων, κάθε προσβεβλημένο δέντρο που βρίσκεται σε αυλή σπιτιού, ενδεχομένως και φοίνικες που έχουν προσβληθεί σε κοινόχρηστους χώρους και είναι αρμόδιος ο Δήμος. Το τελευταίο το σημειώνουμε καθώς δεν μπορεί, για παράδειγμα, να γίνεται καταπολέμηση στο Φοινικόδασος της Παναγιούδας και την ίδια ώρα το σκαθάρι να «βράζει» σε άλλα φοινικόδεντρα της περιοχής.
Από κοντά ο Κουφέλος
Την έναρξη των εργασιών παρακολούθησαν χθες το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος μαζί με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργο Λαγουτάρη.
Σε δήλωσή του στα Νέα της Λέσβου ο κ. Κουφέλος τόνισε πως «αφουγκραζόμενοι τα αιτήματα των πολιτών για την προστασία του Φοινικοδάσους της Παναγιούδας η Περιφερειακή Αρχή προέβη στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Μυτιλήνης.
Σήμερα είμαστε εδώ για την έναρξη και υλοποίηση της πρώτης φάσης της προγραμματικής σύμβασης κάνοντας τον ψεκασμό των φοινικόδεντρων με ειδικό σκεύασμα. Θα ακολουθήσει έγχυση στους κορμούς ειδικού σκευάσματος για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού. Αποτελεί υποχρέωσή μας η διάσωση του Φοινικοδάσους της Παναγιούδας ως μνημείο της φύσης.
Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Παναγιούδας κ. Βιόλατζη για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Ο φυσικός πλούτος, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού με τα τοπόσημά του, που λειτουργούν ως πόλος έλξης τουρισμού, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν μοχλό κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης ενός τόπου και γι’ αυτό είναι αναγκαία κάθε δυνατή παρέμβαση όλων μας όχι απλώς να διασώζουμε, αλλά και να δίνουμε ζωή. Οι δαπάνες ενός τέτοιου έργου είναι δαπάνες επιβίωσης. Επιστρατεύουμε κάθε δυνατότητα για την εκπόνηση σχεδίου που αφορά στην επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης, ενώ αποτελεί μακροχρόνια δέσμευσή μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Πεποίθησή μας αποτελεί ότι μπορούμε να επιτύχουμε λύσεις σε σειρά προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά, σε συνδυασμό με τα προβλήματα τα οποία επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων, και των Προστατευόμενων Περιοχών που χαρακτηρίζουν τα νησιά της Περιφέρειάς μας», ανέφερε ο κ. Κουφέλος.
Από την πλευρά του, τέλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Παναγιούδας, Βαγγέλης Βιόλατζης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των εργασιών και την παρέμβαση της Περιφέρειας μετά την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με το Δήμο.