Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Επιστρέφουν Μπαϊραμίδης και Νικολαΐδης, αλλά πώς;;;

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Το πλαίσιο του πρωτοκόλλου βάσει του οποίου θα επανέλθουν στα καθήκοντά τους περιμένουν οι δύο γιατροί, ενώ το Υπουργείο μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του

Ενώ από τις 29 Νοεμβρίου ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ανακοίνωσε ότι από την Πρωτοχρονιά επανέρχονται στις θέσεις τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που από το Σεπτέμβριο του 2021 έχουν τεθεί σε αναστολή, ο ίδιος φαίνεται να κωλυσιεργεί την έκδοση των σχετικών Αποφάσεων ώστε να επανέλθει το προσωπικό ξανά στις θέσεις του. 

Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης περίπου 20 υπάλληλοι βρίσκονται εδώ και 15 μήνες σε αναστολή και πρόκειται για προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, εκ των οποίων μόνο δύο είναι οι γιατροί, αλλά και οι δύο υπηρετούν σε κρίσιμες θέσεις και συγκεκριμένα ο ογκολόγος Ηλίας Νικολαΐδης και ο νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης

Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες μεταλλάξεις του κορονοϊού «δίνουν» ελαφρότερη συμπτωματολογία, οπότε σχεδόν έχει εξαλειφθεί κάθε διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων αν εκτεθούν στον ιό άπαντες ανεξαιρέτως, το Υπουργείο Υγείας βάζει αστερίσκους στην επάνοδο των ανεμβολίαστων υγειονομικών, οι οποίοι θα επανέλθουν σύμφωνα με τον Υπουργό με συγκεκριμένα πρωτόκολλα, τα οποία καθορίζει η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Όλως περιέργως ενώ από τις 29 Νοεμβρίου ο κ. Πλεύρης έχει ανακοινώσει την επάνοδο των υγειονομικών, χθες Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου συγκλήθηκε η αρμόδια επιτροπή και σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαμε νωρίς το βράδυ δεν ελήφθη κάποια απόφαση για το πρωτόκολλο επιστροφής των γιατρών, κάτι που παραπέμφθηκε για επόμενη συνεδρίαση, επικυρώθηκε όμως το πρωτόκολλο επιστροφής των υπαλλήλων των άλλων ειδικοτήτων, με τον κύριο Πλεύρη να εισηγείται να υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα και να κυκλοφορούν στους χώρους εργασίας με μάσκα.

Για τους γιατρούς θα αποφασίσουν σε επόμενη συνεδρίαση και μάλιστα αυτό την ώρα που διάφορες πληροφορίες βλέπουν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας για ενδεχόμενο αξιοποίησής τους σε δευτερεύοντα καθήκοντα. 

 

Τι επιδιώκουν; 

Ήταν 6 Οκτωβρίου όταν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επισκεπτόταν το νοσοκομείο Μυτιλήνης και ανακοίνωνε  επίσημα μπροστά στους δημοσιογράφους και τις κάμερες ότι οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί επιστρέφουν σύντομα στις θέσεις τους, αφού πρώτα εκτιμηθεί η κατάσταση του κορονοϊού στη χώρα. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε ο κορονοϊός υποχώρησε σε επίπεδο χώρας, ωστόσο οι υγειονομικοί όχι μόνο δεν επανήλθαν, αλλά έχοντας ανακοινώσει την επάνοδό τους ο Υπουργός κ. Πλεύρης σε ένα «είπα – ξείπα» άφηνε να εννοηθεί ακόμα και το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης αν δεν εμβολιαστούν. Κάπως έτσι φτάσαμε στις 24 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία έγινε γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την απομάκρυνση των εργαζομένων χωρίς προηγούμενη επικαιροποίηση των συνθηκών. Οπότε λίγες ημέρες αργότερα, στις 29 του ίδιου μήνα, ο Υπουργός ανακοίνωσε από το Mega την επάνοδό τους ως «αναγκαίο κακό» κατά κάποιο τρόπο όπως τοποθετήθηκε, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η απόφαση του ΣτΕ τους οδηγεί να κάνουν κάτι που μάλλον δεν επιθυμούσαν.

Παρόλα αυτά ακόμα και μετά από αυτή τη δήλωση το Υπουργείο Υγείας καθυστερεί την έκδοση των Αποφάσεων και αυτό δείχνει ότι πιέζεται από κάποιες πλευρές, κάτι που έχει φανεί ούτως ή άλλως από τον προηγούμενο Οκτώβριο στο «είπα-ξείπα» της ηγεσίας του. 

Με τα παραπάνω δεδομένα οι υγειονομικοί από την Πρωτοχρονιά εκ των πραγμάτων επιστρέφουν στις θέσεις τους και μαζί τους και οι δύο γιατροί, Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης και Ηλίας Νικολαΐδης, ειδικά όμως για τους δύο γιατρούς το ερώτημα είναι, πώς;;; Αν, για παράδειγμα, η απόφαση προβλέπει οι γιατροί να επανέλθουν με κάποιο περιορισμό στην άσκηση των καθηκόντων τους ή σε δευτερεύοντα καθήκοντα, είναι αμφίβολο αν και οι δυο τους θα επιστρέψουν και μάλιστα ο κ. Μπαϊραμίδης υπό άλλες συνθήκες θα είχε εγκαταλείψει προ πολλού την περιοχή μας για εργασία στο εξωτερικό, αν δεν υπήρχαν οι οικογενειακοί λόγοι που τον κρατούν στη Λέσβο.

Την ίδια ώρα μεγάλος είναι ο αριθμός των ασθενών που περιμένουν την επάνοδο των δύο γιατρών. Από τον κ. Μπαϊραμίδη περιμένουν να χειρουργηθούν ασθενείς όχι μόνο από τη Λέσβο αλλά και από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, που επικοινωνούν και με τα Νέα της Λέσβου ζητώντας ενημέρωση για το πότε θα επιστρέψει ο γιατρός. Η ίδια εικόνα και για τον ογκολόγο Ηλία Νικολαΐδη,  που είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την επιτυχία της Ογκολογικής Μονάδας, η οποία αυτό το διάστημα με έναν γιατρό ασφυκτιά, καθώς οι ογκολογικοί ασθενείς είναι εκατοντάδες, πολλοί από τους οποίους περιμένουν πώς και πώς τον γιατρό τους να επανέλθει. 

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο κύριος Νικολαΐδης επανήλθε στα καθήκοντά του στο παρελθόν όταν νόσησε από κορονοϊό για το προβλεπόμενο διάστημα μέχρι τη λήξη του πιστοποιητικού νόσησης. Ο γιατρός όμως επανήλθε την 1η Δεκεμβρίου και εργάστηκε για δύο μέρες προσκομίζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι είναι αντισυνταγματική η απομάκρυνση από τη θέση του. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς τη δεύτερη μέρα έλαβε έγγραφο από τη διοίκηση μέσω του οποίου τον καλούσαν να εγκαταλείψει το πόστο του.

Σε ό,τι αφορά τον κύριο Μπαϊραμίδη καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι κατά το διάστημα που βρισκόταν σε αναστολή, προσφέρθηκε να χειρουργήσει ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό ασθενούς της Λέσβου για το οποίο είχε κριθεί επίφοβη η μετακίνησή του. Ωστόσο δεν του επετράπη ούτε κατ’ εξαίρεση παρά το γεγονός ότι η αναστολή ενός νευροχειρουργού στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη δεν είναι το ίδιο με την αναστολή σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη νησιωτική Ελλάδα. 

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img